Haftanın Özeti: 54

2 –8 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni siteler, internet girişimleri, web ve sosyal medya gelişmeleri.

  • Dünyanın en çok kullanıcıya sahip sosyal ağı olma özelliğini koruyan Facebook 1 milyar 550 milyon üyeyi geçtiğini açıkladı. Henüz yeni bir hizmet olmasına rağmen sitede günde izlenen video sayısı dahi 8 milyarı aşıyor. Yatırımcıya umut veren bu açıklamaların ardından gelen coşkuyla pazar değeri 306 milyar dolara ulaşan firma (Amazon’u geride bırakarak) Apple, Google (Alphabet) ve Microsoft’tan sonra dünyanın en değerli 4. şirketi olarak tescillendi.
"Biri beni dürtsün!"
“Biri beni dürtsün!”
  • Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Amazon yakın geçmişte fiziki mağazasını açarak genetik kodlarını esnetmeye başladığının işaretlerini vermişti. Bu hafta ise 21 yıl önce hayata geçtiğinde sattığı tek ürün grubu olan kitaplara yönelik fiziki mağazasıyla bir kere daha gündeme geldi. Kendi Genel Merkezi’nin de bulunduğu ABD / Seattle’da açılan kitapçının -sitenin aksine- çalışma saatleri var. Amazon’dan kitabını bu şekilde almak isteyenler sabah 09:30 ile akşam 21:00 arasını tercih etmek zorunda. Satılacak kitapları ve stok miktarlarınıysa sitedeki satışlar ve okuycu yorumları belirleyecek. Fiyatlarsa siteyle aynı olacak. Birçok fiziki kitapçının kapanmasına yol açan Amazon’un kitapçı açması kesinlikle internetin ironilerinden -ve korkutucu etkilerinden- biri.

  • ABD merkezli oyun şirketi Activision Blizzard, daha çok Candy Crush ile tanınan bir diğer oyun şirketi King‘i 5,9 milyar dolara satın aldı. King şirketine ait oyunların 196 ülkede, yüzde 60’ı kadın olmak üzere 1 milyardan fazla aktif oyuncusu bulunuyor.

candycrush

  • Mikroişlemci üreticisi Intel, teknoloji alanındaki yatırımlarını yürüten alt şirketi Intel Capital üstünden 11 şirkete 22 milyon dolar yatırım yaptığını duyurdu. Böylece şirketin desteklediği girişim sayısı 400’e ulaşmış oldu (Şirketin Türkiye’de de Grupanya ve Nokta şirketlerine yatırımları bulunuyor). Yıl sonuna kadar yatırım toplamının 500 milyon dolara ulaşması hedefleniyor.
  • İnternet dünyasında milyar dolar bile pul olmuş gibi görünüyor ancak hem yatırımcı hem de girişimciler büyük bir balonun şişmekte olduğunu ve önünde sonunda patlayacağını savunuyor. Buna risk yatırım dünyasının öncü isimlerinden Marc Andreessen de dahil.
  • Dünyanın en büyük otel zincirlerinden Hilton alehinde kendisi dışındaki kablosuz internet hizmetlerinin sinyallerini engellediği gerekçesiyle 25 bin dolar ceza istemiyle kamu davası açıldı. Aynı suçlamayla Marriott otel zinciri 600 bin, kablosuz internet erişimi sağlayan Smart City ise 750 bin dolar ceza ödemişti.
  • Bittorrent her ne kadar bir protokol olarak karşımıza çıksa da arkasında ilk günden beri bir ticari (ve epey karlı) şirket de bulunuyor. Şirketin Maelstrom adıyla bir süredir yürüttüğü -ve bu özetlerde aktardığımız- projesi webi bittorrent protokolü üstüne oturtan; dolayısıyla mahremiyeti daha öncelikli olarak algılayan bir web tarayıcısı sunuyor (şimdilik sadece Microsoft Windows kullanıcıları için).

browser-illustration

  • Wickr dünyanın en güvenilen mesajlaşma ugyulaması. Çünkü yazdığınız her şey karşı taraf okuduğu anda yok oluyor.
  • Google’ın büyük tantanayla duyurduğu ancak uzun süredir sessizliğe gömülen e-posta platformu Inbox yakında yapay zekadan aldığı güçle sizin yerinize mesajlarınızı cevaplayacak. Gelen postanın içeriğini algılayacak Smart Reply kodlu yazılım olası cevap seçeneklerini size sunacak ve seçiminize göre cümleleri kendisi (benzer mesajlara daha önce verdiğiniz yanıtlardan öğrendiği tarzla) cevap verecek.

  • Yapay zekaya yönelik ibretlik bir diğer demo da Facebook’tan geldi. Yapay zeka çalışma grubunun Uzakdoğu’nun ünlü masa strateji oyunu GO için eğittiği yazılımlar kendi aralarında aylardır çekişiyor.
EK BİLGİ: GO, yapısı gereği satrançtan çok daha farklı olduğu için bilgisayar yazılımları tarafından oynanması zor seçeneklerin başında geliyor.
  • Film ve dizi tutkunlarının müptelası olduğu Popcorn Time uygulaması, bittorrent film deposu olarak hizmet veren Yify sitesiyle beraber mahkeme kararıyla kapatıldı.
  • İnternetin en çok trafik yaratan sosyal ağı Pinterest incelediğiniz ürünleri doğrudan satın alabileceğiniz e-ticaret bölümünü kullanıma sundu.

android-buyable-pins-lifestyle-970x0

  • Microsoft şu ana kadar her kullanıcısına sınırsız depolama alanı sunduğu OneDrive hizmetinde politika değişikliği yaparak 5GB limiti getirdi. Ve elbette ortalık ayağa kalktı. Microsoft ise iyi niyetlerini istismar eden kullanıcılara suçu attı. Resmi açıklamaya göre 75 terabayt dosya yedekleyen bir kullanıcı dahi varmış. 75 terabayt!
  • İstanbul’daki 4 milyona yakın hanenin yüzde 75’i damacana su kullanıyor. Başka bir deyişle İstanbullular ayda 12 milyon damacana su tüketiyor. Bisu adlı yeni bir mobil girişim bu dev pazara hem diğer markaların fiyat ve hizmetleri hakkında bilgi sahibi olma hem de kendi tercih ettiği markaya kolayca sipariş verebilme imkanı sunuyor. Android ve iOS destekli uygulamaları tamamen ücretsiz.

https://www.youtube.com/watch?v=aynIXuT9w3Q

  • GameHub, oyunlar hakkında fazla bilgi sahibi olmayan öğretmen ve anne-babalara kritik bilgiler vererek onları eğitiyor.
  • Web geliştiricilerine özel: statik site oluşturucu uygulamaların dev listesi.
  • Dünya hakkında yeterince bilgi sahibi misiniz? Buyrun test edelim: GeoGuessr.
  • Instagram hesabınız için ücretsiz mobil (iOS) istatistik uygulaması: Analyltics for Instagram.
  • Elektronik ürünler konusunda uzmanlaşan e-ticaret sitesi Enjoy emsalleri gibi ürünü satmakla kalmıyor, onu size kullanmayı öğretecek bir uzman eşliğinde ulaştırıyor.

  • Alibaba Çin’in Youtube’u olarak kabul edilen Youku Tudou sitesini 3,7 milyar dolara satın aldığını duyurdu.
  • 18 yaşındaki Avustralyalı Moda Bloggerı Essena O’Neill, Youtube, Instagram ve Tumblr hesapları üstünden 500 binden fazla takipçiye ulaşıyordu. Bu hafta ‘imana gelerek’ daha güzel görünebilmek adına kullandığı bütün hileleri, markalara para karşılığı yaptığı bütün gizli reklamları itiraf ettiği sitesiyle gündeme sıkı bir giriş yaptı (diğer sosyal medya hesaplarını da kapattı).

https://vimeo.com/144201237

  • Yüzde 70’i 35 yaş altında 80 milyonluk bir nüfus. Dünyanın dört bir yanına dağılmış ve bulunduğu ülkelerde tutunmuş vatandaşlar. 46 milyon internet kullanıcısı var (Ortadoğulu internet kullanıcılarının yarısı). Nüfusun yüzde 60’a yakını akıllı telefon sahibi. Bu tablo tanıdık geldi mi? Türkiye’den bahsetmiyoruz; burası İran. 1979 İslam Devrimi sonrası dünya ile kopan bağlarını 14 Temmuz 2015’te ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya ile imzaladığı anlaşma doğrultusunda yeniden inşa etmeye hazırlanan İran internet girişimleri konusunda da epey hararetli. Amazon klonu Digikala‘ya şimdiden 500 milyon dolar değer biçiliyor. Groupon klonu Takhfifan, Youtube klonu Aparat, Spotify klonu Navaak, eBay klonu Esam ve hatta Kickstarter klonu Hamijoo gibi birçok güçlü yerel girişimi var. Soruysa şu: bir Silikon Tahran olabilir mi?
  • Sam Altman internet girişimcileri için fikirden fon bulmaya kadar ihtiyaç duyulan neredeyse tüm bilgileri Startup Playbook adıyla yayınladı (Erkan Erol da ePub ve Kindle formatlarına çevirmiş).

4 Yorum

  • Haftalık özetleri ilk haftadan beri takip ediyorum hayatınızda ne tür aksaklıklar yaşarsanız yaşayın bu özetleri aksatmadınız göstermiş olduğunuz özveriden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum hocam.Bilgi birikiminizi paylaştığınız içinde mutluluğumu belirtmek isterim.Yeni güzelliklerinizle sizi bekliyor olacağız sevgiler saygılar :)

  • Her hafta olduğu gibi yine harika bir içerik. 1 haftalık yoğunluktan sonra anca bakabildim. WasteNotNut dikkatimi özellikle çekti. Biz Türk milleti olarak zaten her aldığımız şeyi dibine kadar kullanırız. Şampuanı bile sulandırıp tekrar kullanıyoruz bizim burada tutmaz bu. :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği