Haftanın Özeti: 91

18 – 24 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

  • Banka ya da kredi kartınızı ATM’e yerleştirirken ‘kart bilgilerim çalınıyor olabilir mi?’, ‘ya kartı yutarsa’ gibi bilindik korkular artık nostaljik hikayelerdeki yerini alabilecek. ATM teknolojilerinin iki lideri FIS Global ve PAI (Payment Alliance International) Birleşik Devletler sınırlarında bulunan 70 bin ATM’den katsız nakit para çekimini mümkün kılacak bir ortaklığa gittiklerini açıkladı. Kullanıcılar plastik kartlar yerine iPhone’larındaki mobil uygulama üzerinden para çekebilecekler. İşlemler Touch ID alıcısı aracılığıyla (parmak izi ile) doğrulanacak. Şimdilik Android telefonlar için bir açıklama yapılmış değil.
Fairfax Media / Getty Images
Fairfax Media / Getty Images
  • Apple Pay Fransız pazarına rakiplerinden önce adım atmayı başardı. En önemli rakiplerinden Samsung Pay Haziran ayında İspanya üzerinden Avrupa Birliği’ne giriş yapmıştı. Apple Pay’in kullanımda olduğu diğer Avrupa ülkeleri ise İsviçre ve (Android Pay’in de bulunduğu) Birleşik Krallık. Caisse d’Epargne, Banque Populaire ve Carrefour Banque gibi önemli bankalar, Ticket Restaurant, telekom operatörü Orange’ın mobil bankası, Carrefour süpermarket zinciri, Fnac elektronik mağazaları ve Total benzin istasyonları Apple Pay ile ortaklığa giden başlıca markalar. Apple Pay’in Fransa’nın ardından tercih edeceği Avrupa pazarının hangisi olacağı bilinmiyor fakat yarışın kızıştığı açık. Avrupa’nın genelinde temassız ödeme halihazırda oldukça yaygın olarak kullanıldığı için mobil ödeme markaları sadece kendi kulvarlarından rakiplerle değil büyük bankalarla da yarışmak zorunda kalıyor.

Apple Event

  • Finans teknolojilerinin en heyecan verici vaatlerinden biri ‘bankasız’ dünya nüfusunun temel finansal servislere erişimini sağlamak. Dünya Bankası’na göre dünyada 2 milyar bankasız insan var. Bu hala yüksek bir rakamsa da bankasız kişi sayısı 2011 yılından bu yana yüzde 20 düşüş göstermiş durumda. 2011’de geleneksel bankalara hala erişimi olmayan 2,5 milyar insanın 1 milyarı şu anda cep telefonu kullanıyor ve Sahraaltı Afrika’da yaşayan yetişkinlerin yüzde 12’si mobil para hesabı sağlayan M-Pesa gibi servislerden faydalanabiliyor. Kadınların cep telefonu sahipliklerinin erkeklere göre yüzde 14 daha az oluşu finansal katılım alanında da cinsiyetler arası eşitsizliği derinleştiriyor. 1,5 milyar insanın bankalardan hizmet alamamasının sebebi ise geçerli bir doğum belgesi, pasaport, fatura ya da yerleşim belgesi gibi evrakları sağlayamaması. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden biri 2030 yılına kadar dünya nüfusunun tamamına uluslararası geçerliliğe sahip yasal bir kimlik sağlayabilmek. Dünya Bankası ‘Gelişim için Kimlik’ (ID4D) programı ile bu hedefi gerçekleştirme çabalarına destek veriyor. ’Dijital kimlik’ önerisi tam burada devreye giriyor. Dijital kimliğin kişilerin sadece finansal servislere katılımını artırmakla kalmaması ve gelişmekte olan ülkelerde cinsiyet eşitliği, sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetlerine erişim, sivil haklardan yararlanabilme, insan ticaretinin ve çocuk işçiliğinin önlenmesi gibi faydalar getirmesi bekleniyor. Teknolojinin tek başına çözüm getirmeye yetmeyeceği düşünülse de özellikle blok zinciri teknolojisinin merkezi olmayan, herhangi bir hükümetin üzerinde hak iddia edemeyeceği, küresel bir kimlik veri tabanı oluşturabilme potansiyeline sahip olduğu iddia ediliyor. Devletlerin ve teknoloji şirketlerinin örnek uygulamaları hakkında detaylı bilgi burada.

  • Uber’e bu ay kaç para harcadınız? Trim bu gibi sorularınızın yanı sıra üyeliklerinizin yönetimi, harcama alarmları kurma, banka hesabınızı kontrol etme gibi ihtiyaçlarınıza da cevap verecek şekilde tasarlanmış bir chatbot. SMS ya da Facebook üzerinden kullanabildiğiniz servisin özellikleri, kurucularından Thomas Smyth tarafından ‘mobil bankacılık uygulaması ile yapabildiğiniz ne varsa Trim ile de yapabilirsiniz – tek bir istisna dışında: para gönderimi’ şeklinde özetlenmiş. Trim’i emsallerinden daha dikkat çekici kılan etkenlerden biri de Hollywood’un ünlü simalarından Ashton Kutcher’in yakın zamanda konsepte 2.2 milyon dolar yatırmış olması. Servis bundan 7 ay önce gereksiz / istenmeyen üyeliklerin tespit ve iptali için sunulmuştu. Ekip, kullanıcıları bugüne kadar 6 milyon dolar zarardan kurtardıklarını tahmin ediyor. Son geliştirmelerle bankacılık uygulamalarının yanında kişisel finans uygulamalarına da rakip olacak nitelikler kazanan servisin, zamanla uygulamalar yerine mesajlaşma arayüzlerini tercih etmesi beklenilen kullanıcılar arasında hızla popülerleşmesi bekleniyor. Şu anda ücretsiz olan Trim’in ücret karşılığında bazı ekstra özellikler sunması olası.

facebook-chatbot-alt

  • Bankaların müşterileri ile konuşabilecekleri mesaj, görüntülü konuşma ve chatbot gibi yepyeni kanallar var. Bu kanallar elbette dolandırıcılara da açık. Peki bankalar müşterileri ile iletişimlerinin güvenliğini nasıl sağlıyor? Bir yandan bu teknolojiyi yakalarken bir yandan da dolandırıcılıkla mücadele stratejilerini geliştirmeleri mümkün oluyor mu? Bank of West’in güvenlik departmanı şefi David Pollino’ya göre ‘Pek sayılmaz’. ‘Sosyal medya üzerinden doğrulama yapamazsınız. Twitter sizi doğrulamış olabilir fakat bu bankanızın doğrulaması ile aynı şey değildir.’ diyen Pollino bu düşüncesinde yalnız değil. Yakın zamanda Yunanistan’da bir bankanın müşterilerine Skype üzerinden sorular sorarak kimlik doğrulama yapması Financial Town CEO’su Gene Pranger’a göre karmaşık ürünlerin ihtiyaç duyduğu kontrollü ortamı sağlama yaklaşımından çok uzak. Pranger, Skype ve FaceTime’ın bu anlamda güvenli kanallar olmak üzere tasarlanmamış olduklarını, güvenliği sağlamak için doğrulama şemaları, PIN’ler ve biyometrikler gibi kontrol mekanizmalarının gerekli olduğunu belirtiyor. Yeni kanalların güvenliği için alınması gereken önlemler üzerine daha fazla uzman fikri burada.

secure (1200x800)

  • Pokemon Go çılgınlığından ekmek yiyenler çoğalıyor. Son olarak Rusya merkezli banka ve sigorta şirketi SberBank akıllıca bir ‘ürün bağlama’ hamlesiyle yatırım getirisini garantilemiş görünüyor. Ülkede yakında gerçekleşmesi beklenen Pokemon Go lansmanı ile birlikte başlayacak kampanyaya göre oyunu oynarken kaza geçiren herkes ücretsiz kaza sigortası hizmetinden faydalanabilecek – iki şartla: Bankaya kayıt yaptırmak ve olaya ilişkin geçerli kanıtlar sunabilmek. Banka, oyuncuları banka şubelerine yönlendirmek için özel ‘oyun parçaları’ kullanmayı ve sistemi şubede yakalanan Pokemon’lar için fazladan kazanç elde edilecek şekilde düzenlemeyi planlıyor. Sberbank bu tanıtım kampanyasının iletişimini özel olarak oluşturulan web sitesi ve Facebook sayfası üzerinden yürütüyor.

sberbank-go-site

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

Etiketler:

10 Yorum

  • Hocam çok siyasi olmaya başladı bu özetler, eskiden böyle değildi niye şimdi?

  • Verdiğiniz rakamlar titiz çalışmanızı çok güzel ortaya koymuş ancak ölü ve yaralıların sayılarını göremiyorum

  • linklerin normal metinden ayrılmaması biraz yorucu olmuş, bilinçli yapılmadıysa

  • Abi ellerinize sağlık. Yine okuyacak bir sürü şey var. Yeni tasarım çok güzel olmuş ancak linklerin aynı renkte olması tıklayacak yeri bulmayı zorlaştırıyor.

  • Serdar Bey, hem ana sayfada üstte çıkan hem de haftanın özetlerinin üzerinde çıkan büyük fotonun sağ ve sola tam dayalı olmasıve boşluk bırakılmamış olması biraz yorucu.

  • Tasarım/Inovasyon başlığında tanıtılan ürünlerin satışı, TR’e getirilişi ile ilgili kolaylaştırıcı bilgilendirme yapılabilir mi?
    Tabii ki tembellik yapmayıp sitesi üzerinden istenebilir ancak genellikle prototip aşamasında olan ürünlerin bizim gibi orta sınıflar tarafından alınması denenmesi, takibi çok da kolay değil. Bununla ilgilenen/satışını yapan birileri var mıdır Türkiye’de merak ediyorum.

  • Bu konu ürün ve hizmet bazında değişkenlik gösterdiği için en doğrusu ilginizi çekenler için resmi sitesinden bizzat başvurarak sormak olacaktır.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği