Haftanın Özeti: 45

31 Ağustos – 6 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni siteler, internet girişimleri, web ve sosyal medya gelişmeleri.

  • Değişimden söz etmişken; Google, Amazon, Facebook ve benzeri internet devlerinin ilk versiyonlarını hatırlamakta fayda var. Amazon’un ilk halinin aşağıdaki gibi olduğuna inanmak zor geliyor (o dönemlerini kullananlar arasında olmama rağmen hatırlamıyorum; o da ilginç).

  • Instagram Türkiye’de reklam yayınlamaya başlıyor. Konuyla ilgili ilk duyuruyu kendi hesabından yaptı. 100 binden fazla beğeni aldığına göre kullanıcılar da bu konuda hevesli (teknik detaylar da sitesinde yer alıyor).

instagram-reklam

  • Google yine bu hafta yaptığı bir açıklamada uygulama yükleme reklamları yayınlanlayan sitelerin kurallara uymaması durumunda ‘cezalandırılacağını’ açıkladı. Reklamı ekranı tamamen kaplayacak şekilde yayınlayan siteler ‘mobil cihazlara uyumsuz’ olarak etiketlenecek. Dolayısıyla arama sonuçlarında da alt sıralarda çıkacak (dolayısıyla ziyaretçi alamayacak). Kendi sitenizin durumunu Google’ın mobil uyumluluk sayfasından kontrol edebilirsiniz.
pasted image 0
Google’ın sevmediği tarz reklamlara bir örnek.
  • Yüz milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir diğer önemli Google gelişmesi de web tarayıcısı Chrome’un 45. sürümü. Yakında dağıtıma sunulacak bu sürüm tamamen daha hızlı sayfa açma ve daha az enerji tüketmeye odaklı. Başka bir deyişle mobil cihazlarda daha az pil tüketecek. Berbat bir şöhrete sahip olduğu bellek tüketimi konusunda da iyileştirmeler var.

  • Giderek eriyen bir meraklı kitlesine sahip Mozilla Firefox yakında iOS platformunda da yerini alıyor.
  • Hustle sitesinde yayınlanan bir röportaj Google’ın işe alacağı kişilere yönelik gizli ve gayet işe yarayan yöntemini ortaya çıkardı: arama geçmişimiz! Yaptığınız aramalarda peşinde koştuklarımız ve kullandığımız teknikler Google’ın ilgi alanlarıyla eşleştiği anda sistem size otomatik olarak iş teklifi yapıyor (bir parça ürpertici de sanki?). Google Piyangosu’nu kazananlar ekranında aşağıdaki gibi siyah bir bant içinde teklifi görüyor.

Screen Shot 2015-09-02 at 23.37.45

  • Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla ve Netflix gibi dev markaların içinde yer aldığı Alliance for Open Media (Açık Medya Birliği) yeni bir video formatı geliştirmek üzere bir araya geldi. İki büyük markanın eksikliği dikkatinizi çekmiştir: Apple ve Google. Videonun iki farklı cephesinde iki ana akımı temsil eden bu ikili kendi yolunu kendisi çizmekte ısrarlı. Google bu niyetle VP10 adlı yeni formatı üstünde çalışırken, Netflix’e rakip bir hizmetin hazırlığında olduğu söylenen Apple ise geleneksel ‘beni karıştırmayın’ taktiğini sahneliyor.
  • AirConsole, bilgisayar ve cep telefonumuzun güçlerini birleştirme konusunda çok ilginç bir yaklaşım getiriyor. Bilgisayarınızdan web sitesine girdiğinizde karşınıza çıkan kodu cep telefonunuzda da aynı adrese girerek yazınca bilgisayar ve telefonunuz ekrandaki oyun için eşleşiyor. Oyunun görüntüsü bilgisayar ekranınızda belirirken, kontrolleri telefonunuzdan gerçekleştiriliyor. Oyunlar artık küçük ekranlara hapsolmak zorunda değil. Bir nevi oyun konsolu düzeneği de denebilir. Oyunlar şimdilik pek tatminkar olmasa da fikir olarak çok hoşuma gitti.
  • Picky, ürün incelemesine yönelik 60 saniyelik videolar içeren ücretsiz bir video sitesi olarak hayata geçti (şimdilik sadece iOS için).
  • Web sitelerine giriş yapmak için sahip olduğumuz seçeneklere bir de Unloq eklendi. Herhangi bir kullanıcı adı / şifre kullanmadan sitelere girebilmemizi sağlıyor. Sitenize ücretsiz ekleyebileceğiniz bir kodla çalışan sistem kullanıcının cep telefonundaki özel uygulamasına bir onay bildirimi yolluyor. Onaylanması halinde giriş gerçekleşiyor.

unloq

  • Learn Path, internetten bir şeyler öğrenmek isteyenler için eğitim kaynaklarını tek bir noktada topluyor.
  • Kişi ve markalara yönelik para karşılığı başlık düzenlemesi yaptığı belirlenen 381 Wikipedia hesabı kapatıldı.
  • “Bir şeyi 40 defa söylersen olur” önermesinin gerçek olup olmadığını göreceğimiz en büyük örnek Silikon Vadisi olacak gibi. Balon mu, patlayacak mı yazıları haftalık rutine girdi. Onlardan biri daha bu hafta yayınlandı. Ama bu sefer biraz daha ayakları yere basar halde.
  • Bilgisayarımda hiçbir zaman Adobe Photoshop yüklü olmadı. Uzun süredir web tarayıcısında çalışabilen, ücretsiz (üstelik Türkçe destekli) Pixlr‘ı kullanıyorum. Ondan önceki tercihimse açık kaynaklı GIMP‘ti. Bu hafta o da aynen Pixlr gibi web tarayıcısı içinde kullanılabilir hale geldi. Pixlr kadar pratik olmasa da işini görüyor. Bilgisayar, tablet, telefon; her platformda çalışıyor (ve elbette ücretsiz). Sayfadaki ‘Launch Online’ linkine tıklamanız yeterli.

gimp-87b5234f-3efa-48f1-b185-9362ec7c159d

  • Dark Web olarak adlandırılan internetin karanlık mahallesinin en popüler pazar yeri Silk Road uzun süreli bir teknik takibin ardından 2013’te gerçekleştirilen bir baskınla çökertilmişti. Ancak bu sırada kurucusu Ross Ulbricht’in el konulan Bitcoin cinsinden servetinden 820 bin dolar sırra kadem basmıştı. Yürütülen soruşturmada okların çevrildiği Gizli Servis ajanı suçunu sonunda itiraf etti ve bu parayı zimmetine geçirdiğini kabul etti. ‘Tuz koktu’ dedikleri bu olsa gerek.
  • Uzaktan fitness eğitimi ve beslenme danışmanlığı vermek (ve elbette almak) isteyenler için bir Türk girişimi: Laaby. Şimdilik sadece Android’de. Yakında iOS’te.
  • Can suyu arayan Türk internet girişimcileri için Kaan Akın güzel bir ‘rehber’ hazırlamış. Elinizin altında bulunsun.
  • TechAnkara Proje Pazarı’nın 2015 başvuruları başladı.

10 Yorum

  • hapisten kaçan arkadaşın başarısındaki tüm payı ona (ve çevresine) vermek olmaz gibi. muhakkak “para yiyen” ve “görmezden gelen”, “başını diğer tarafa çeviren” insanlar da vardır. tüm hapishane yönetiminin yüreğinin mutlak adillik ve iyilik ile dolup taştığına inanmak masallarda yer alır ancak. :)

  • “Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla ve Netflix gibi dev markaların içinde yer aldığı Alliance for Open Media (Açık Medya Birliği) yeni bir video formatı geliştirmek üzere bir araya geldi. İki büyük markanın eksikliği dikkatinizi çekmiştir: Apple ve Google. Videonun iki farklı cephesinde iki ana akımı temsil eden bu ikili kendi yolunu kendisi çizmekte ısrarlı. Google bu niyetle VP10 adlı yeni formatı üstünde çalışırken, Netflix’e rakip bir hizmetin hazırlığında olduğu söylenen Apple ise geleneksel ‘beni karıştırmayın’ taktiğini sahneliyor”.

    Serdar bey, bu paragrafta Google ismi iki kısımda da geçiyor. Gözden kaçmış olmalı :) İyi günler

  • Paypal ile bağış toplamanın yasallığı konusuna bi açıklık getirebilir misiniz?

  • Amirim,eski yerinde özetlere yapılan yorumlar dolup taşardı.Üstelik çok güzel satır arası bilgiler,eklemeler olurdu.
    Yeni yerin bilinmemesi durumumu yoksa başka bir şey mi var?Site takip sayısı ne durumda acaba amirim?

    • Yeni adresinde ziyaret sayısı biraz daha arttı fakat yorumlar konusu tamamen benim dışımda olduğu için bre şey diyemeyeceğim. Ben içeriğimi aynı disiplinle üretmeye devam ediyorum. Gerisi okuyucuların takdiri.

  • Serdar Bey Paypal.me hizmetinin en sıkıntılı yanı doğrulama hizmetini sağlamadığından dolayı şu istediğiniz ismi rahatça alabiliyorsunuz.Atıyorum x firmanın paypal hesabını alıp ödemerinizi buradan yapabilirsiniz diye dolandırıcılık yapılabilir.

  • Kullanılan bi programın açık kaynaklı olması yada olmaması sadece programcılıga hakim olanlar için önemli oldugunu düünüyorum. yoksa sıradan bir kullanıcı için sadece işlevselligi önemlidir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği