Haftanın Özeti: 59

7 – 13 Aralık 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Yeni ödeme sistemleri, e-bankacılık hizmetleri ve dahası.

  • Garanti Bankası Türkiye’de internet ve mobil bankacılık platformlarından iTunes kodu satın alınabilen ilk banka oldu. ‘Ödemeler’ sekmesi altında yer alan özel menüden alınabilen 25, 50 ve 100 TL’lik kodları ister kendi hesabınız için kullanabilir isterseniz sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. iTunes kodları iPhone ve iPad kulanıcıları için hizmet veren AppStore’daki bütün ücretli oyun, uygulama, kitap, film, dizi ve şarkılar için kullanılabiliyor.
  • Finans teknolojilerinin varlığı birçok elektronik hizmet gibi veri güvenliğine bağlı. Bu alan dolayısıyla hem yöntem hem de protokol olarak birçok farklı denemeye sahne oluyor. PSFK, 40 slaytlık bir sunumda konunun bugününe ve geleceğe bakmış (sağ alt köşeden tam ekran yapabilirsiniz)

  • Mobil ödeme alanında çözüm sunmaya karar veren firmalara bu hafta dünyanın en büyük süpermarket zinciri Walmart da eklendi. Walmart Pay adı verilen sistemde önce iOS ya da Android cihazınıza özel uygulamayı yüklüyorsunuz. Markette alışverişinizi tamamladıktan sonra kasiyer ekranında beliren QR kodu uygulamanıza okuttuğunuzda ödenecek tutar daha önceden tanımladığınız kaynaktan otomatik olarak tahsil ediliyor.

  • Satoshi Nakamoto internet para birimi Bitcoin’in Steve Jobs ya da Elon Musk ayarında şöhrete sahip kurucusu. Ancak onu benzerlerinden ayıran bir özellik var: kullandığı isim sahte ve kendisinin gerçekte kim olduğunu kimse bilmiyor! Bugün Bitcoin’in geldiği nokta düşünüldüğünde Nakamoto’nun kim olduğunun pek bir önemi yok ancak yine de büyük bir araştırmacı grup, bitmeyen bir hevesle izini sürmeye devam ediyor. Bu konudaki ilk somut iddiayı geçen yıl Newsweek dergisi ortaya koymuş ve ABD / Los Angeles’ta yaşayan Dorian Nakamoto’nun Satoshi olduğunu iddia etmiş ancak ardından yalanlanmıştı. Bu hafta The New York Times gazetesinde yer alan ve uzun dönemli araştırmaya dayalı bir makalede bu gizemli kişinin Bitcoin’in çıkışından da önce kripto para birimleri üstündeki çalışmalarıyla tanınan -Macaristan göçmeni- Nick Szabo olduğu iddia edildi (bu iddia ilk olarak 2013’te ortaya atılmıştı). Szabo bunu her fırsatta reddetse de aksi ispatlanana kadar pek çok kişi için doğru bu kabul edilecek gibi duruyor (Konuyla ilgili detaylara meraklılar makalenin yazarı Nathaniel Popper’ın Digital Gold kitabını inceleyebilir). Bu hafta ortaya atılan diğer bir iddia hem Gizmodo hem de Wired’da geniş yer buldu. O taraftaki iddialarsa Avustralyalı İşadamı Avustralyalı Craig Steven Wright ve ABD’li (arkadaşı) kripto uzmanı Dave Kleiman üstüne yoğunlaşıyor.

bitcoin-face-black-S

  • eWise, elektronik finans hizmetleri dünyasında ne varsa birleştirmek için yola çıkmış bir girişim. Emeklilik fonundan banka hesaplarına, sigorta planlarından mevduatlara kadar dijitalleşen her şeyi tek bir noktada toplayarak takip etmenizi ve yönetmenizi sağlıyor. Elbette bu ekosistemi bütün geliştirici ve hizmet sağlayıcılara açtığı API üstünden genişletiyor.

  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

18 Yorum

    • amirim bir de elon musk ile ilgili proje için, türkiye’de itü’den birkaç öğrenci de bu firmanın açtığı yarışmada belli bir dereceye girmişler ve gitmek için uçak bileti sponsoru arıyorlarmış. geçen gün cnn türk’te görmüştüm, not olarak düşmek istedim.

  • Her hafta bu blogu okumak guzel, Garantiyede tesekkurler her ne kadar fazladan finans bolumu eklenmis olsada:) 2 ya da 3 saat zamanimi ayirarak hem keyif aliyorum hem de dunyayi takip edebiliyorum. Cok yasa M. Serdar Kuzuloğlu.

  • Guinness Rekorlar Kitabı’na ‘Dünyanın en hızlı satan teknolojik ürünü’ olarak geçen Microsoft’un Kinect demissiniz. Fakat Kinect Guiness’n Rekorlar Kitabina “Fastest-selling gaming peripheral” olarak gecti.

  • Buralar Garanti’yle yeşillenince okumayı bıraktık biz. Ölümsüzlüğün reçetesi yazılsa ne!?

  • Amirim, şu favicon’u değiştirseniz ne güzel olur. çoklu sekme ortamında favicon’a bakıp bu donanımhaber sayfası diyerek döne dolaşa tüm sekmelerde dünyanın hallerini arıyoruz. (çoğul konuşayım da etkili olsun)

  • İncil diye yanlış olarak çevrilen kelime “Bible” yani Kutsal Kitap olarak çevrilmeli. Zira okunan ayetler Eski Ahit’ten yani Tevrattan. Hristiyan Kutsal Kitap’ı Eski Ahit (Tevrat-Zebur) ve Yeni Ahit (İncil) şeklinde iki kısımdır.

  • Serdar bey, özetlerin içeriğini oluşturan maddeleri sosyal mecralarda paylaşabilmek mümkün olsa keşke.

  • Selam Amirim,

    Silah teknolojileri ile ilgili paylaşımlarına bayılıyorum, ayrı bir sayfa olarak keşke daha geniş yer ayırmanı çok isterdim.

    Bazı derlemeleri okumadan geçiyorum ama teknoloji, silah oyun ve yazılımlarla olanı tane tane okuyorum. Naçizane bir görüş daha bunları video ortamında webrazzi de haftanın özetinde olduğu gibi bir içerik sunabilirsen bayağı izlenir diye düşünüyorum abi.

    Tabi ki okuması daha güzel.

  • akla hayale gelmedik bilimsel uğraşlarla insanlığa bir fayda sağlamaya çalışan başka ülkelerin üniversitelerini görünce, bizim üniversitelerde sabahtan akşama kadar ne yapıyorlar acaba diye düşünüyorum. yere göğe sığdırılamayan bir odtü, itü, hacettepe vs vs . Buralarda gün boyu ne yapıyorlar acaba bilmeyen biri olarak soruyorum arkadaşlar?

  • New York Times’ın kitap listesine göz atmadan önce acaba hangi kitapları seçmişlerdir diye bir düşündüm. Sonra kendi listemde yer verdiğim kitapları gözümün önüne getirdim. En azından iki tanesi benzer çıktı. Harper Lee’nin Tesbih Ağacının Gölgesinde isimli kitabının New York Times’ın listesinde yer almıyor olması beni şaşırttı. Trendeki Kız (The Girl on the Train) ve M Train (M Treni) kitaplarını görmek ise beni şaşırtmadı.

  • Hindistan Ordusunun iptal ettiği insansız araç projesindeki araç; Interstellar filmindekine çok benziyor. Hatta filmdeki araçta Hindistan üretimiydi.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği