Haftanın Özeti: 71

29 Şubat – 6 Mart 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.
Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.

Genel Gündem

  • Forbes dergisi geleneksel ‘en zenginler’ listesini açıkladı. 2016’da dünyanın en zengin kişisi -bir kere daha- Microsoft’un Kurucusu Bill Gates olarak kayıtlara geçti. Dünya üzerinde en fazla milyarder ABD’de bulunurken kendi bölgesinde en çok milyardere ev sahipliği yapan ülke Türkiye oldu. Türkiye’nin en zengini ise Yıldız Holding’in Sahibi Murat Ülker. Listenin kalanında da ‘tanıdık’ isimler yer alıyor.

  • Fütürist yayınlarda, bilim-kurgu filmlerinde geleceğin şehirlerine ait tahminler genellikle hep Amerika kıtasından kesitler içeriyor. Peki -bu gidişle- İstanbul’un geleceği nasıl olacak? Onu da İtalyan Mimar ve Tasarımcı Gabriele Boretti düşünmüş. Sanatçının 2014 Venedik Bienali için hazırladığı kurgusu bizi -kendi gözünden- 2064 yılında İstanbul’a götürüyor. Düşündürücü (ve ‘imkansız’ demeye dil varmıyor).
  • Starbucks, espressonun anavatanı İtalya’da ilk şubesini açmaya hazırlanıyor. Hedef büyük, engeller bol. Neyse ki Starbucks ‘kahve satmıyor’.
  • Türk Ordusu’nun müdahale ettiği 1974 yılından bu yana Kıbrıs’ın Maraş (Varosha) bölgesi her iki tarafın da girişine kapalı bir askeri bölge. Dolayısıyla -biraz da Kıbrıs’ın kendisi gibi- zamanın durduğu, hüzünlü bir kara parçası. Oysa bir dönem Elizabeth Taylor ve Brigitte Bardot gibi birçok starın yaz tatilleri için tercih ettiği plaj ve otellere sahipti. Kıbrıs’ın Rum ve Türk kesiminin turizme tekrar kazandırmak istediği bu bölgede şu ana kadar hiçbir somut -yapıcı- adım atılamadı. Daily Mail gazetesi Maraş semalarında dolanan bir kameralı drone ve arşiv fotoğraflarıyla bizi zamanın durduğu o güne geri götürmüş. İzlenesi.

  • Değişen yaşam şartları farkında olmadan insan ırkında bir dizi değişikliği tetikliyor. Yaşam süremiz ve boylarımız uzuyor, bazı hastalıklara direncimiz artarken bazılarına azalıyor, anatomimiz; kas yapılarımız dahi dönüşüyor. Yani başka bir bakış açısıyla yavaş yavaş ‘evriliyoruz’. Peki neye dönüşüyoruz? Quora’da bir dizi uzman elinden çok ilgi çekici bir cevap zincirinden inceleyebilirsiniz.
  • Meraklısına bir Quora derlemesi daha: üstünden gizlilik kararı kalkmış en büyük sırlar.
  • Bu haftanın tartışmasız en önemli olayı 1 Mart Dünya Kediler Günü’ydü şüphesiz. Sinefisto da günün anlam ve önemine binaen bizler için içinde kedi geçen filmleri derlemiş. 10’lu bir diğre liste de IGN’den.

  • Yüz yıllık uykusundan sürücüsüz araç hayaliyle uyanan otomotiv sektörü bugün teknolojiden en fazla etkilenen alanların başına geliyor. Bu hayali aklımıza sokan Google da çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Şirketin test sürecindeki otonom araçları ilk ‘sicil cezasını’ aldı. Lexus marka test aracı kendinden kaynaklanan bir kusurdan dolayı karşıdan gelen bir otobüse hafifçe çarptı (biz yapınca normal; Google yapınca auvvvv).
  • KPSS ile henüz tanışmamış Hindistan’da toplu sınavlar dünyanın en garip kopya çekme yöntemlerine sahne oluyor. İllalah diyen Hindistan Silahlı Kuvvetleri bu hafta yaptığı alım sınavında bütün adayları iç çamaşırlarına kadar soyarak tel örgüyle çevrili bir alanda ‘çimen üstünde yazılı’ sınava tabi tuttu.

_88512739_army01

  • Zaten zor şartlarda yaşayan hipster camiası bu hafta derin bir yara daha aldı. 2008’de Polaroid’in film üretimini bırakmasının ardından bu makinelere film üreten tek firma olan Fujifilm de üretimi durduracağını açıkladı.
  • Türk yayıncılık tarihinin en köklü gençlik dergisi Blue Jean, 29 yıllık yayın hayatına bu hafta son verdi.
  • Düzenli okumanın bile nimetten sayıldığı bir devirde düzenli yazı yazmanın zorluğunu ancak deneyen bilir. Bu yola baş koyanlar için ‘hekimden değil, çekenden tavsiyeler‘.
  • Son 2 dönemde ABD Başkanı olarak hizmet veren Barack Obama’nın -ülkenin ilk ‘beyaz olmayan’ lideri olarak- seçim başarısını tamamen sosyal medyaya bağlamak abartılı olabilir. Fakat dünya tarihinde hiçbir politikacı bu yeni iletişim araçlarını onun kadar kullanmadı. Aradan geçen 8 senenin ardından sosyal medya da kullanıcı bazında patlama yarattı. Dolayısıyla önümüzdeki Kasım ayında gerçekleştirilecek yeni başkanlık seçimlerinde internetin çok daha belirleyici olacağını tahmin etmek güç değil. Olası senaryoları The New York Times’ın makalesinden takip edebilirsiniz.

150810-donald-trump-debate-743a_ded2a0af932f2c2332757273ea911da2.nbcnews-fp-1200-800

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

Etiketler:

7 Yorum

  • Amirim,
    ISS icin “insanoğlunun dünya dışında inşa ettiği ilk yerleşim yeri” demissiniz ancak ondan önce MIR (https://en.wikipedia.org/wiki/Mir) vardi. 1986’da cekirdek modülü yörüngeye gönderilen MIR’in insasi 10 yil sürüyor (insasiyla ilgili daha ayrintili bilgi icin : http://www.russianspaceweb.com/mir.html ). Hatta sizin de paylastiginiz, su an Türkiye’de mülteci olarak yasayan Suriyeli Kozmonot Muhammet Faris MIR’de görev yapmistir.
    Haftalik özetler icin tesekkürler amirim :)
    Iyi pazarlar :)

  • Bir iki aydir bazi maddelerde verilen bilgilerle o bilgiler icin verilen video’lar uyusmuyor. Kano projesi eski bir proje ve video’da gosterilen cihaz Raspberry Pi 1. Bir iki hafta once de Atom.io metin duzenleyicisi yeni video yayinladi diye bir bucuk yillik video koymustunuz. Haftalik ozetler artik profesyonel bir seri oldu. Bence bir editor isinize cok yarayacaktir. (Evet bu bir teklif :)

  • Merhaba. Super bowl beyzbol ligi finali degil, Amerikan futbolu sezon finali maci olmaliydi.

  • Tasarımla ilgili bir önerim olacaktı. Zevkle takip ediyorum fakat paragraflar birbirinin devamı gibi geliyor, özellikle benzer konuda olan haberleri okurken aslında başka bir konuya geçtiğimi farkedip tekrar okuyorum. Paragrafları başlarındaki nokta yerine çizgi ile ayırsanız daha faydalı olabilir. Güzel çalışmalarınız için ayrıca teşekkürler

  • 5 Naci sayfa durmadan sayfa yenilemesi yaptırıyor bi bakın isterseniz zira okuyamadım

  • Amirim, dünya hallerini -sevdiğim adı ile haftanın özetini- 1. haftadan itibaren severek takip ediyorum. Mail listesine de üyeyim, her pazar mail gelir bende pazartesi günü ofiste ilk iş olarak açar okurum. Son zamanlarda mail listesinden gelen mailler artık günlük kısa başlıkları da içeriyor, sanırım içerik üretimi ile ilgili değişikliklere gittiniz. Benim üzerimde şöyle bir etkisi oldu, yanlış anlaşılmak istemem ama gelen maillerin sıklığından dolayı günlük o maillere bakmayıp biriktikten sonra da umursamamaya başladım. Naçizane tavsiyem, haftalık özet mailleri ile günlük kısa haberleri içeren mai gurubunu birbirinden ayırmanız. Bildiğiniz üzere mail sıklığı arttıkça ilgi ve takip azalıp içeriği kaçırma faslı başlıyor.
    Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği