Haftanın Özeti: 62

28 Aralık 2015 – 3 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Yazılım, donanım, bilim, teknoloji, uzay ve ötesi.

mars-surface-eva-drilling

  • ABD’nin savunma teknolojilerini kamu adına yönetip yönlendiren kurumu DARPA yeni ihalesinde yakın geleceğe yönelik stratejilerinden birinin daha ipucunu verdi. İlk olarak 1950’li yıllarda denenen uçak gemilerinden insansız hava aracı fırlatma konusu gelecekte deniz araçlarının standartları arasında yer alacak. TERN adı verilen projede güverte ya da havadaki helikopterlerden yönetilebilecek drone’lar istihbarat ve saldırı amacıyla kullanılacak. Sızan bilgilere göre ilk örnekler 12 metre kanat açıklığına sahip, çift pervaneli, 270 kg taşıma kapasiteli ve 900 deniz mili (yaklaşık 1.600km) menzilli araçlardan oluşacak. Aşağıda 1950’li yıllardaki erken dönem deneylere ait bir arşiv görüntüsünü izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=2bfxIwqoFcY

  • Hava savunmasına yönelik silahların mobil (araç üstüne takılı) versiyonları taşınabilir olsa da ateşleme anında hedefine kilitlenebilmek için sabit bir açıda durmak zorunda. Rus Ordusu’nun Tor-M2U kodlu 35 tonluk zırlhlı aracı hareket halinde yerden havaya füze fırlatabiliyor. Araç 12 mil çapındaki alandaki insansız hava araçlarını da yok edebilme özelliğine sahip.

  • Çin, J-15 kodlu savaş uçaklarını taşıyacak ikinci uçak gemisini inşa ediyor. 50 bin tonluk gemi tamamen Çin teknolojisi ve parçalarıyla imal edilecek.
  • Vecna firmasının VGO adlı robotları üstündeki ekran ve kamerasıyla uzaktan kontrol edilerek bir kişiyi çok uzaklarda ‘var edebiliyor’. Cihazın birçok kullanım senaryosu var ancak en yaratıcı ve faydalı olanlardan birini 2014 yılında Liberya’da ortaya çıkan Ebola salgını sürecinde üstlendiği sağlık hizmetleri sırasında görmüştük. VGO’nun son kullanıcılarından biri de ünlü Alman otomotiv firması Audi oldu. Audi Yetkili Servis Uzmanları VGO kullanarak uzaktan araçları test edip ‘teşhis koyabilecek’ ve yönlendirmelerle basit tamirler için destek sunacak. 2014’te denenmeye başlanan sistemin bu yıl ABD’deki 292 yetkili servis noktasında deneneceği belirtildi. BONUS BİLGİ: Aynı robotlar NASA’da uzaktaki personelin toplantılara katılabilmesi için, havayolu şirketi JetBlue’daysa yer hosteslerinin yerine müşteri hizmetlerinde kullanılıyor (aşağıda bir örneğini görebilirsiniz).

  • Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi tarafından geliştirilen Nadine adlı robot aynen bir insan görünümüne sahip. Dahası insan gibi ‘hisssetme’ ve yansıtma yeteneğine sahip. Geçmişte yaptığınız sohbetleri de hatırlıyor. Geliştiricileri özellikle yaşlılara eşlik ve bakım hizmetinde görev alacaklarını düşünüyor. Aşağıdaki bir arşiv videosu fikir verebilir (biraz da ürpertecek elbet).

  • Google’ın yenilemek üzere üretimine ara verdiği ve ekibini değiştirdiği akıllı gözlüğü Google Glass’ın ikinci sürümüne ait detaylar ve fotoğraflar belirmeye başladı. Mashable’ın ulaştığı bilgilere göre yeni gözlük daha büyük bir prizmaya, Intel imzalı daha hızlı bir Atom işlemci, 5GHz wifi internet erişimi ve su geçirmez bir tasarıma sahip olacak.

google-glass-stock-image

avg_invisibility_glasses_flash_test

  • Akıllı saat, gözlük derken genişleyecek alanların sonu geldi sanmayın. Samsung bu hafta ‘akıllı yüzük’ için patent başvurusu yaptı.
  • Japonya’da faaliyet gösteren Okinawa Teknoloji Enstitüsü tip 1 diyabet hastalarının günlük olarak iğneyle vücutlarına enjekte etmesi gereken insülini deniz yosunundan elde edilen bir jel kapsül içinde muhafaza edilerek pankeasa yerleştirilen bir implantla kontrol etmeyi başardı.

Microfluidic device

  • Teksas / Austin Üniversitesi bambu köpekbalıklarının dişilerinin erkeklerden aldığı spermleri -gerekirse- 45 ay (neredeyse 4 yıl) saklayarak uygun koşullar olduğunda dölleyip yavruladığını ortaya koydu.

  • 3 boyutlu yazıcılarla organ ve doku üretme konusundaki gelişmeler geleceğe yönelik ümit veriyor. Biyo-yazıcılarla damar üretiminde şimdiden başarı sağlanmış durumda. Yapılan deneylerde yaratılan damar kanallarının arasında kılcal damarlar da kendiliğinden başarıyla oluştu.

  • Diğer yandan benzer bir yazıcı sistemiyle Rusya / Moskova’da hizmet veren 3D Bioprinting Solutions sentetik tiroid üretti. Fare için üretilen tiroidin nakli de başarıyla tamamlandı ve işlevini yerine getirmeye başladı. Sırada aynı teknikle dünya çapında 665 milyon tiroid hastası insanın heyecanla beklediği müjde için insanlı deneyler var.

  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

17 Yorum

  • Bu dip derlemeleri ilk Teknoseyir’in haftalık gündem değerlendirmesi podcast’i hepsinin tek tek dakika ve link’lerni paylaşarak bu formatı tarattılar onlara da saygı cumartesi onları pazar sizi keyifle takip ediyoruz

  • bu haberleri tek tek sosyal medya hesaplarımızda paylaşabileceğimiz linkler olsa güzel olurdu

  • Her hafta bir çok farklı konuda bu kadar farklı bilgiyi derleyip bize sunduğunuz için teşekkürler. Çoğunda kendi çevremize , ülkeye , insanlara bakınca yeniliklerden ve konulara bakış açılarından ne kadar uzakta olduğumuz ve giderek de uzaklaştığımızı görmek de o kadar düşündürüyor.
    Her Pazar Dünya ile turnusol bir kaç saat geçiriyoruz.

  • ian murdock da gecseydi iyi olurdu. basimiz sagolsun. debian bilindigi uzere linuxlerin krali.

  • Yine heyecanla okuduğum bir bülten yarattığın ve bilgi açlığımı gidermeye yardımcı olduğun için çok teşekkürler!

  • Kesinlikle farklı ve tam benlik dediğim konulara parmak basmanız harika , her pazar saat 10:00 takvime hatırlatma kurdum bana kaç tekrar diye sorduğunda sonsuz dedim amirim haberin olsun :)
    bir de her hafta bunlardan kendime evernota indexleyebileceğim bir arşiv oluşturmaya başladım hadi hayırlısı ….
    emeğinize sağlık….

  • amirim benim için geçen haftanın en önemli olayı sizin twitter da pantolon arayışınızdı :D :D yeni yılda kafanızdaki planları gerçekleştirisiniz umarım :) merakla bekliyorum :))

  • bu hafta genel gündem bölümünün başına yazdığınız açıklama, yorum yapmak için motive olmamı sağladı. Eleştirileri, eksikleri her zaman rahatlıkla ve hemen dile getirebiliyoruz ancak iyi şeyleri söylerken bazen zorlanabiliyoruz. Bunu kırmak istedim kendi adıma.. :) iyi ki varsınız, böyle bir emek harcıyorsunuz… en başından beri takip ediyorum. Özetleriniz ile ilgi alanım olan birçok konuda harika şeyler okuyor, görüyor ve izleme şansı buluyorum. Çok zor ve zahmetli bir işi yapıp, bizim önümüze bu içerikleri hazır sunduğunuz için çok teşekkür ederim. Lütfen sürdürün… :)

  • İnsanlara değer katan içerikten dolayı çok teşekkürler. Sayenizde paslanmıyoruz. Ayırdığınız zaman, emek vs. den dolayı çok teşekkürler.

  • Bu özetler icin verdiğiniz emek, özen, zaman paha biçilmez… Asla bitmesini istemediğimiz özetler bunlar.. Yeni yıllarda da bilgiye aç olmaya devam edeceğiz… Teşekkürler…

  • İyiki varsınız, her hafta Pazartesi işe gidip, işlerimi aksatmak pahasına yaptığım ilk iş Haftanın Özeti’ni okumak. Bu kadar emeğe ben de bir şeyler yazmak istedim. Çok teşekkürler ve lütfen hiç bitmesin :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği