Haftanın Özeti: 49

28 Eylül - 4 Ekim 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Türkiye ve dünyadan güncel haberler.

Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.

  • ABD’nin ulusal güvenliğinden sorumlu NSA’de sistem uzmanı olarak çalışan Edward Snowden sonunda vicdani sorumluluğu taşıyamayarak kurumun ABD vatandaşları başta olmak (üzere ülke liderleri) dahil dünya çapında ‘herkesin’ internet ve telefon iletişimini PRISM kod adlı bir sistemle yasadışı olarak takip ettiğini ifşa etmişti. PRISM skandalı olarak anılan bu olayın ardından ABD’de vatan hainliğiyle suçlanarak gıyaben yargılanmaya başlanınca Snowden Rusya’ya sığınmak zorunda kalmıştı. Edward Snowden bu hafta –manidar– bir Twitter hesabı açarak sosyal medyaya ilk adımını attı. EK BİLGİ: Edward Snowden elektronik basın özgürlüğüne yönelik çalışmalarıyla tanınan Freedom of the Press Foundation‘ın Yönetim Kurulu’nda görev alıyor.

  • Geçen hafta ayrıntılarına değindiğimiz otomotiv üreticisi Volkswagen’in egzost emisyon oranlarında yanıltıcı sonuçlar çıkartan yazılım hilesi şirketin borsa değerinin üçte birini eritip CEO’sunu istifaya mecbur bırakmıştı. 78 yıllık kurum şimdi de otomotiv tarihinin en büyük geri çağırma programlarından birine hazırlanıyor. Açıklamaya göre ilk etapta 11 milyon araç geri çağrılacak. ABD’de gerçekleştirilen bağımsız testlerde ortaya çıkan bu hilenin düzeltilmesi için Alman Hükümeti Volkswagen’e 7 Ekim’e kadar süre tanıdı (Türkiye’de durum henüz belirsizliğini koruyor). EK BİLGİ: Yapılan bağımsız testlerde Volkswagen’in dizel motorlarının yasal sınırın 35 katı üstünde zararlı gaz salınımı yaptığı ortaya çıkmıştı.
  • Adelbert Engler bir Ford Mustang tutkunu. Bu konuda yalnız olmadığına şüphe yok. Fakat onu diğer bütün benzerlerinden ayıran şey tam 5 bin 500 Mustang sahibi olması! Çeşitli ölçeklerde…

  • Selfie çekerken ölenlerin sayısı köpekbalığı saldırılarıyla ölenlerin sayısını geçti. Rusya’da yaşayan 17 yaşındaki Andrey Retrovsky bu istatistiğin son satırlarından birine dönüştü. 9 katlı binanın çatısından sarkıp en güzel pozu çekmeye çalışırken düşerek ağır yaralanan Retrovsky yoğun bakımda süren 2 saatlik müdahaleye rağmen kurtarılamayarak hayata gözlerini yumdu. Çatılarda fotoğraf çekmeyi temsil eden Roofers (çatıcılar) akımı Rusya’da gayet yaygın. Bu heves uğruna şu ana kadar ülkede 10 kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı.

  • Siber saldırı, nükleer terörizm, mega tsunami, nadir element kıtlığı, Ortadoğu isyanı… Bunlar dünyanın sonunun gelmesine yönelik ihtimallerinden sadece birkaçı. 101 başlıktan oluşan tam listeyse aşağıda (büyük hali için tıklayın).

Risk-Radar

  • 1955 yılında ABD’nin Nevada çölünde Operation Teapot (Çaydanlık Operasyonu) ismiyle gerçekleştirilen bir atom bombası deneyinin daha önce yayınlanmamış görüntüleri ortaya çıktı.

  • Futbolda hakemin kararlarına itiraz etmek sadece bize has değil. Brezilya da olay hemen hemen aynı fakat görünen o ki hakemler biraz farklı. Gerçek hayatında polis olan Gabriel Murta, yönettiği maçta gösterdiği kırmızı karta itirazlar artınca soyunma odasından silahını kapıp sahaya döndü. EK BİLGİ: 2013’te yine Brezilya’daki bir maçta hakem futbolcuyu bıçaklayarak öldürmüş; öfkeli taraftarlar da hakemi taşlayarak öldürerek vücudunu parçalara ayırmıştı.

https://www.youtube.com/watch?v=ySEpq6A0q1g

  • Zenginler mi daha dürüst, fakirler mi? Bakalım.

9 Yorum

  • Silahlı Kulenin üzerinde Milan var, NATOya bağlı ordularda, piyadenin kullanabildiği ve hizmette olan en yaygın ve etkili güdümlü anti-tank füzesi.

  • İş Bankası’nın işcep uygulamasında 1 yıldan fazladır olan uygulamayı teknoloji ile arası iyi olan bir banka olan Garanti Bankası’nın getirmesi geç olmuş.

  • Bitmemesi için yavaş yavaş okuduğun bir dünyanın halleri daha ellerine sağlık.

  • Bu snowden olayından sonra bizim için kolaylıklar (!) olarak sunulan teknolojik gelişmeleri (!) farklı bir gözle takip etmeye başladım. Yüz resimleri ile işlem yapan cihazlar, parmak izi ile bilmem ne yapan sistemler falan filan. Bu işin içinden nasıl çıkılır birilerinin demesi lazım artık. Yoksa saldım çayıra mevlam kayıra mantığıyla ülkelerin ve insanların geleceği pek iyi görünmüyor. Herkesin mahremiyle tehdit edildiği bir Dünya’da cesurca gelişmeler kesinlikle olmayacak ve en cesurumuz Big Brother olacaktır.

  • serdar abi emeklerinize sağlık dopdolu bi dunyanın halleri,internet girişimlerinde faydalı siteler dahil ederseniz daha cok memnun olurum. Senin site tavsiyelerin de bi başka ve orjinal

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği