Haftanın Özeti: 37

6 - 12 Temmuz 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • 2011 yılında hayatını kaybeden Amy Winehouse‘un hayatını konu alan Amy adlı belgeseli bir hatırlatayım dedim. En az Montage of Heck kadar güzel.

  • Müzik klipleri ve kanalları yokken insanları albüm almaya ne yöneltiyordu? Elbette albüm kapakları. Müzik tarihinin en çok konuşulan albüm kapaklarından biri kabul edilen Pink Floyd’un Dark Side of the Moon albümünün tasarımcısı Aubrey Powell süreçleri ve o dönemi anlatmış.

pink-floyd-dark-side-of-the-moon-wallpaper-2

  • ABD / San Francisco’daki Incline Galerisi‘nde ziyarete açılan After Life adlı sergi ölüm, kişilik ve geride kalanları teknolojiyle harmanlanan ilginç bir sunumla seyircilerine aktarıyor.

  • Yapay zeka, algoritma ve görselliğin birleşiminden doğan bir proje: DeepStereo.

  • Şu an Londra’da yaşayan İstanbullu Sanatçı Memo Akten ise ‘Journey through the layers of the mind’ teknoloji ve halüsinasyon kesişiminde geziniyor. Sitesindeki diğer işlerine de bakmanızı şiddetle tavsiye ederim.

  • Michael Lester dünyanın en küçük portfolyosuna imza attı.

21c896ad713c35a7cd8cc0a30ae54bdb

  • Google’ın bir nevi hayalleri görselleştiren DeepDream algoritmasından daha önce bahsetmiştim. Bu algoritmayı mevcut bir video üstünde kurgulayınca; bir de seçim olarak Fear & Loathing in Las Vegas’ı seçince ortaya hayli garip bir ‘trip’ kafası çıkmış.

  • DeepDream ile hayata geçen bir başka çalışma izleyeni hayranlıkla ürperme arasında bırakıyor. Açıklamasında detayları var ama özetleyeyim: yapay zekaya görüntüler gösterip algıladığını çizmesini istiyorlar. Ardından çizdiğini tekrar kendine göstererek yeniden yorumlamasını istiyorlar. Sanatsal bir inception da denebilir. Ayrıca bence bu yeni akıma bir isim vermek de şart oldu. Önerilerinizi beklerim.

  • Japon Sanatçı Ai Weiwei interneti çok uçucu bularak 2005-2013 yılları arasındaki bütün Twitter paylaşımları ve blog yazılarını 6 bin 830 adet parşomen kağıdına işledi.

ai-weiwei-twitter-archive-art-gallery-of-new-south-wales-designboom-02

  • Sanatı paraya çevirme konusunda değme simsarlara taş çıkartacak kadar iyi çalışan yeni bir kuruluş var: IŞİD. Terör finansmanının en estetik metodu da denebilir.
  • Star Wars’un yeni sahibi Disney, Han Solo’nun bağımsız bir filmle beyazperdede yer alacağını açıkladı.
Harrison Ford 72 yaşına girmeseydi belki her şey daha kolay olabilirdi.
Harrison Ford 72 yaşına girmeseydi belki her şey daha kolay olabilirdi.
  • Dünya sinema endüstrisinin tartışılmaz lideri ABD arşivini nasıl ve nerede saklıyor dersiniz? Bir nükleer sığınakta! WIRED dergisi bulmuş, incelemiş. Detaylar inanılmaz. Her biri filmi bir servete mal eden saklama koşulları bir anlamda dünyanın da görsel belleğini oluşturuyor. Olur da bir nükleer kıyamet çıkarsa en azından canları pek sıkılmayacak. Zira içerdeki 205 koltuklu salonda her türlü formattaki filmleri oynatacak sistem hazır. Ne yazık ki 1 milyon 400 bin adetlik toplam üretimin sadece 160 bini bu tesiste saklanabiliyor. Aşağıdaki fotoğrafına bakınca içindekileri tahmin etmek zor, değil mi?

CULPEPER, VA - April 30 The Packard Campus of the National Audio-Visual Conservation Center in Culpeper, Virginia Thursday April 30, 2015. (Photo by Jared Soares for Wired.com)

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Blogdaki yeni yazılardan anında haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda bekleyeceğim.

Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.

16 Yorum

  • Merhaba Serdar Bey,

    Bu haftaki yazınızı okurken aklıma belki de sizinde daha önce gelmiş olan bir fikir geldi. Yazdığınız her maddenin yanında ufak bir alan olsa, insanlar gerçekten ilgi çekici/faydalı/eğlenceli vs. olduğunu düşündüğü maddenin yanında ona bir tik koysa. Böylelikle yayın sonrasında okurlar arasında yazdığınız maddelerden en çok hangisinin ilgisini çektiğine dair rakamlar hem genel okurlar hem de sizin içinde enteresan bir veri olabilir. Bir blog/web tasarımcısı değilim, yapılması gerçekten zor ya da imkansız olabilir ama yine de değişik olacağı kanısındayım. Yazılarınızı her pazar keyifle okuyorum. Şimdiden keyfli tatiller, iyi pazarlar.

  • Pozitif ayrımcılığın da bir ayrımcılık türü olduğunu idrak etmekte zorlanmak, ülkemize has bir şey değilmiş demek! Teşekkürler Mark!

  • ‘Tatil modu’nuzda bile böyle bir özet :) Teşekkürler amirim. Ayrıca her daim söylediğim gibi, ‘gönüllü asistanlık’ yapabilirim seve seve. Size de güzel bir hafta ve bol dinlenmeli tatiller dilerim.

  • Haftanın özetleri ile ilgili güzel gelişmeleri çıtlatmaktan bahsedince şöyle bir domain araması yapayım dedim de.. yeni site ve proje şimdiden hayırlı olsun Serdar bey, sabırsızlıkla bekliyoruz. :)

  • Honda’nin Guiness’e giren tüketimi 2.34 lt/km gibi sanki. Ben mi yanlis hesapladim acaba?

  • Merhabalar, “müşteri deneyimi” kategorisi ekleseniz ve bazı yazıları bu kategoride paylaşsanız faydalı olacağını düşünüyorum.

  • “Portfolyo” kelimesini (doğrusu “portföy”) görünce şöyle oldum: http://i.imgur.com/6xkOj.jpg Şaka şaka, öyle olmadım. Ama asıl yıkıldığım an, sitede bir arama yapıp defalarca “itibariyle” kelimesinin (doğrusu “itibarıyla”) kullanıldığını görmem oldu.

    Gramer hassasiyeti olan kişilere dünyada “ukala” ve hatta “faşist” yakıştırmaları yapıldığını biliyorum ama elimde değil.

  • MSK – 21/11/2012: Microsoft şimdi en azından Symbian’ın katli için Nokia’ya verdiği 1 milyar doları çıkarma derdinde. Aksi takdirde (eski Microsoft çalışanı) Nokia CEO’su Steven Elop‘un koltuğunda kalması kolay görünmüyor. https://www.mserdark.com/iki-devin-sirat-koprusu-nokia-lumia-920/

    MSK – 12/07/2015: Nokia ve Microsoft’tan tatsız kokular geliyor. Nokia CEO’su Stephen Elop’u görevinden alan Microsoft CEO’su Satya Nadella…

    Amirim, ne dersen oluyor :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği