Haftanın Özeti: 52

19 – 25 Ekim 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Yazılım, donanım, bilim, teknoloji, uzay ve ötesi.

  • Almanya’dakiRuhr-Universität Bochum ÜniversitesiAstronomları5 yıllık uzay gözlemlerini birleştirenve 1.268 parçadan oluşan birfotoğrafı internette paylaştı. 46 milyar piksel çözünürlükteki görsel tek kelimeyle hipnotize edici.
  • 3D yazıcılarlayapabileceklerimize yönelik seçenekler artıyor. Ancak en önemli ve dönüştürücü etkilerinisağlık alanında göstereceğine (ve gösterdiğine) kimsenin şüphesi yok. Bu konudaki en hummalı çalışmalar protez (el, kol, ayak, diş, vs)ve organ üretimi alanında ilerliyor.Özellikle böbrek, kalp, karaciğer gibiorganların üretilebilmesi milyonlarca kişinin hayatını değiştirecek (hatta yaşamasınısağlayacak). Carnegie Mellon’dan bir grup Bilimci bu hafta paylaştıkları birçalışmayla özelllikle kalp onarımıkonusunda devrim niteliğinde bir çözüm geliştirdiğini duyurdu. Tekniğinfarkı organ ya da dokuyu havada değil; bir destek maddenin içinde üretmek. Böylece kendi ağırlığıyla çökme yaşamadan tam istenenölçüde imalatmümkün oluyor. Kullanılan teknik aşağıdaki videoda gayet güzel özetleniyor.

  • Abeta kısaltmasıyla da anılan ‘amyloid beta’Alzheimer hastalığında ortaya çıkan bir protein türü. Beyindeki hücreleri bozup öldürüyor,oluşan boşlukları dolduruyor ve yayılmaya devam ediyor. Boston Üniversitesi’nden bir araştırma grubu bu protein oluşmaya başladıktansonra mücadele etmek yerine vücut onu üretmeden engellemeye yönelik bir çözüm geliştirdi. Keşfin merkezini bu proteinin oluşumunu engelleyen moleküller oluşturuyor.
Kahverengi oluşum Alzheimer'ın sebebi Amela proteini.
Kahverengi oluşum Alzheimer’ın sebebi Abetaproteini.
  • Güneş insan sağlığı için gerekli. Fakat aynı zamanda dünyanın en hızlı artan kanser türü olancilt kanserininde 1 numaralı sebebi. Dünyanın her yerinde yüz binlerce ölüme sebep olan bu hastalığınyüzde 95’i erken teşhis ile tedavi edilebilen cinsten.HÜD adlı aksesuar, telefonunuza bağlanarak çektiği fotoğrafları özel uygulamasında değerlendirerek cildinizdeki anormalliklere erken teşhis koyup doktora yönlendiriyor. Sıradışı bir ben oluşumu ya da lekenin ölümcül bir sürece ilerlemeden önce sadece bir fotoğraflaanlaşılabilmesine paha biçilemez olsa da cihaz125 dolar fiyata sahip. 15 yıldır cilt doktorlarına yönelik çözümler geliştiren bir şirket tarafından geliştirilmiş.

  • Fransa’nın Başkenti Paris’tekiLangevinEnstitüsü yeni bir parmakiziokuma teknolojisi geliştirdi.Geleneksel okuyucular deri üstündeparmak izini oluşturan çıkıntı ve çukurları tarayarak eşleştirme yapıyor. Ancak yaşlılık ya da dış müdahalelerle bu izler belirsizleşiyor ya da yok olabiliyor.Egidijus Auksorius veClaude Boccara tarafından geliştirilen yeni teknik optik tomografi (OCT) denen bir teknikleışık yansımaları kullanarak bir anlamda derinin altındaki izleri okuyor. Böylecehata payı neredeyse ortadan kalkmış oluyor.
  • Sanal gerçeklik yakın geleceğin en ilgi çekici alanlarından biri olacak gibi görünüyor. Pornografiden sağlığa, eğitimden savunmayaneredeyseher alanda birçok girişime sahne olan bu akımın en büyük oyuncularından biri de -Dünya Halleri’ne birkaç sayıdakonu olan– 2011’de kurulanMagic Leap. Şu ana kadar başta Google olmak üzere yatırım dünyasının bütün büyük oyuncularından (592 milyon dolar)destek alan girişim bu hafta ilk gerçek deneyim videolarını paylaştı. Aşağıdaki örnek, Magic Leap’insanal gerçeklik kaskıyla gerçek dünyayla birleşen görüntü katmanlarını gösteriyor. Sihirli bir paralel evrene doğru adım adım…

  • Sanal gerçeklik ile ilgili bilgilerini tazelemek ve geleceğe bakmak isteyenler için aşağıdaki konferans kaydı hazine değerinde. Facebook’un Kurucusu (ve sanal gerçeklik cihazı Oculus Rift‘i 2 milyar dolara satın alarak Facebook’a katan) Mark ZuckerbergveOculus Rift’inBaş Bilimcisi Michael AbrashileSteven Levy’nin yönetiminde 40 dakikalık dopdolu bir sohbet.

  • Dünyanın en önemli mühendislerini barındıran Microsoft’un ARGE birimi Microsoft Research’ün Asya ayağıTokyo ve Hong Kong üniversiteleri ile birliktegeliştirdiğidijital animasyonlar için ‘otomatik tamamlama‘ yazılımınıtanıttı. Elle çizdiğiniz objeyi tanıyan yapay zeka uygulaması cismin hareketlerini ve sonraki süreçlerini öngörüyor, hareketlendiriyor.

  • MIT Üniversitesi’ndemasteryapanMax Kanterve tez danışmanıKalyan Veeramachaneni tarafından geliştirilen bir algoritma (PDF) insandavranışlarını belirli bir süreizleyipanaliz ederek ilerideki hareket ve kararlarınıinsanlardan daha tutarlıtahmin edebiliyor. Üstelik deneyde karşılaştırma için kullanılan 906 insan inceledikleri kişilere yönelik öngörüleri aylar süren çalışmayla ancak oluşturabilirkenalgoritma bu tahmini sadece 12 saatteyaptı.
minority-report-precog
Minority Report’un gerçeklerine doğru adım adım ilerliyoruz.

HTC-One-A9-Hero-image-FINAL-1

  • Next News, Androidtelefonların kilit ekranında ilgi alanlarınıza göre güncel haberleri takip edebilmenizi sağlayan bir uygulama.
  • Solu,bilgisayar dünyasına hem yazılım, hem işletim sistemi hem de donanım olarak yepyeni bir yaklaşım getiriyor. Yaygınlaşması bu yüzden zor amamevcut bazışirketlereilham vereceğine şüphe yok.

  • ‘Akıllı zıbın’ olarak adlandırabileceğimiz Mimo uzun süredir birçok bebeğin nabzından hareketlerine kadar kaydedip ebeveynleri ve doktorlarıyla paylaşıyor. Owlet adlı yeni bir ürün ise bunların içindeki en hayatikısmı birakıllı çorap ile gerçekleştiriyor. Owlet bebeğin kalp atışlarını ve oksijen solunumunutakip ederek kusma ya da bir şey yutma sonucunefes alamaz halegeldiğinde ailesini uyarıyor. 250 dolar.

  • Sosyal ağlarda paylaşılan videolarınsüre limitleri konusunda Vine, Snapchat gibi birçok farklı uygulamada farklı standartlara alışkınız. Instagram bu hafta duyurduğu Boomerang adlıuygulamayla rekabeti çok zor bir süre seçti: 1 saniye! iOS ve Android sürümlerinden deneyebilirsiniz (ve aşağıdaki videoda bu yenilikle -nedense-coşanlarıizleyebililrsiniz).

  • Pocket FM,dünyanın en ucuz PC platformlarından Raspberry PI üstüne kurulu küçük bir radyo vericisi. Savaş ve çatışma bölgelerinde bağımsız yayınlarısürdürmeyi amaçlayan sistem bir sırt çantasına sığabilecek kadar küçük.Duruma göre araba aküsü, pil ya da güneş enerjisiyle çalışabiliyor. 8 km çapındaki alana FM bandından yayın yapabilen cihaz geleneksel FM radyolarla dinleyebiliyor. Hatta RDS desteği sayesinde metin mesajları da RDS destekliradyoların ekranlarına yansıtabiliyor. Syria Radio Network tarafından geliştirilen cihaz -ilginç ve düşündürücü bir ayrıntı olarak- Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından da destekleniyor.

  • Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın Apple’ı kurdukları yıl elleriyle ürettileri Apple 1 kodlu 200bilgisayardan biri Christie’s Müzayede Evi’nde 370 bin dolardan açık arttırmaya çıkacak. Çok iyi ve çalışır durumdaki bilgisayar en son 2005yılında deneme amacıyla çalıştırılmış. Uzmanlar cihazın 770 bin dolar seviyesindeel değiştireceğini öngörüyor.
EK BİLGİ: Geçen yıl aynı bilgisayarın 1976 tarihlibir anakartı için yapılan açık arttırmada 905 bin dolara alıcı bulunmuştu.

CSK_11675_0018_001

  • Yazılımlar hayatımızı tanımlamaya ve yönetmeye başladıkça daha öncegündemde olmayan yeni dertler son derece kritik önemlekarşımıza çıkıyor. Sürücüsüzaraçlar da bunlardan biri. Yazılım ve donanım işbirliğiyle ilerleyen bu araçlardeğişen trafik ve çevre koşullarına göre aldığı kararla ilerliyor, duruyor, sollama yapıyor, hızlanıyor, yavaşlıyor. Peki kaçınılmaz bir kaza senaryosunda bu yazılım araç içindeki yolcuları mı yoksa karşı tarafı mı düşünerek karar vermeli? Başka bir anlatımla hangi tarafın ölümünü göze almalı? Üçüncü ihtimalin olmadığı bir senaryodaaniden karşısına çıkan bir yayayıezmemek için taşıdığıyolcuların canını tehlikeye atacak bir manevrayla yoldan çıkabilir mi? Çıkmayıp çarparsa suçsuz diyebilir miyiz? Dahası böyle bir kaza anında gerçek sorumlu kimdir? Yazılımı yazan mı, aracı satan şirket mi, içinde oturmakta olan (ve aslında olaya dair hiçbir payıolmayan) sahibi mi? Güzel bir fikir jimnastiğine buyrun.

18 Yorum

  • Max Kanter ve tez danışmanı Kalyan Veeramachaneni sanırım yakın zamanda “Azınlık Raporu” filmini gerçeğe dönüştürecekler

  • 1 yıldır ilgi ve heyecanla bu usta blogu takip etmeye çalışıyorum. Takip etmeye çalıştığım bloglar arasında, yeri özel ve usta olanların arasında artık. 1 yılınız hayırlı olsun. Nice nice yıllar diliyorum.

  • Oslo’nun kararına elektrikli araçlar dahil değil heralde. Yaşlıların scooterları var. Birde yük taşımak için at mı besleyecekler?

  • 3D baskı hızlanır ve rötüşleri daha da kolaylaşırsa minyatür modellerin filmlerde tekrar kullanılmasını çok isterim. Çünkü ne kadar zaman geçerse geçsin bir tat bırakıyor. CD’lerden plaklara dönüş gibi olur umarım.

  • Amirim, çocuklarınızın büyüme sürecinde teknolojiye olan bağlılığını nasıl yönettiğinizi merak ediyorum. sizin gibi teknoloji ile sürekli içli dışlı olan biri çocuklarını teknolojiden belirli bir süre uzak mı tuttu, yoksa ilk günden bu tarafa iç içe mi olmalarını sağladı? yeni çıkan akıllı oyuncaklar veya çocuk yetiştirmesinde özellikle önerdiğiniz teknolojik cihazlar/oyuncaklar var mıdır?

  • Parmakizi konusunda zaten Türkiye’de bir devrim yapıldı. İşbank parmak damar haritası nın asla kopyalanamayacağı ve hiç bir zaman değişime uğramadığını 1 senelik çalışma ile hem tamamladı hem de kullanıma sundu ve kullanılıyor… Damarınızda kan deveran olmadığı zaman çalışmıyor yani filmlerdeki gibi biri elinizi parmağınızı keserek ipotek almak isterse çalışmıyor.

    Kısacası bu keşif zaten yapıldı. Fransız duruma fransız kalmış. Yemişim tomografisini :)

    Ayrıca parakod diye bişey var. Güven ötesi kredi kartı ile ödeme tekniği. Kullanım testlerini yapan bağımsız deneklerden biri bendim. Sıfır güvenlik açığı. Lakin optik kamera gerekli bu bilekliklerin aksine. Ama ziyadesiyle güvenli çünkü alışveriş sitesi tarafından oluşan QR kod sadece banka tarafından çözülüyor ve tanımlı kredi kartı hesabından para çekiliyor.

    Reklam gibi oldu diycem de teknolojiyi kim iyi kullanırsa memleket için elinden öperim. Şimdi Elan Musk bizden çıktı da ben mi arkamı döndüm :)

    Yaşasın Tesla, kahrolsun yüksek maliyeti :)
    Adam otomatik sürüşe geçecek bizimkiler yerli cadillac yapacaklar daha :p

    Amirim saygılar, sevgiler :)

  • Abi tasarım bölümünün en sonundaki cümle sanırım fazla olarak yazılmış. Değilse konuyu biraz daha açar mısınız? Valla ben anlamadım :))

  • Bir de önerim olacaktı. Takipçileriniz arasında eğitimi bir ömür boyu gören ve bu konuda yenilik ve güzel uygulamalardan nasiplenmek isteyenler olabileceğini düşünüyorum. Konu başlıkları arasına “Yeni çağda eğitim” ya da “Tekno Eğitim” gibi bir başlıla internetteki eğitim konulu gelişmeleri ve siteleri tavsiye etseniz nasıl olur acaba?

  • Amirim,
    Andrey Melnichenko ve yatı hakkındaki bilgilerde bir takım yanlışlar var. Mesela Abramoviç’in yatı “Eclipse”, “A”dan daha uzun ama o bile dünyanın en büyük yatı değil. Ayrıca bir-iki cümle anlaşılamaz durumda.
    Saygılar

  • amirim biz ne zaman “Serdar Kuzuloğlu” mezunu olucaz? duolingo ve benzeri uygulamalardaki gibi blogu düzenli takip edenlere, bir süre sonra sertifika ya da diploma gibi bir şeyler verecek misiniz?

  • Amirim, yine mükemmel bir özet. Her bölümü ayrı detaycı ve özenle hazırlanmış. Minyatür müzedede gerçekten inanılmaz bir emek var. Kaçırdığımız tüm detayları bizlere farklı bir okuma deneyimi ile sunduğunuz için teşekkürler.

  • Sürücüsüz araca levye ile daldığımızda kimi döveceğiz? Bu da tartışılsın, lütfen.

  • Amirim sizi aralıksız takip ediyorum ama naçizane bir isteğim olacak kitap öneriside yaparmısınız yazıların bir köşesinde. Videolarınızdan yada twitterdan eşeleyerek buluyorum hep :)

  • Her hafta özetleri merakla bekliyorum. Bu güzel hizmet için siz ve garanti bankasına teşekkürler

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği