Haftanın Özeti: 49

28 Eylül – 4 Ekim 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni siteler, internet girişimleri, web ve sosyal medya gelişmeleri.

  • Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg, Şarkıcı Bono ile birlikte bu hafta Birleşmiş Milletler’e hitaben bir konuşma yaptı. Dünya liderlerine yönelik sunumunda Connect the World (Dünyayı Bağla) girişimi altında internet erişiminin insanlığın küresel hedeflerine ulaşma adına en önemli bileşen olduğu fikrini savundu. Zuckerberg “istatistiklere göre internet erişimi götürülen her toplumda 10 kişiden birinin fakirlikten kurtuluyor” dedi. EK BİLGİ: Mark Zuckerberg’in bir diğer girişimiyse dünyanın her yerindeki mülteci kamplarına ücretsiz internet erişimi sunmak.
  • Lübnan’ın internet girişimleriyle ilgili aklınıza gelen ilk ülkeler arasında yer almadığına eminim. Ancak görünen o ki orada da bir kıpırdanmalar var ve ümit verici görünüyor.

55d61aee965aff177731e0b5_10350528_648503875253555_1537699437570184489_n copy

  • Prime adıyla kendi video platformunu işleten ve Fire adıyla bu platforma yönelik TV’ye bağlanan donanım satan (dünyanın en büyük e-ticaret sitesi) Amazon bu hafta aldığı -skandal- bir kararla sıkı rakibi Apple TV ve Google Chromecast cihazlarını sitesinde satmayacağını açıkladı. İnternet adına kesinlikle düşündürücü bir dönemin belgesi.

Amazon-Fire-TV-flat-with-remote-popcorn

  • Amazon’un bir diğer ilginç girişimiyse Flex oldu. E-ticaretin Uber’i diye özetleyebileceğimiz hizmet kapsamında bireysel araç ve cep telefonu sahipleri sisteme kaydolarak belirli bir ücret karşılığında (saatte 18-25 dolar arası) Amazon’un müşterilerine teslimatlarını yapacak. Çok zekice (aşağıdaki videoda sitenin nasıl bir depo ve sevkiyat yönettiğini görebilirsiniz).

  • Çinli hackerlar ABD dış istihbarat örgütü CIA’in insan kaynakları veritabanına sızınca CIA Çin’de faaliyet gösteren bütün gizli ajanlarını geri çağırdı.
  • Türkiye’de de yatırımları bulunan Alman medya devi Axel Springer, Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos’un ‘okumayı çok sevdiği için yatırım yaptığı’ (ve yüzde 9 hissesinin zaten kendilerinde olduğu) Business Insider sitesinin kalan yüzde 88 hissesini 343 milyon dolara satın aldı. Yüzde 3’lük pay Bezos’ta kalmaya devam edecek.
  • Twitter’ın 140 karakter sınırını kaldırabileceği konuşuluyor. Bu iyi bir şey mi; değil mi kestirmek güç (numaralandırıp, bölük-pörçük, birbirinden kopuk mesajlara mahkum kalanları sevindireceğine şüphe yok elbette).

  • Google dünyanın en yoğun kullanıma sahip raylı sistemlerinden 7 bin istasyonlu Hindistan Demiryolları’na ait toplam 400 istasyonunda ücretsiz kablosuz internet erişimi sunacak. İlk etapta 100 istasyonda başlayacak hizmet her gün trenle yoluculuk eden 10 milyon Hindistanlıya yüksek hızlı internet sağlayacak. EK BİLGİ: Hizmetlerini Alphabet adlı yeni şirketinde birleştireceğini açıklayan -ve bu hafta bunu gerçekleştiren- Google’ın yeni CEO’su Hindistan doğumlu Sundar Pichai. Hindistan Başbakanı Narendra Modi kendisini tebrik etmek için geçen haftaki ABD ziyaretinde Google Genel Merkezi’ni ziyaret etmişti.
Google CEO'su Sundar Pichai ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi.
Google CEO’su Sundar Pichai ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi.
  • Başbakan Modi’nin Facebook ziyareti ise hiç beklenmedik bir duygu patlamasına sahne oldu. Sitenin Kurucusu Mark Zuckerberg ile sohbeti sırasında çocukluğundan söz etmeye başlayan Modi, o dönemde ailecek yaşadıkları fakirlik ve yokluğu anlatırken sesi titremeye başladı. Zuckerberg ise birkaç yıl önce Facebook’ta işler kötüye giderken Apple’ın Kurucusu Steve Jobs’tan aldığı bir tavsiye üstüne Hindistan’daki bir tapınağa giderek huzuru bulduğunu itiraf etti. Meraklısı için görüşmenin tamamı aşağıdaki videoda.

https://www.youtube.com/watch?v=H1I_MhN2tyA

  • Youtube, videoların içinde tanıtılan, anlatılan ürünleri tıklayıp satın alabileceğiniz yeni reklam modelini tanıttı. Teknoloji ve moda içeriği yaratanlar için müjde gibi bir haber…

  • Snapchat, iki hafta önce ‘lens’ adıyla duyurduğu selfie efektlerini paraya çevirmeye hazırlanıyor. Sponsorlu lenslerde özel selfie lenslerinde markalar ürün yerleştirme yapabilecek. Belirlenen tarife bir Snapchat klasiği olarak dudak uçuklatan cinsten. Bu reklam modelinin markalara bedeli normal günlerde 450 bin; özel günlerdeyse 750 bin dolar olacak. Takipçilerinin tamamına ulaştığında kampanya sonlanacak.
Snapchat lensleri bu tip efektleri mümkün kılıyor. Kesinlikle ilginç bir çağda yaşıyoruz.
Snapchat lensleri bu tip efektleri mümkün kılıyor (kesinlikle ilginç bir çağda yaşıyoruz).
  • Bir web hizmetinin kullanıcı mahremiyetini ön planda tutarak DA ayakta kalması mümkün. Bir arama motoru olsa da. DuckDuckGo kullanıcısını takip etmeme ve fişlememe prensibine sahip tek arama motoru. Sunduklarına karşılık hak ettiği kullanıma henüz sahip değil ancak popülaritesi artıyor. Kurucusu Gabriel Weinberg bu hafta ortaya attığı bir öneride web sitelerinin kullanıcıları takibine bir sınırlama getirilmesi gerektiğini savunarak bir regülasyonun şart olduğunu söylüyor.

DuckDuckGo CEO with Logo

  • Kullanıcı (ve işletim sistemlerinin) web sayfalarındaki reklamları engelleme konusu gündemde kapladığı yer kadar ciddi mi değil mi hala meçhul. Fakat artık bu yeni dönemin bir ismi de var: adblockalypse! EK BİLGİ: Bu terimin türetildiği apocalypse, kıyamet gününe yönelik İncil’deki tanımlardan biri.
  • Reklam engelleme konusundaki en önemli haber 40 milyondan fazla kullanıcısıyla bu konudaki en büyük oyuncu olan Google Chrome web tarayıcı eklentisi Adblock‘ın sessiz sedasız (ve adı açıklanmayan birine) satılması oldu. Kullanıcıları bu gelişmeyi ekranlarında açılan bir popup reklam ile öğrendi. EK BİLGİ: Bu konuda hizmet veren bir diğer popüler eklenti Adblock Plus hala geleneksel yapısında çalışmaya devam ediyor.

https://twitter.com/aahaworth/status/649702548358701056

  • The New York Times kullanıcıların reklam engellemedeki en büyük motivasyon kaynaklarından biri olan daha az veri tüketme (dolayısıyla kotaları koruma) hevesinin gerçekte ne kadar anlamlı olduğunu araştırıp 50 haber sitesi üstünde reklamların sayfadaki yükünü hesaplamış. Ortaya cidden ibretlik bir tablo çıkmış.
  • Bu hafta gerçekleştirilen Türkiye’deki internet girişimlerine yönelik en büyük etkinliklerden Startupİstanbul’a katılan girişimlerin etkileşimli ilişki haritasını Burak Arıkan hazırlamış (aşağıdan inceleyebilirsiniz).

  • Youtube’un İngiltere ayağı her yıl en başarılı içerik üreticilerini belirleyerek kendi kaynaklarıyla destekliyor. Bu yılın talihlileri de belli oldu: futbol kültürüne yönelik videolar hazırlayan Copa90 ve 550’den fazla yemek tarifi içeren; hatta Youtube’dan TV programına taşan SORTEDfood kanalı bizzat Youtube tarafından tanıtılacak, desteklenecek.


9 yanıt

  1. BARIŞ avatarı
    BARIŞ

    Silahlı Kulenin üzerinde Milan var, NATOya bağlı ordularda, piyadenin kullanabildiği ve hizmette olan en yaygın ve etkili güdümlü anti-tank füzesi.

  2. valaralp avatarı

    Bakamadık :/
    Genel Gündem | Zenginler mi daha dürüst, fakirler mi? Bakalım.

    Teşekkürler.

  3. ahmeteraslan avatarı

    qr kod ile para çekme olayı yıllardır iş bankasında var :)

  4. Tolga avatarı
    Tolga

    sitede kullandığınız font tam olarak nedir?

    1. dunyahalleri avatarı

      Sitenin farklı alanlarında farklı yazı karakterleri kullanılıyor. Ana metne ait olanı soruyorsanız: Roboto.

  5. mrtcvk avatarı

    İş Bankası’nın işcep uygulamasında 1 yıldan fazladır olan uygulamayı teknoloji ile arası iyi olan bir banka olan Garanti Bankası’nın getirmesi geç olmuş.

  6. mdemeko avatarı
    mdemeko

    Bitmemesi için yavaş yavaş okuduğun bir dünyanın halleri daha ellerine sağlık.

  7. Mustafa Furkan avatarı
    Mustafa Furkan

    Bu snowden olayından sonra bizim için kolaylıklar (!) olarak sunulan teknolojik gelişmeleri (!) farklı bir gözle takip etmeye başladım. Yüz resimleri ile işlem yapan cihazlar, parmak izi ile bilmem ne yapan sistemler falan filan. Bu işin içinden nasıl çıkılır birilerinin demesi lazım artık. Yoksa saldım çayıra mevlam kayıra mantığıyla ülkelerin ve insanların geleceği pek iyi görünmüyor. Herkesin mahremiyle tehdit edildiği bir Dünya’da cesurca gelişmeler kesinlikle olmayacak ve en cesurumuz Big Brother olacaktır.

  8. turgay avatarı
    turgay

    serdar abi emeklerinize sağlık dopdolu bi dunyanın halleri,internet girişimlerinde faydalı siteler dahil ederseniz daha cok memnun olurum. Senin site tavsiyelerin de bi başka ve orjinal

Yorumunuz: