Haftanın Özeti: 84

30 Mayıs – 5 Haziran 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

  • İnternet kullanıcılarının yüzde 92’si tarafından kullanılan emojiler dijital çağın Esperantosu olma yolunda ilerliyor. Geçtiğimiz ayın başından bu yana Garanti Cep’ten gönderilen 30 farklı bildirim de emojilerle destekleniyor.

  • Ödemelerinizde hangi kredi kartının daha fazla puan getireceğini bilmek her zaman mümkün değildir. Kampanyaların dinamik dünyasını sizin yerinize takip ederek kart tercihine ilişkin önerilerde bulunan ve alışverişinizi mümkün olan en kazançlı harcama ile tamamlamanızı sağlayan mobil cüzdan Wally, Facebook Messenger uygulaması içeren her cihazda (mobilde, masaüstünde ve tablette) çalışabiliyor.

Wally

  • Kredi kartının esiri olmamak için borcunuzu nasıl yöneteceğinizi iyi bilmelisiniz, eğer borcunuzu nasıl yöneteceğiniz hakkında fikriniz varsa siz gecikme faizinden kendi çabası ile sıyrılabilen ayrıcalıklı azınlıktansınız. Geri kalanlarımız için tasarlanan Tally isimli uygulama, ödemelerini aksatıp üzerine bir de faiz yiyenler başta olmak üzere direksiyonu otomatik pilota devretmeyi tercih edebilecek pek çok kişi için kıymetli bir çözüm sunuyor. Henüz startup aşamasında olan uygulamanın önündeki güvensizlik engeli (kişiler paralarını bankaya değil Tally’e ödemek durumunda) zamanla aşılabilecek mi merak konusu.

tally (960x527)

  • Son yıllarda güvenliğin iyileştirilmesi gibi yeniliklerle gelecek vadeden teknoloji olma özelliğini kuvvetlendiren mobil cüzdanın merakla alınıp şöyle bir incelendikten sonra rafa kaldırılmakla neticelenen macerasının seyrini değiştirecek bir uygulama bekleniyor. Peki bu uygulamanın olayı ne olacak?
    Bu aşamada gözler mobil cüzdanın geleneksel cüzdana üstünlük kurabildiği en önemli alana dönüyor: akıllılık. Ödeme optimizasyonu olarak da bilinen, cüzdanınızın bulunduğunuz mağazaya ya da satın almak istediğiniz ürüne göre kart seçiminiz, taksit sayınız hatta bu alışveriş için durumunuzun uygun olup olmadığı gibi konularda size önerilerde bulunmasını sağlayan özelliğin, gelecekte mobil cüzdanların kaderini değiştirecek ‘o uygulama‘ya ilham vermesi bekleniyor.

mobile-wallet (960x720)

  • Hormonların gereğinden fazla harcama yapma konusunda etkili olduğu bilgisi üzerine bir konsept çalışması başlatan tasarım firması Method, fizyolojik bankacılık adlı bir sistem tasarladı. Bu sistemde, müşterilerinin hormonal değişikliklerinden haberdar olan bankalar, müşterileri gereksiz harcamalar yapmamaları için uyarıyor. Banka çalışanlarının hormon bilgilerini de okuyup yorumlayabilmesi için ‘doktor bankacı’ kavramı öne sürülüyor.

kan tahlili kart

  • Çekildiği köşesinde sessizce erimesi beklenirken 4 günde yüzde 21’lik rekor sıçrama yapan Bitcoin kuru son 21 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. 547.40 dolardan işlem gören kurun Çin’deki ekonomik hareketlilikten etkilenmiş olabileceği düşünülüyor.

bitcoin

  • Gazete bayilerinin camlarında ‘Bitcoin geçerlidir’ yazacak günler geldi bile! Avustralyalılar büfelerden bir küçük su bir sakızın yanında Bitcoin de alabilecekler. Proje Avustralyalı perakende markası Blueshyft ve bitcoin.com.au işbirliği ile yürütülecek.

bitcoin (950x534)

  • Kullanıcı kaynaklı içerik başta medya olmak üzere pek çok sektörün yeni gözdesi. İçeriği oluşturan kişilerin ise bu gözde olma halinin karşılığını alabildiği pek söylenemez. Blockchain tabanlı sosyal paylaşım ağı Steem, ürettikleri içeriğin ekmeğini başkasına (örneğin tweet hırsızı fenomenlere) kaptıran içerik üreticilerinden ilhamla yaratılmış. Steem, içerikçilerinin ürettikleri karşılığında kripto paralarla ödüllendirilmesi prensibi ile çalışıyor. Platformun 4 Haziran’da betadan tam sürüme geçmesi bekleniyor.

  • Apple Pay’in Amerika’yı fethinin üzerinden 18 aydan fazla zaman geçmişken küresel ödeme piyasalarında yalnızca bir arpa boyu yol katetmiş olması dikkat çekiyor. Teknik engeller, tüketici tarafından sahiplenilmeme ve bankaların direnci bu manzaranın altında yatan etkenler olarak sıralanıyor. Özellikle Avustralya, Britanya ve Kanada gibi bankaların kendi ürünlerini çıkardıkları ülkelerde Apple devasa kullanıcı tabanının avantajına karşın güçlü bir dirençle karşı karşıya.
Fotoğraf: David Paul Morris / Bloomberg - Getty Images üzerinden
Fotoğraf: David Paul Morris / Bloomberg – Getty Images üzerinden
  • PayPal’ın müşterilerini PayPal hesaplarını banka hesaplarına tanıtmaları konusunda cesaretlendirmesi, ödeme sistemleri ile arasındaki gerilimin tırmanmasına neden oldu. Visa CEO’su Charles Scharf’ın PayPal’ın bu politikayı acilen terk etmesi ya da sonuçlarına katlanması gerektiğini açıklamasının ardından PayPal CEO’su Dan Schulman ödeme sistemleri ile aralarındaki dostluk ve düşmanlık karışımı ilişkiye karşın bugüne dek kendilerine muazzam bir trafik sağladıklarını, PayPal olmasa kartlarla online işlem yapamayacak olan küçük ve orta ölçekte 14 milyon üye ile çalıştıklarını hatırlatarak bir anlamda Visa’ya ‘şikayet etme şükret’ demiş oldu.

paypal_ITSS (960x505)

  • Akıllı telefon ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla, banka hesabı bulunmayan ya da bankalara erişimi olmayan kişiler için yeni finans girişimleri oluşturuluyor. Bu girişimler daha önce kullanılmayan yöntemlerle müşterilerin kredi notunu belirliyor ve borç alıp vermesini sağlıyor. Bu tarz şirketlere destek olmak amacıyla İspanyol BBVA bankası her yıl Open Talent adında bir yarışma düzenliyor.

bbva-financial-inclusion

  • San Francisco merkezli yatırım bankacılığı şirketi Finansal Teknoloji Ortakları tarafından yayınlanan aylık FinTek raporu ektedir. İyi çalışmalar.

fintech (960x598)

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

Etiketler:

11 Yorum

  • Mehabalar
    Finans Teknolojileri sayfasında PayPal’ın Türkiye’den çekilmesini okumak iyi olurdu…

  • Serdar Bey
    Bugün (sanırım yanlışlıkla) 7 sayfa numarası yapmışsınız. 7.sayfa ilk sayfaya yönlendiriyor. Çok önemli bir şey değil elbette ama bilin istedim.

    İyi Pazarlar…

  • İnternet-Girişim bölümündeki Avrupa sosyal medyadaki terör sempatizanlarına karşı gösterdiği konu ile alakalı bir bölüm var. Yıllarca bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın diyen, sırf ülkemizi karıştırsın diye sosyal medyayı aleyhimizde kullanan Avrupa’nın düştüğü duruma bak hele. Fazla telaşa gerek yok ey medeniyet fışkıran amcalarımız olsa olsa en fazla bir bahar geçirirsiniz. bknz. Avrupa Baharı…

  • Onlarca farklı, güzel teknolojik ürün geliştiriliyor. Tamam ama bu ürünlerin geliştirilmeye devam edilebilmesi için para, para için de satış gerekiyor. Satış için insanların işinin olması ya da para kazanabilmeleri lazım. Bu da sadece tuvalete gitmekle karşılanmaz zannımca. :) paylaşım ekonomisi güzel ama paylaşım da bir yere kadar. Dünyamız topluca çok farklı yerlere çok farklı şekillerde ve hızla gidiyor. bu acelecilik içinde nasıl bir son bizi bekliyor merak içindeyim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği