Haftanın Özeti: 44

24 – 30 Ağustos 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Yenilikçi hizmetler, yaratıcı tasarımlar, icatlar.

  • Yapay kalp ya da oksijen tüpü gibi her an yanımızda (ve nadiren cebimizde) duran cep telefonları birçok araştırmadan okuduğunuz üzere en çok bakteri ve mikrop barındıran unsurların başında geliyor. Neyse ki artık onların da bir ‘banyosu’ var. Telefon dezenfekte makinesi Green Toaster ile tanışın.

  • Samsung’un yeni nesil akıllı televizyonları izleyicinin mimiklerini takip ederek altyazı geçiş hızı, kontrast ve parlaklık ayarlarını dinamik olarak ayarlayacak. Özetle: artık Zeki Müren de bizi gerçekten görecek. Peki evimde sürekli gözetleme halindeki -internete bağlı- bir kameranın varlığı bir tek beni mi endişelendiriyor?

samsung_13

kapaklar

  • Ikea mantığında modüler olarak satılan, kolayca monte edilen, kaliteli malzemelerden üretilmiş ve usta tasarımcıların elinden çıkma mobilyalar satan bir yeni girişim: Campaign. Kataloğunu incelemenizi tavsiye ederim.
  • Köpekbalığı mağdurlarının başında sörfçüler geliyor. Sörf tahtasının balığa benzer formu ve hızlı hareketleri denizin bu yırtıcıları için mıknatıs etkisi yapıyor. Shark Shield adlı inovasyon bu ölümcül ihtimali yok etme adına tek şarjla 7 saat boyu sörfçüleri koruyor. Mantığı gayet basit: bir köpekbalığı yaklaşırsa şok elektrik dalgalarıyla dur ihtarı yapıyor. 600 dolarlık fiyatı canınızdan, kol ya da bacağınızdan daha kıymetli değil.

https://www.youtube.com/watch?v=B70_RrZLPFE

  • Yeni çağın Steve Jobs’u olarak anılan Elon Musk’ın SpaceX şirketi uzay teknolojileri üstüne çalışmalar yürütüyor. Ancak üstünde çalıştığı Hyperloop adlı proje biz fanilerin ulaşımını kökten değiştirmeyi hedefliyor. Raylı / tüplü ulaşımı mümkün olan en yüksek hıza taşımayı amaçlayan girişimin bir de ödüllü yarışması var. 15 Eylül’e kadar başvuru kabul etmeye devam edecek bu rekabet rLoop adlı bağımsız bir tasarım grubu ortaya çıkarttı.

glass-angle

  • Sony tarafından geliştirilen insansız hava aracı (drone) VTOL bu hafta ilk deneme sürüşünü gerçekleştirdi.

  • Havacılık şirketi Boeing ise drone düşüren lazer silahını tanıttı. Sistem, yerleştirildiği noktanın 40 kilometre çapındaki tüm insansız hava araçlarını tespit edip, düşürme yeteneğine sahip. İzlemesi bile ürpertici.

  • ‘Akıllı ev’ terimini bıktıracak kadar çok (daha fazla) duyacağız. Çünkü dev bir yeni pazar oluşturuyor. Yeni ampüller, elektrik sistemleri, yönlendiriciler, uygulamalar ve dahası. Microbot Push adlı bir cihaz ise hayran bırakıcı derecede basit ama etkili bir tasarımla evinizdeki geleneksel elektrik düğmelerini değiştirmeye ihtiyaç kalmadan internet bağlantılı hale getiriyor.

  • Latin Amerika’nın en kalabalık nüfuslarından birine evsahipliği yapan Meksika, başkentinin en kalabalık caddesini yükselterek 42 dönümlük devasa bir parka dönüştürme kararı aldı. Tamamen ağaçlandırılacak platformdaki yeşilliğin sulanması toplanacak yağmur sularıyla, aydınlatmasıysa güneş enerji panelleriyle yapılacak. Avenida Chapultepec caddesinde yürütülecek bu çalışmanın 2017 yılında tamamlanması hedefleniyor.

AvenidaChapultepec

  • Erken dönem tasarım hevesinin en büyük hammadesi LEGO gerçek hayattaki beklenti ve fikirlerimize çare olabilir miydi? EverBlock olabilir diyor. #iyifikir.

coffee+table+2

  • 65 euro fiyatlı Kjaro adlı şemsiye inovatif bir tasarımla kurulama derdine son veriyor. Bu şimdiye kadar neden kimsenin aklına gelmemiş ki?

https://www.youtube.com/watch?v=HErHqcerIXk

  • R. Caner Yıldırım, Apple’ın akıllı saati için bir şarj cihazı konsepti tasarladı. Cult of Mac sitesi bunu haberleştirince bunun gerçeğe dönüşmesi için bir talep doğdu. Haberlere göre şu an üretime geçebilmek için cihazın prototipleri tasarlanıyor. Detaylarını Yıldırım’ın satırlarından takip edebilirsiniz.

Apple_Watch_Charger

  • The Morph adlı Kickstarter projesi dizüstü bilgisayarlarla etkileşim tarzımızı kökten değiştirmeyi hedefliyor.

  • Türkiye’de pek meraklısı olmasa da denizaltılar yurtdışında ciddi bir hevesli kitlesine sahip. Amatör sualtıcılara yönelik seçeneklere bu hafta bir katılım daha oldu. DeepFlight şirketinin Dragon adlı sualtı aracı herkesin kolayca kullanabileceği bir mekanizmayla derinlikleri keşfetme imkanı sunuyor. Tasarımcısı Graham Hawkes aynen benim gibi çocukluğundan beri denizaltı tutkunu. 5m boyunda, 1,9m enideki Dragon’un tek ürpertici detayı 1 milyon 600 bin dolarlık fiyatı.

DF_Dragon_Showroom_Beauty_B-1090x536

  • Tutkunu olduğum bir diğer tasarım Porsche 911. 52 yıldır her versiyonunda kendine hayran bıraktırmayı başaran bu aracın dünden bugüne öyküsünü bulunca paylaşmadan edemedim (meraklısı için rutin olarak ziyaret ettiğim bir linki de paylaşmış olayım).

P13_0682_a5_rgb-980x607

  • Elektrikli otomobil piyasasının en afili üyesi Tesla’nın Model S adlı aracı tek şarjla tam 728 kilometre yol alabiliyor.

  • Bisikletlere elektrik desteği sunan çözümlere biri daha go-e ONwheel ismiyle eklendi. Her bisiklete monte edilebilen parça modeline göre 25 ile 45km/saat hız takviyesi sunabiliyor. Fiyatı 500 ile 600 euro arasında değişiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=8oxunXaVCzw

  • Xterrain, Bisiklette farklı arayışlara girenlerin haberdar olması gereken iddialı bir tasarım. Pedal sallama gücünüze destek olan 500Watt gücündeki elektrik motoru gerektiğinde saatte 30km hızında yol alabilmenizi sağlıyor. Fiyatı 1.600 dolar.

  • SmartHalo ise sahip olduğunuz herhangi bir bisikleti cep telefonunuzla entegre çalışan bir akıllı taşıta çeviriyor.

  • Sehun Oh imzalı Plumb serisi mobilyalar özel menteşeleri sayesinde modüler ve dönüştürülebilir bir forma sahip.

  • Birileri oturmuş pamuk helva meselesine kafa yormuş. Ortaya Whirlwind çıkmış. Saatte 100km hızla pamuk sarıyor (ama neden?)

  • Peki sizin daha iyi bir fikriniz mi var? Sadece tüketmek, önünüze konanı yemek yerine eksikliğini hissettiğinizi üretmek mi istiyorsunuz? O zaman ‘maker hareketi‘ne hoşgeldiniz. Türkiye’de henüz çok niş bir kitleye sahip olsa da kapsadığı alan ve potansiyeliyle bu kategorideki örneklerden heyecan duyan herkes için anlamlı olduğuna eminim. Türkiye -mini- Maker Fuarı (Maker Faire) 10-11 Ekim’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralİstanbul Kampüsü’nde kapılarını açacak. Kendi marifetlerinizi sergilemek istiyorsanız kayıt için 1 Eylül son gün.

23 Yorum

  • İzleme tutkusu şu şekilde açıklanabilir. Oyunların tamamını satın almak bütçe bakımından imkansız. Kaldı ki iyi bir oyuncu tv de izlenebilen her hangi bir diziden daha eğlenceli işler çıkarabiliyor.
    Türk oyunculardan @pintipanda ya göz atabilirsiniz.

  • Amirim atasözünü ters yazmışsınız,
    “İyilik yap, denize at, balık bilmezse Hâlik bilir” olması gerekiyor. İçerik her zamanki gibi harika olmuş elinize sağlık.

  • Serdar bey ‘İyilik yap denize at; balık bilmezse Halik (Yaradan) bilir’ olacaktı, klavye sürçmesi :) galiba. Aynı yaşta ikiz babasından selamlar

  • Derlemeleriniz için çok teşekkürler ancak sayfa tasarımınız hakkında bir eleştiride bulunmak istiyorum. Sayfalarınız kişisel bilgisayarlarda tek bir sütun olarak, ekranın tamamını kaplayacak şekilde görünüyor, dolayısıyla içeriği okumak için gözünüz tüm sayfayı taramak zorunda kalıyor buda okumayı, takibi zorlaştırıyor ve çok çok yorucu oluyor. Ayrıca, sayfalarınız tek sütün olduğundan dolayı, içerikler sayfayı doldursun diye font boyutu da büyük kullanıldığından aynı olumsuzluklar devam ediyor. Güzel işlerinizin devam etmesi dileğiyle…

  • Hürriyet de benzer şekilde sosyal.hırriyet üzerinden ücretsiz olanını denemişti. Çok tepki topladı ve sanırım ziyaret azaldı ki normalde üyeliksiz okunmayan içerikler şuan herkese açık.

  • Amirim Mars One’ın NASA ile ilgisi yok. Özel bir girişim. İnsanlardan para topladılar (Ben de 15 Dolar kaptırmış olabilirim.) BBG gibi TV programı yapacaklarını söylediler. Şimdi her şeyin yalan olduğu iddia ediliyor. http://www.iflscience.com/space/whats-going-mars-one

    Bu arada paragraf yanlarındaki +’lardan yorum gönderemiyorum. Yorumu yazdıktan sonra “Yorum Gönder” tuşu kayboluyor. (Chrome)

  • Bu ikinci uçakları olması lazım. Daha önceden Boeing 757-200 kullanıyorlardı. Bu arada Bruce Dickinson da yıllardır pilot. Belki yardımcı pilottur da şimdi kaptan pilot olacaktır.

  • Mars One projesinin NASA’yla hiçbir alakası, bağı vs. bulunmuyor. Proje Hollandalı bir girişimcinin. Ayrıca NASA projeyi çok riskli bulduğunu da söylemişti.

  • kazambrella vardı şemsiye konusunda. yine bi haftanın özeti kısmında geçiyordu. onuda hatırlatırım amirim

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği