Haftanın Özeti: 38

13 - 19 Temmuz 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Yenilikçi hizmetler, yaratıcı tasarımlar, icatlar.

  • Direksiyonun solda olduğu bölgelerde sola dönüşler sürücünün kısıtlanan görüş mesafesinden dolayı yayalar için tehlike oluşturuyor. New York şehri Google Maps’ten kullanıcılarına rota çıkarırken sola dönüşü engelleyerek varılmak istenen noktaya sadece sağa dönerek ulaşılmasını talep ediyor. Teknolojinin tasarım ve kültür ile ilginç bir kesişimi.
  • Neredeyse her hafta havacılığa yönelik yeni bir arayışa yer vermeye çalışıyorum. Güneş enerjisiyle yol alanlar, motosiklet motoruyla ilerleyenler derken en ilginç girişimlerden birisi Avrupalı ünlü üretici Airbus’tan geldi. Elektrikle çalışan ilk uçak E-fan Manş Denizi’ni aştı. 22 milyon dolarlık ARGE bütçesi yakan modelin 100 kişilik ticari versiyonu için hedeflenen tarih 2030.

e-fan

  • PC Aero’nun elektrikli uçağı Elektro One Solar ise kanatlarından topladığı güneş enerjisini harekete çevirerek benzer bir yolu deniyor.

electric-aircraft

  • Araç içi teknolojilerdeki yeni ana akımlardan biri -uzun zaman savaş uçaklarında kullanılan- HUD (Head up Display) sistemleri. Cama yansıyan uyarı ve bilgilerle sürücünün yoldan gözünü ayırmadan bilgilenmesini sağlayan HUD şimdilik genellikle lüks opsiyonlar listesinde yer alıyor. Indiegogo’da fonlamaya açılan IRIS ise bunu 300 dolar gibi ulaşılabilir bir bedele her araca uyarlanabilir hale getiriyor (fonlama sonrası planlanan satış fiyatı 500 dolar).

  • Mercedes-Benz yeni E serisinde araç için konfor ve güvenlik teknolojinin zirvesini sunmayı hedefliyor. Öndeki aracı saatte 200km hıza kadar sürücünün müdahalesine gerek duymadan takip edebilme, kamera ve GPS desteğiyle trafik tabelalarını okuyup uyma, 84 adet LED’den oluşan yeni far ile karşıdaki sürücünün görüşünü engellemeden çok uzun mesafeyi aydınlatabilme, NFC destekli anahtar, tehlikeli bir durumda otomatik frenleme yapma, uzaktan kumandayla dışarıdan park etme gibi bir dizi teknolojik güzellik E serisi sahiplerini daha güvenli bir ortamda taşıyacak.

mercedes-e

  • Yaşayamadığım için üzüldüğüm nadir olaylardan biri de sesten hızlı yol alan (yani süpersonik) yolcu uçağı; efsanevi Concorde ile bir sefer yapmak. Son seferlerinde ortaya çıkan güvenlik sorunlarından dolayı kullanımdan kaldırılan bu uçan kuğular Londra ve New York arasını birkaç saate indirmenin ötesinde bütün yolcularının birinci sınıf (first class) olarak muamele gördüğü tek uçuştu. Hatta her yolcuya özel bir sertifika verilerek bu tecrübe ölümsüzleştiriliyordu. Ne var ki Spike şirketinin S-512 kodlu -sesten hızlı- uçağı hem tasarımıyla aynı tadı veriyor hem de aynı mesafeyi 3 saate indiriyor. Sahip olmak isteyen havayolu şirketleri 80 milyon doları gözden çıkartmak zorunda.

Spike-S-512-London-2048

  • Hoffman and Krippner tarafından geliştirilen akıllı direksiyon önce sürücünün normal sürüş şeklini takip edip tanıyor, ardından uykulu ya da tutarsız hallerini hissederek uyarı yapıyor. Direksiyon başında uyku, kalp krizi gibi durumlar için gayet akılıca bir çözüm.

https://vimeo.com/129647908

  • Haftalar önce bahsettiğim tamamen 3D yazıcılaral oluşturulan ilk otomobil Strati satışa sunuldu.
  • Bisiklet ve motosiklet sürücülerinin en büyük sıkıntısı iş yük taşımaya gelince ortaya çıkar. Bisiklet tarafındaki yaratıcı çözümlerden biri Porterlight. Fakat bin 850 paunddan başlayan fiyatıyla “yük taşımasak da olur” dedirtiyor.

porterlight

  • Ford’un geçmiş özetlerde tanıttığım teknolojik nimetlerle bezeli otonom bisikleti Mode:Me ve Mode:Pro’nun ardından Mode:Flex de görücüye çıktı. Akıllı uygulamasıyla cep telefonunuzla entegre çalışıyor, taşınabilir ve elektrik destekli.

  • Bisikletçiler için hayat kurtarabilecek bir kask Lumos adıyla fon topluyor. Üstündeki LED stop lambası ve dönüş sinyalleri ile arkadaki sürücüye kendini ve ‘niyetini’ belli ediyor.

  • Ulaşım seçeneklerinde bir de Stary var. Dünyanın en hafif elektrikli kaykayı. Üstelik pilsiz ve motorsuz! 500 dolar.

  • 27. özette KAZbrella adlı akıllı şemsiyeden bahsetmiştim. Bu hafta da ortaya HAZ şemsiyesi çıktı. Benzer şekilde hava durumunu öğrenip evden çıkmadan ona ihtiyacınız olup olmayacağını söylüyor. Bir bu eksikti hayatımızda, değil mi?

haz_umbrella

  • Suda süzülen beyaz kuğuların hepsi sandığınız şey olmayabilir. NUSwan adlı girişim yüzdüğü suyun temizliğini ve mineral değerlerini ölçen robot kuğular geliştiriyor.

  • Skylodge Adventure Suites adlı oteli hiç duydunuz mu bilmiyorum. Peru’nun meşhur vadisindeki bu garip konaklama mekanı size eşsiz bir manzarayı ürpertici bir ortamda sunuyor. Yürek ister.

  • Karaları tükettik, sıra denizlerde. 2020 yılında okyanus üstünde yüzen ilk yerleşim biriminin kurulması hedefleniyor. Canlandırma görüntüleri oldukça heveslendirici.

7_floating-ocean-colony

  • ABD Ordusu uzun zamandır harici iskelet olarak Türkçeleştirebileceğimiz ‘exoskeleton’lar üstünde çalışıyor. Bu alandaki son üretimleri askerlerin hedeflerine ateş ederken nişan almadaki hatalarını düzeltmek. Cephede mertlik diye bir şey kalmadı. Üstelik dahası da geliyor!

size0

T-shirt with printed electrodes

  • Yaz aylarına yönelik bir diğer önemli gelişmeyse akıllı bikini ve havlular. Güneşin bedene arıza verdirecek boyuta geldiği anlarda sizi uyarıyor.

bikini

  • Oturmaktan hayır gören tek canlı karpuz değil. Berkeley Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen Volta adlı sallanan sandalye sallandıkça ürettiği elektrikle cep telefonu ve tablet gibi cihazlarınızı şarj ediyor (bence altına bir de lazımlık yerleştirirsek tam bir Wall-e ortamı yakalayabiliriz).

Volta

  • Volta ilginizi çektiyse Jacobs Tasarım İnovasyon Enstitüsü‘nün sayfalarına gömülebilirsiniz.
  • Sanayileşmenin malum yan etkilerinden biri endüstriyel atıklar. Bir diğer doğal sonucuysa şehirleşme. Endüstrinin yarattığı atığı sebep olduğu yeni konut ihtiyaçlarında kullanmayı akıl edense MIT Üniversitesi oldu. Sanayi atıklarından oluşan tuğlalar hem düşük maliyeti hem kolay uygulanabilirliği açısından önemli.

  • Protezlere yönelik 3D yazıcılarla açık kaynaklı olarak geliştirilen örneklere alışmıştık. Ancak Umea Tasarım Enstitüsü’nün yeni projesi LEGO destekli girişimiyle dikkatleri üstüne çekmeyi başardı.

  • Yakın bir tarihte iflas ile yüzyüze gelen ve pazarlama derslerinde işlenesi bir manevrayla küllerinden yeniden doğan LEGO’nun yeni hevesi tuğlalarını daha sağlıklı ve çevreci hale getirmek. 15 yıl sürecek ve kullanıcıların farkına bile varmayacağı bu dönüşüm başka bir başarı öyküsü olarak belleklerde yer alacak gibi görünüyor.
  • Engellilerin karşılaştığı engellerin büyük bölümü kendi engellerinden öte etrafındakilerin oluşturdukları. Rusya’da hologram temelli ilginç bir uygulama en azından park yerlerinde bu sorunu ortadan kaldırmayı deniyor. Çok hoşuma gitti.

  • Dünyanın yeni bir fonta her zaman ihtiyacı var ama bu hafta tanıtılan Yeezy onlardan biri mi bilmiyorum. İlhamını ünlü Şarkıcı Kanye West’ten alan yazı karakterinin fiyatı -sıkı durun- 50 bin dolar!

kanye-font

25 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği