Haftanın Özeti: 34

15-21 Haziran 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

  • Apple Watch için uygulama tasarlayacaklara 11 tavsiye.
  • Sıradaki 11 ek tavsiye de dijital arayüz tasarımındaki trendlerden besleniyor.
  • Hollanda 3D yazıcıyla üretilmiş parçalardan Amsterdam Kanalı üstünde bir köprü inşa ediyor.

  • MirrorMe3D adlı girişim ise 3D yazıcıları bambaşka bir alanda kullanıyor. Plastik cerrahi (estetik) ile bedeninde değişiklik yapacaklar için sonucu üreterek fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Görüntüsü biraz ürpertici ama bandajlar açıldıktan sonraki pişmanlığın yanında hiç kalacağına eminim.

MirrorMe3D

  • Sadece ABD’de HER GÜN 46 kişi aşırı doz ağrı kesici almaktan hayatını kaybediyormuş. Johns Hopkins Üniversitesi buna çözümü sadece ilacı kullanması gereken hastanın parmakiziyle çalışan ve her gün sadece belirtilen dozda hap veren ilaç kutularında bulmuş. Çekiçle dahi kırılamayan çelikten mamül gövdesi ve çalışma mantığını videosunda görebilirsiniz.

  • 2050 yılında 9,6 milyara dayanacak nüfusuyla dünyada yiyecek üretimi yüzde 70 artmak zorunda. Kentleşmenin etkileriyle sıkışan ve ıssızlaşan mevcut tarım arazileriyle bu iş olacak gibi değil. Yeni fikirlerden biri yüzen tarlalar yaratmak.

SFF_4_1250

  • Bisiklet hala her çocuğun hayali mi bilmiyorum. Ama Infento adlı tasarım çocuğunuza birçok farklı konfigürasyonda kullanabileceğiniz bisikletler sunuyor.

  • Rezvani markasını hiç duydunuz mu? Bu hafta tanıttıkları Beast (İblis) adlı modeli 500 beygirin üstünde güce sahip motoruyla 0-100km/s hıza 2,7 saniyede çıkıyor. Tamamen el yapımı ve saf karbon-fiberden mamul. Bunun yanında ne kadar önemli bilmiyorum ama Apple’ın araç içi sistemi de standartları arasında. Yurtdışında satış fiyatı 165 bin dolardan başlıyor. Emsallerine kıyasla fena sayılmaz.

  • Dünya gözüyle bir Koenigsegg görmedim ama hakkında çok şey okudum. Performans otomobili meraklılarının gayet iyi bildiği marka bu hafta 0-300 km/s rekorunda yeni çizgiyi koydu: 11,9 saniye! 400 km/s maksimum hıza sahip One:1 modeli bu performansı 8 silindirli 5 litrelik motoruna ve elektronik kontrollü 7 hızlı şanzımanına borçlu. Videosunu izlerken bile adrenalin pompalıyor!

  • Hız konusunda iddia sahibi bir diğer markaysa İngiliz asaletinin temsilcilerinden Jaguar. Önümüzdeki hafta düzenlenecek Goodwood Hız Festivali için özel olarak hazırlanan bir XJR’ın RRV (Rapid Response Vehicle / Hızlı Tepki Aracı) versiyonu 542 beygir üreten 5 litrelik motoruyla saatte 280km hıza ulaşmayı deneyecek. Modifikasyon süreçlerini gösteren video heyecan verici.

https://www.youtube.com/watch?v=9RS5ZCkQOhs

  • Yukarıdaki canavarı yaratan Bloodhound grubunu araştırırken SSC ile tanıştım. SSC Supersonic Car’ın kısaltması. Yani sesten hızlı araba. Castrol Edge ve Jaguar ortaklığında geliştirilen araç yerde ilerleyen en hızlı otomobil unvanını alacak. 7,5 ton ağırlığında ve 13,4 metre uzunluğundaki bu devasa araç Rolls-Royce tarafından üretilen 135 bin beygir güç üreten motoruyla saatte 1.600 km hıza ulaşacak (çalışma prensibini şu videoda görebilirsiniz). Başka bir açıdan düşününce Bloodhound SSC mermiden hızlı yol alacak.

  • ABD’nin yakın tarihteki elektrikli araba macerasını anlatan ve hiç ummadığım kadar etkilendiğim Who Killed the Electric Car belgeselini 2006’da izledikten sonra izlenimlerimi Radikal gazetesinde aktarmıştım (belgeselin başrolündeki -dünyada adına cenaze töreni düzenlenmiş tek araç- EV-1′i belgeselin fragmanında görebilirsiniz). Ardından yaptığım araştırmalarda aslında otomotivde petrol yerine elektrik kullanabilmek için ta başından bu yana birçok girişimde bulunulduğunu öğrenmiştim (Porsche’nin 1898 tarihli ilk aracının dahi elektrikli olması beni epey şaşırtmıştı). Süregiden takibim sonucunda bir başka keşfimse Dymaxion adlı araç olmuştu. Bu hafta bir blogda mucidi Buckminster Fuller‘in öyküsüne denk gelince 1930’ların bu çağ ötesi, cesur tasarımını sizle de paylaşmak istedim. Evet hiç de güvenilir ve kullanışlı bir hali yok ama arayış çabasına bakınca optimizasyon çağının her şeyi standartlaştırmasına da içerliyor insan ister istemez.

  • Geçen hafta anahtarlıkla uzaktan kontrol edilebilen BMW’nin yeni 7 serisini tanıtmıştım. Bu hafta Land Rover benzer bir kullanımın mobil cihazınıza yükleyeceğiniz bir uygulamayla mümkün olduğunu gösterdi. Park etme stresine son!

  • İtalyan tasarımına ezelden beri tutkunum. Günlük sakinleştiricimi motosikletim Vecihi ile alıyorum. Ama bu hafta duyurulan Fiat 500 Vintage modelinin de resmen hastası oldum. Asıl gönlümün sultanı döneminin mazbut, tutumlu, mütevazı ama hayat dolu kimliğini yansıtan klasik 500‘ler. (bu arada bir itiraf: şunu almamak için aylardır resmen kendimi dizginliyorum).
Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılan Fiat 500 Vinage 57. Bence VW Beetle'dan daha itinalı ve aslına sadık bir güncelleme olmuş.
Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Fiat 500 Vinage 57. Bence VW Beetle’dan daha itinalı ve aslına sadık bir güncelleme olmuş.
  • Bu hafta düzenlenen havacılık temalı Air Show fuarında Airbus X6 kodlu helikopterini tanıttı. 2020’de kullanıma sokulması hedefleniyor.

airbus-x6

  • Belki göklerde X6 ile dolaşamayacağız. Fakat Hoverbike, hepimizin Star Wars kafasına sahip olabilmemizi sağlamayı hedefliyor. Gördüğüm en fantastik tanıtım videolarından birine sahip.

18 Yorum

  • Amirim “Michigan Devlet Üniversitesi tarafından yayınlanan rapora göre çevre eylemlerinin çevreye verilen zararı geriletme adına neredeyse hiçbir faydası yok.” demişsiniz. Linkte tam tersini söylüyor sanki? Ben mi yanlış anladım?

    -Environmental activism works, study shows
    -The environmental movement is making a difference
    -They show that a 1 percent increase in environmentalism tends to reduce emissions by more than enough to compensate for the typical annual increase in emissions.

    • Evet ben de okuyunca aynı tereddütü yaşadım “ben mi yanlış anladım acaba” diye tekrar okudum belki ara satırlarda geçiyordur yeteri kadar etkili değildir vs aradım bulamadım. Düzeltelim hemen amirim genç çevrecilerin şevki kırılmasın :)

  • Yine harika olmuş. Elinize sağlık. En sondaki ketçap şakasını yaptığımız anda evden atacak bir eş bizi bekliyor :)

    Yapay zeka’nın ilerlemesi iyi mi kötü mü tam konumlandıramadım kafamda. Yani biz hep rahat etmek için hayat sahnesinden çekilmelimiyiz. Meydan “yapay zeka”lılara mı kalmalı yani. Bilemedim. (hepsini kastetmiyorum.)

  • Sanat insandan bağımsız olabilir mi? Yanlış yerden başlanmış bir soru. Burda sorulması gereken öncelikli soru; Sanat nedir? Olmalı. Sanata getirilen tanım doğrultusunda yeni sorular doğabilir.
    Teşekkür ederim

  • Extreme Fliers’ın 3. versiyon Micro Drone’u sadece 5 günde ihtiyacının 4 katı olan 300.000 doları topladı.

    Drone’u bu kadar harika yapan özelliklerin bazıları şöyle:

    -Avuç içi kadar küçük olması,
    -HD video kaydı yapabilmesi,
    -Kumanda dışında telefonla kontrol edilmesi,
    -Canlı yayın yapabilmesi,
    -Birlikte gönderilen sanal gerçeklik gözlüğü
    -Zevkinize göre 3D yazdırabileceğiniz dış kabuk
    -Rüzgarda uçabilme
    -180 derece tam ters uçabilme
    -Kırılırsa her parçanın ayrı ayrı değişebiliyor olması

    http://igg.me/at/micro-drone/x/9889767

  • ” Bazı sunumlarımda araya sıkıştırıverdiğim bir cümleyi burada da anıp sorayım: sanat eseri bir insan tarafından yapıldığı için mi sanattır yoksa güzel, etkileyici olduğu için mi? İnsandan soyutlanmış bir sanat mümkün müdür? ”

    Bu soruya baska bir soru ile cevap vermek istiyorum. V. van Gogh’un Sorrowing Old Man tablosunu, bir yazilim hüzünü bildigini ve bunu baskalarina gostermek – anlatmak icin mi yapar yoksa sadece gordugu! icin mi? Bir yazilim neden bir tablo yapmak istesin ki? Diger insanlarin duygularini harekete gecirmek neden istesin? Bence asil sorun bu. Sanat yapmak isteyen sanatci yasadigi donemi kendi duygusal suzgecinden anlatir ve daha sonraki donemlerde bunu goren insanlarda uyandirdigi duygular yuzunden sanat anlamli oluyor.

  • Sanatı insandan soyutladığınızda tanrıyı da bir sanatçı olarak kabul etme imkanı var, bunu da düşünmüş müydünüz? ve tanrıyı sanatçı olarak düşünenlerden misiniz? veya tanrı sizin için ne ifade ediyor diye başlayabiliriz!?.. teşekkürler..

  • 14 Temmuz Yeni Ufuklar’ın yola çıkış tarihi değil, Plüton’a en yakın noktaya ulaşacağı tarih. Bu tarihten sonra Plüton ötesinde Kuipler kuşağına yolculuğuna devam edecek. Yeni Ufuklar sondası yolculuğuna 19 Ocak 2006’da başladı ve şimdiye dek yaklaşık 5 milyar kilometre yol aldı.

  • Abi güzel yazın teşekkürler…sanki liderler o zamanlar daha cesurmuş ne güzel TV kanallarında kozlarını paylaşabiliyor ve dertlerini anlatabiliyor bir tür koalisyon gibi düşündüm..Güzelde konuşuyorlarmış..Mekanı Cennet olsun

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği