Haftanın Özeti: 76

4 – 10 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

  • Danimarka’nın Başkenti Kopenhag’da düzenlenen Money20/20 etkiliği finans teknolojileri dünyasının hemen hemen bütün büyük ölçekli oyuncularını bir araya getirdi. Konferansta konuşmacılar arasında yer alan BBVA CEO’su Carlos Torres Vila ve Garanti Bankası Dijital Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer ile söyleşi yapma fırsatı bulduk. Sadece geçen sene yeni girişimlerin 19 milyar dolar yatırım aldığı fintek dünyasında Carlos Torres Vila’nın deyimiyle dünya ölçeğinde öncü hizmetlere sahip Türkiye’nin yenilikçi hizmetlerini de inceledik.
  • Amazon daha önce şirketler için sunduğu ödeme servisinin kapsamını e-ticaret platformlarını da kapsayacak şekilde genişletiyor. Birlikte çalıştığı platformlara profesyonel destek sağlamayı vaat eden Amazon, ödeme alanında söz sahibi bir şirket haline gelmeyi amaçlıyor.
  • iSignthis, kimlik onaylama konusunda elektronik hizmet veren yeni bir girişim. Bunun için dünya çapında finansal hizmetleri kullanan 3,5 milyar kişiye özgün bir kimlik oluşturuyor ve bütün işlemleri bu dijital parmaizi kullanarak gerçekleştiriyor. Şirketin internet tabanlı kripto paralar konusunda hizmet veren Coinify ile anlaşmasıyla 17’den fazla internet para birimiyle güvenli şekilde alım ve satım yapmak mümkün hale geldi. Amaç bu yeni para birimlerinin yasadışı kullanımının önüne geçebilmek, dijital hırsızlık ve dolandırıcılıkları engellemek.

  • Ödeme seçeneklerine ilginç çözümlerden biri de ModoPayments. Online, offline ya da bulutta çalışan her türlü ödeme sistemlerini; hatta şirket kartı ya da kuponlar gibi sadakat programlarını dahi entegre ederek tek noktadan tahsilat yapmanızı sağlıyor.

  • Almanya / Berlin merkezli Open Bank Project, adından da anlaşılacağı gibi açık kaynaklı bir bankacılık platformu kurmak üzere kurulmuş bir oluşum. Şeffaflığın temelinde bir bankacılık hayali ile ilerliyor. Bankalar, geliştiriciler ve müşteriler için farklı çözümleri var. Birçok şeye sıfırdan başlamak yerine mevcut API’ler üstünden güvenli ve kararlı hizmetler sunmayı mümkün kılıyor. İncelemeye değer.

  • Britanya merkezli finans devi Barclays, Bitcoin’in altyapısını oluşturan Blockchain kullanarak para transferi hizmeti sunan (ABD / Boston kökenli) Circle ile işbirliğine giderek dijital paraya adım atan ilk İngiliz bankası oldu.

  • Finans dünyasına yönelik gelişmelerden bahsederken internetin en popüler para birimi Bitcoin’den bahsetmediğimiz bir hafta geçmiyor. Peki kimileri için hala bir muamma olan bu sistemi Türkiye’nin 40 yıldır kullanmakta olduğunu söylesek? Bu iddia Cemil Türün’ün. Bitcoin ve -neredeyse- bütün dijital paraların altyapısını oluşturan Blockchain’in bizim meşhur ‘vadeli çek’ kavramının dijital sürümü olduğunu öne sürüyor. İlginç bir yaklaşım.
  • Dünyada 2,5 milyar insanın hiçbir banka ile ilişkisi yok. Sebepleri bazen şubelerin yokluğu, bazen yüksek bedeller, bazense güvensizlik. Bu ‘açığı’ kapatmak için dijital çözümler geliştiren yeni girişimlerden biri de Wala. Gelişmekte olan ülkelere yönelik harcamaları takip eden, tasarrufu arttıran ve oyunlaştırma teorisiyle kullanıcılarına (müşterilerine) ödüller kazandıran bir yeni mobil heves (öncelikli hedefi Afrika ülkeleri).

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

5 Yorum

  • Jeff Buckley in gelmesi yaklaştı nasıl çekmiş klibi acaba? Yitip giden ünlüleri boyle arada hatırlatan projeler iyimi kötü mü bilemedim….

  • Temsa’nın haberini keşke daha “reputable” bir medya kaybağından verseydiniz. Tarafsız yaklaşımınızı takdir ediyorum ama Gazetenin reklamlarına tıklamaktan haberin kendisini okuyamadım.

  • Sevgili Kuzuloğlu öncelikle dünya halleri için çok teşekkürler, daha önce önerildi mi bilmiyorum ama her konu( paragraf) için bir yorum altyapısı olan bir platform olabilir mi bilmiyorum. Bazen o konuya özgü bir yorum bir hatırlatma yapmak istiyorum. Tabi bunun moderasyon sorunu çok büyük farkındayım. Sonra burası ” yaran dünya halleri yorumları” kaynağı olabilir :) , yorumcular arası saçma salak tartışmalar gerçekleşebilir ama burası bir sosyal mecra ve kendimi ifade edemez halde hissediyorum. Birşeyler eklemek hatırlatmak istiyorum. ben bir konuya özgü bir yorumumu altta yazmak yada görmek aramak biraz meşakkatli . Netice-i kelam çok teşekkürler

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği