Haftanın Özeti: 65

18 – 24 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Yenilikçi hizmetler, yaratıcı tasarımlar, icatlar.

  • Dönem dönem Türkiye’de de harlanan ‘Q klavye mi F klavye mi?’ tartışması eminiz size de en az bir kere uğramıştır. Ve o dönemlerde çoğu kişinin dilinde “bütün dünya Q klavye kullanıyor” klişesini de duymuş olmalısınız. Oysa durum hiç de öyle değil. Dünyada birçok farklı klavye dizilimi bulunuyor. Popüler örneklerden biri de Fransızların kullandığı AZERTY klavyesi. Ancak onun da vaat ettiğini tam olarak sunamadığı anlaşıldı. Fransa Kültür Bakanlığı, Fransızcayı daha kolay yazabilecek yeni bir tuş dizilimi için düğmeye bastı.
İlk sıradaki diziliminden de anlaşıldığı gibi AZERTY klavyede harfler bu şekilde diziliyor.
İlk sıradaki diziliminden de anlaşıldığı gibi AZERTY klavyede harfler bu şekilde diziliyor.
  • ABD Ordusu’na yönelik ARGE faaliyetlerini yürütüne DARPA, yeni nesil Amerikan askerleri için beyne doğrudan erişebilecek bir çip üstünde çalışıyor. Amaç cephedeki askere düşmanın yerini, haritadaki konumunu ve taktiği bilgisayar, cep telefonu, GPS, telsiz gibi herhangi bir ek cihaza ihtiyaç duymadan aktarabilmek. Mevcut beyin – bilgisayar arayüzlerinin kapasitesiyle bunu istenen şekilde gerçekleştirmek mümkün değil. Kurum bu amaçla 2 – 3 Şubat tarihleri arasında konuyla ilgili çözüm sunabilecek bütün kişi ve şirketlerle görüşeceği bir toplantı düzenliyor.

universal-soldier-main-review

  • TopChair-S adlı -elektrikli- tekerlekli sandalye düz ve rampa yüzeylerde ilerleyebilmesinin yanısıra merdivenleri de inip çıkabiliyor. Elektrikli motoru 45km menzile sahip ve saatte 9km hız yapabiliyor. Yaygınlaşmasının önündeki en büyük engelse -şimdilik- 15 bin euro fiyatı.

  • Ömür boyu keyifle yapabileceği bir iş arayışında olanlara müjde: LEGO dünya çapındaki Legoland parklarında kendi mini tuğlalarını kullanarak objeler, binalar, şehirler kuracak yetenekli parmak ve kıvrak zihin sahipleri arıyor. Aranılan özelliklerin başında temel bilgisayar bilgisi, LEGO parçalarına hakimiyet, iyi iletişim yetenekleri, yapıcı eleştiride bulunma ve dinleyebilme özelliği ve takım çalışmasına yatkınlık gibi unsurlar yer alıyor. En büyük açık ABD / Florida’da açılan yeni LEGO fabrikasında. 50 kişinin alındığı organizasyonda hala 20 kişilik boşluk bulunuyor. Şimdiden başarılar! (aşağıdaki videoda müstakbel meslektaşlarınız ve çalışma ortamınızdan bir kesit izleyebilirsiniz).

Cliffhouse

  • ABD / Bristol Üniversitesi sağlam kompozit materyaller kullanan yeni nesil bir 3D yazıcı geliştirdi. Bu seri mevcut kişisel 3D yazıcıların lazer modülü ve ultrasonik hizalama cihazıyla desteklenmesi sonucu ortaya çıkıyor. Bu ölçekteki hassasiyet fiber glas veya epoksi gibi malzemeleri kullanmaya imkan sağlıyor.

  • Addibot robota bağlı, tekerlekli bir 3D yazıcı. Temel amacıysa bırakıldığı yüzeydeki eziklik ve çukurları tespit ederek otomatik olarak kapatmak. İlk düşünülen kullanım alanı buz pateni pistleri ancak İstanbul sokaklarında çok daha işe yarayacağı kesin.

  • (Stil olarak) Star Wars filminden çıkma bir ışın kılıcını andıran Gestor, cihazlarımızı kontrol etmek yepyeni bir arabirim sunuyor. Dokunmatik ekranlardan aşina olduğumuz kontrol tarzını işaretleyici aksesuarlarla birleştiren ilginç bir harman. 55 dolar.

  • Droppler hiçbir montaj gerektirmeden su tüketiminizi takip edip denetleyen bir cihaz. İddiasına göre evlerde yüzde 30 oranında su tasarrufu sağlayabiliyor. Harcanan suyun miktarınıysa musluktan çıkan suyun sesini dinleyerek tayin ediyor.

https://www.youtube.com/watch?v=MH5vzlIbIzI

  • Kilden imal edilmiş egloo, mini mumlarla bulunduğu ortamı ısıtan ilginç ve hayli minyatür bir soba.

  • İngiltere / Londra Üniversitesi (UCL) kelebeklerin ağız yapısından aldığı ilhamla cam kaplı gökdelenlerde ısıyı daha uzun süre içeride tuttuğu için hayli tasarruf sağlayacak ve kendi kendini temizleyen bir cam icat etti.
  • İngiltere’nin Başkenti Londra’nın meşhur dönme dolabı London Eye‘dan 10 kat daha büyük (British Airways imzalı) Brighton i360 kulesi aynı zamanda 162m yüksekliğiyle dünyanın en tepedeki gözlem noktası olarak tanınıyor. 200 kişilik kapasiteye sahip kule 42km çapında bir manzarayı kelime anlamıyla ‘ayaklarınızın altına seriyor’.

https://vimeo.com/149955861

  • Plakların yeniden gündeme gelmesiyle birlikte eski bir tartışma yeniden hortlayıverdi: dijital müzik analog müziğin yanında bir hiç mi? Pek çok müziksever için öyle olmadığına eminiz ancak yine de analog müzik tutkunlarının da haksız olduğu söylenemez. Analog çağın iPod’u olarak kabul edilen makara teyplerin modern versiyonlarını üretmek için kurulan Horch House’un Project R2R modeli albümleri stüdyoda kaydedildiği şekle en yakın formda dinleyebilmenizi sağlıyor. Makaraları da yine Horch House çoğaltıp satılıyor.

horch-house-project-r2r-1

  • Jaq, dünyanın en küçük yakıt hücreli şarj cihazı olma özelliği taşıyor. 1 amper çıkış verebilen aksesuar sadece 40 gram ağırlığında. Üstelik ana enerji kaynağı su ve tuzdan ibaret.

  • Otonom sürüş otomobillerin ardından şimdi de yeteneklerini motosikletler üstünde deniyor. BOSCH tarafından geliştirilen ABS10 platformu 2021’de yılda 160 milyon yeni aracın katılacağı motosiklet dünyasını daha güvenli hale getirmeyi hedefliyor.

bosch-motorcycle-11

  • Yamaha ve araştırma şirketi SRI International ortaklığında geliştirilen Motobot, 1.000cc’lik bir motoru değme sürücüye taş çıkartacak kadar kusursuz idare eden bir robot. Moto-kuryeler için dişli bir rakip olarak da düşünebiliriz.

  • Otonomi konusunda diğer her araçtan daha fazla tecrübeye sahip -insansız hava araçları- drone’lar vites büyüttü. İsrail yapımı AirMule (Hava Katırı) adlı model otonom hareket edebilen bir uçan ambulans. Özellikle yoğun çatışma altındaki savaş alanlarına yönelik geliştirilmiş. 450kg yükü 50km taşıyabiliyor.

  • Elektrikli araçların pil ömürleri genellikle tek şarjla 1 gün içinde yapılan bütün ulaşımı kapsayabilecek kapasiteye ulaştı. Ancak pillerin boşalması durumunda -boş- şarj cihazı bulmak dert. Dolana kadar başında beklemek de cabası (kimi modellerde şarj süresi 8 saate ulaşıyor). İsviçre’de bulunan EFPL Üniversitesi yeni nesil istasyonlarla araçların sadece 15 dakikada şarj olabileceğini iddia ediyor. Ancak bunun da bir bedeli var. Bu kadar kısa sürede şarj için 4 bin 500 bulaşık makinası kadar enerji harcayan istasyonlara ihtiyacımız var.
  • Polarcus, insanoğlunun dünyada inşa ettiği en büyük hareketli ‘şey’ olarak tarihe geçti. 17,6 km2 alana sahip 8 bin tonluk deniz aracı her biri 3 bin beygir gücündeki 4 motor hareket ettiriyor.

  • Tasarım tutkunlarına -bir kısmını webden izleyebileceğiniz- tasarım konulu belgeseller.
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

22 Yorum

  • Hocam Trump’ın Gay romanı kısmında Amazon yerine Amazan yazmışsınız.

  • Her hafta ilgiyle takip ediyorum, açıkçası çok beğeniyorum fakat finan teknolojileri kısmı biraz zorlama oluyor her hafta ya da bana öyle geliyor.

  • amirim, okuyucuların dile getirdiği haberlere numara koymak fikrini tekrar değerlendirin bence.

  • “İnsan beyninin 1 petabayt (1 milyon gigabayt) kapasitesinde olduğu ortaya çıktı!.”

    Kafa Bi Milyon sözü boşa değilmiş demek :D

  • Bunları okudukça gerçekten Türkiye’ de ki üniversitelerin tümünü kapattırılması gerektiğini düşünüyorum.

    Bu kadar üretken olmayan bir sanayi ve üniversite başka kaç ülkede vardır ?

  • Polarcus haberi bir miktar garip geldi bana videoda da bulunan çektikleri (streamers deniyormuş türkçesini bilmediğim için araştırma dubası diyeceğim) araştırma dubaları ile kapladıkları yüzey alanı 17,6 km² oluyor da hepsinin geminin içine alınabildiği ve geminin 92 m boyunda olduğu düşünülürse biraz rekor kırdık haberi için rekor icat edilmiş gibi ayrıca karşılaştırma için bir büyüklük örneği daha vermek gerekirse amerikan uçak gemisi USS George H.W. Bush 332,8 m uzunluğunda ve 102bin ton ağırlığındadır.

  • hocam sevgi ile takip etmekteyim. Ben ki bloglara pek katılımcı değilimdir. Ancak yaptığınız işe duyduğum büyük saygıdan dolayı ben de bir katkıda bulunmak isterim. İran’a ambargonun kalkması ile ilgili maddede belirtilen 100 milyar dolar İran ın yıllık geliri değil, ambargo sebebiyle ülkenin yurt dışı bankalarda dondurulan mal varlığı olsa gerek. İran ın piyasaya süreceği petrol yaklaşık olarak 300.000 varil/gün.. yani bugün ki petrol fiyatıyla yıllık 4 milyar $

  • Bilinen en büyük asalın resmindeki sayı 8 ile bitmeseydi daha iyi olurdu amirim :)

  • Şifrelerin bu kadar basit olmasının sebebi kendi açımdan şöyle yorumluyorum ufacık bir bilgi için üyelik isteyen sitelere 10minute mail ile ardışık sayılı şifreler oluşturmak kolay oluyor.Şimdilerde Facebook, Google ve Twitter tarzı siteler ile üyelik yapılabilmesi daha avantajlı oluyor.

  • Asal sayi konusundaki haberinizde bir ceviri hatasi olmus sanirim. Verdiginiz linkteki metin sunu soyluyor: “almost 5 million digits larger than the previous record”, sizse su bicimde cevirmissiniz: “bir önceki rekor 5 milyon haneden oluşuyordu”. Dogru ceviri, “bir onceki rekordan neredeyse 5 milyon daha fazla hane” biciminde olmaliydi. Emin olmak icin su referansa da baktim: https://primes.utm.edu/top20/page.php?id=4

    Sevgiler ve Selamlar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği