Haftanın Özeti: 76

4 – 10 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • Jeff Buckley‘nin Bob Dylan’a ait ‘Just Like A Woman’ şarkısına çektiği illüstrasyonlu klip izleyiciler tarafından yönlendirilen bir yapı sunuyor. Interlude tarafından tasarlanan klip etkileşimli, yeni bir kategorinin de habercisi.

  • J Views’un #Almostforgot klibi ise apayrı bir etkileşim kaynağına sahip: kalp atışlarınız! Özel iPhone / Android uygulamasını indirerek deneyebilirsiniz.

  • 2016 yılına kadar hiçbir dijital platformda şarkılarını yayınlamayan müzik grubu Beatles, açıklanan rakamlara göre ilk 100 günün ardından Spotify’a damgasını vurdu. Hizmet tarafından açıklanan rakamlara göre 6,5 milyonu aşan Beatles dinleyicilerinin yüzde 67’si 35 yaşın altında. Dolayısıyla bu yönelim asla bir nostalji değil.
  • Online müzik dünyasının devi Apple, şarkılarda geçen küfürleri otomatik sansürleme teknolojisinin patentini aldı.
  • Sanatçılarla hayranlarını her anlamda buluşturan Bkstg, bir dönem Myspace’in yapmaya soyunduğunu yeni çağın cihaz ve kurallarına uyarlıyor.

  • Filmseverler zaten farkındadır ama değinmiş, hatırlatmış olalım; 35. İstanbul Film Festivali 7 – 17 Nisan tarihleri arasında. Detaylar sitesinde.
  • Six:Thirty adlı kreatif ajans tarafından hazırlanan ‘Unread Messages‘ (okunmamış mesajlar) adlı sergi dijital hayata yönelik bağımlılıklarımızı farklı bir dille yansıtıyor.

9k=-2

  • Google Cultural Institute’un Paris bölümü HTC’nin sanal gerçeklik gözlüğü Vive ve Google Tilt Brush uygulamasıyla gerçekleştirdiği çalışmayla Güney Afrika, Küba, Britan,a ABD ve Meksika’dan sanatçılarla sanal ortamda dijital sanat eserleri ortaya çıkardı. Bir yeni sanat dalı daha.

  • Manhattan’da bulunan Henry Clay Frick Evi, müzenin içeriğini görmek için sabırsızlananlar ve müzeye gelemeyenler için sanal gerçeklik turu hazırladı. Geçtiğimiz yıl büyüme kararı alan ancak henüz çalışmalara başlamayan müzenin büyüme sonrasındaki hali sanal tur üzerinden görülebiliyor.

hc

  • Sanal gerçekliğin bu hafta ortaya çıkan formlarından biri de talk-show programları. Tamamen sanal ortamda, gerçek insanları temsil eden sanal karakterlerle yürüyen bir sohbet programı alışması sanıldığından daha kolay bir format olabilir.

  • Yapay zeka ve sanatın dudak uçuklatıcı bir kesişimi bu hafta bir Rembrandt eseri olarak karşımıza çıktı. Microsoft ve ING tarafından yürütülen bir proje kapsamında Delft Teknik Üniversitesi öncülüğünde geliştirilen yapay zeka uygulaması ‘Next Rembrandt‘ adlı sergi için özel algoritma ve 3D yazıcı kullanarak (350 yıl önce yaşamış) ünlü ressamın elinden çıkmışçasına kusursuz bir eser ortaya çıkarttı. Yapay zeka eseri oluşturabilmek için öncesinde sanatçıya ait 346 tabloyu derinlemesine inceleyerek tarzını (500 saatte) öğrenmiş. 148 milyar pikselden oluşan yeni tablo için harcanan toplam zaman 18 ay olarak kayıtlara geçmiş.

  • Daha son bölümün dumanı tütmeye devam ederken sene sonunda gösterime girmesi beklenen Rouge One adıyla gösterime girecek bir sonraki Star Wars bölümünün fragmanı yayınlandı. Hikayenin giderek dallanıp budaklanacağına yönelik ipuçlarından biri (hiç de fena görünmüyor hani).

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda paylaşmayı lütfen ihmal etmeyin. Hepinize iyi haftalar!

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

5 Yorum

  • Jeff Buckley in gelmesi yaklaştı nasıl çekmiş klibi acaba? Yitip giden ünlüleri boyle arada hatırlatan projeler iyimi kötü mü bilemedim….

  • Temsa’nın haberini keşke daha “reputable” bir medya kaybağından verseydiniz. Tarafsız yaklaşımınızı takdir ediyorum ama Gazetenin reklamlarına tıklamaktan haberin kendisini okuyamadım.

  • Sevgili Kuzuloğlu öncelikle dünya halleri için çok teşekkürler, daha önce önerildi mi bilmiyorum ama her konu( paragraf) için bir yorum altyapısı olan bir platform olabilir mi bilmiyorum. Bazen o konuya özgü bir yorum bir hatırlatma yapmak istiyorum. Tabi bunun moderasyon sorunu çok büyük farkındayım. Sonra burası ” yaran dünya halleri yorumları” kaynağı olabilir :) , yorumcular arası saçma salak tartışmalar gerçekleşebilir ama burası bir sosyal mecra ve kendimi ifade edemez halde hissediyorum. Birşeyler eklemek hatırlatmak istiyorum. ben bir konuya özgü bir yorumumu altta yazmak yada görmek aramak biraz meşakkatli . Netice-i kelam çok teşekkürler

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği