Haftanın Özeti: 31

25 - 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.
Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.

Genel Gündem

  • Dünyaca ünlü Amerikalı Matematikçi John Forbes Nash bu hafta hayata gözlerini yumdu. ‘Dünyaca ünlü’ dediysem matematik hayranlığından değil elbette. 2001 yılında gösterime giren Russell Crowe’un başrolünü üstlendiği A Beautiful Mind (Akıl Oyunları) filmi Nash’in hayatını beyazperdeye aktarmış ve onu milyonlarla tanıştırmıştı. Kendisiyle ilgilenenler kendisinden de meşhur olan Oyun Kuramı’na da aşinadır mutlaka (21 yaşında tanıttığı tezi burada özetleyebileceğim türden değil ancak merak ettiyseniz Matematik Köyü’ndeki dersinden Ali Nesin’in ağzından üç parçada izleyebilirsiniz: 1, 2, 3) Bu ölüm haberine dair en garip ayrıntı Nash’in bindiği takside emniyet kemerini takmadığı için ölmüş olmasıydı. Nash’in garipliklerle dolu hayatından küçük, hazmedilebilir kesitlere vakıf olmak isterseniz bu hafta bitirdiğim kitaplardan birini; Laurent Lemire imzalı Çılgın Dahiler kitabını tavsiye ederim. Uzatmamak için örneklere burada yer veremiyorum.

nash-07

  • Bu haftaya damgasını vuran olaylardan biri futbolun en büyük çatı kuruluşlarından FIFA‘da (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları oldu. Soruşturma futbola en geç adım atan ülke olan ABD’de başlatıldı. İddialara göre 14 yönetici 100 milyon doları aşan tutarda rüşvet almış. Kurumun 7 yöneticisi tedbir amaçlı gözaltına alındı. ABD Adalet Bakanı soruşturmanın FIFA ile sınırlı olmadığını ve bu rüşvet mekanizmasının 20 yıldır ABD bankaları üstünden yürütüldüğünü belirtti. Bir diğer iddia FIFA Başkanı Sepp Blatter’ın ABD’de FBI’ın aleyhinde yürüttüğü soruşturmayı bildiğinden dolayı 2011 yılından bu yana ülkeye gidemiyor oluşu. Konuyla bağlantılı en garip gelişmeyse 17 yıldır Başkan unvanını koruyan Blatter “benim bu yolsuzluklarla alakam yok” diyerek bu hafta gerçekleştirilen 65. FIFA Kongresi’nde yeniden başkanlığa aday olmasıydı. Bir tık daha garibi de seçilmesi oldu. Olayın en büyük mağdurlarından biri Rusya ve Katar. Bu iki ülkenin ev sahipliği yapabilmek için rüşvet verdiği söyleniyor. Rusya Başkanı Vladimir Putin ise “Bunlar hep Amerika’nın oyunu” diyor. Bazı şeyler Türkiye’ye has değil anlayacağınız (Konuyla ilgili çok ilginç bir diğer yaklaşım da burada. Bu aristokrasinin, ‘beyazlatıcı’ etkinin ve kapitalizmin stratejik hamlesidir diyor. El-Cezire de soruyor: FIFA ne iş yapar, ne işe yarar?). Futbolla zerre kadar ilgisi olmayan bendeniz yanlış olduğundan değil ama ibret-i alem olsun diye ekledim bunları.

src.adapt.960.high.chimp_xmas.1428947084097

  • Giresun’da ayı nüfusunu kontrol altında tutabilmek adına Giresun Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekip bir boz ayıyı vurarak öldürdü!

page_giresunda-ayi-populasyonunu-kontrol-etmek-icin-boz-ayi-vuruldu_776865520

  • ABD’de doğal ortamında ayıyla karşılaşmak sık karşılaşılan bir olay olmalı ki vatandaşlar için ‘ayı görünce yapılması / yapılmaması gerekenler’ başlıklı bir belge hazırlandı. Örneğin siyah postlu ayı görünce asla gözlerine bakmamamız, kahverengi postlu ayı görünce meydan okuma gibi algılanacak hareketlerden kaçınmamız, boz ayı görünce huyuna suyuna gitmemiz, panda görürsek (nasıl olacaksa?) sandığımız kadar masum ve eğlenceli hayvanlar olmadığını hatırlamamız gerekiyormuş.
  • 10 yıldır hazırlanan ve dünyanın en değerli 100 markasını derleyen Millward Brown imzalı BrandZ listesinde dünyanın en değerli markası unvanını Apple (Google’dan) aldı. Benim için en şaşırtıcı ayrıntı küresel çaptaki bunca karşı mücadeleye karşın Marlboro’nun hala ilk 10’da yer alabilmesi oldu (sebebine gelirsek…).

Brandz 2015

  • Gayet makul, düzgün; hatta kibar insanlar neden trafikte ipini koparmış deli danalar gibi itlik, serkeşlik rüzgarı estirir? Bunu kafaya takarak bir kitap yazan Tom Vanderbilt’in teşhisine göre bunun sebebi araç içinde kendimizi anonim; daha da ötesi kendi benliğimizden ayrı bir varlık olarak hissetmemiz. Metal yığını içinde, kapalı bir kabinde kendimizi her şeyden muaf görüyormuşuz. Siz öyle görmeyin lütfen.
  • Deep Web’de uyuşturucu, silah, mühimmat, sahte evrak ve benzeri her türlü karanlık işe aracılık yaparak yüzlerce milyon dolar ciroya imza atan Silk Road sitesinin Kurucusu olduğu iddiasıyla geçen sene bir operasyonla tutuklanan Ross Ulbricht mahkeme tarafından suçlu bulunarak aftan faydalanmamak üzere ömür boyu hapse mahkum edildi.
  • Bu hafta Türkiye’de şöyle bir olay da yaşandı. Üzgünüm ama oldu bu.

imamin-drami

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • Experts Exchange sitesi bilişim alanında kapasite olarak nerden nereye geldiğimizi güzel bir infografikle özetlemiş. Bir kesitini paylaşıyorum (Büyük hali için görsele tıkayın).
trillion-fold-increase-computing-perf-2
Büyük hali için tıkayın
  • Peki teknoloji kullanımı konusunda Küba’da durum ne, merak ettiniz mi? Özetle biraz karışık. Üstelik hiç de dert etmiyorlar.
  • NASA, Güneş sisteminin en görkemli üyesi Jüpiter’in uydusu Europa’yı keşfe çıkacak araç için ön hazırlıklara başladı. Ay büyüklüğündeki Europa, yapısı itibariyle dünya dışı yaşam olma ihtimali en yüksek uydu olarak kabul ediliyor.

15-104b

  • Bir eski sunumumda da değindiğim gibi ABD’deki teknoloji girişimlerinin büyük bölümünü bünyesinde toplayan Silikon Vadisi o kadar kendine has bir oluşum ki ABD’nin kendisi dahi bir emsalini kurmayı başaramadı. Yine de hemen her ülkenin hayalinde bir tanesine sahip olmak var. Fransa da bunlardan biri. Onlarca yıllık çalışmanın ardından Eylül ayında hizmete girecek Paris-Saclay Üniversitesi 19 fakültesiyle Fransız Silikon Vadisi’ni yaratmaya aday (bilmeyenlere not: pek bahsi geçmese de Silikon Vadisi’ne can veren civarındaki eğitim kurumlarıdır).
  • Lenovo bu hafta Tech World etkinliği kapsamında gördüğüm en aptalca ürünlerden birini tanıttı: ruh halini yansıtan ayakkabı.

  • Her elektronik fotoğraf ve video (eğer ayarlardan kapatmadıysanız) çekildiği cihaz, cihazın o anki ayarları ve çekimin yapıldığı yer hakkında detaylı bilgiler içeriyor. EXIF adı verilen bu bilgiler normalde görünmemekle birlikte herkesin istediği an ulaşabileceği şekilde açık. Photo Find adlı bir iOS uygulaması sizi fotoğrafların çekildiği yere götürüyor. İlginç (biraz da ürpertici).
  • MIT Üniversitesi robotların takım halinde daha başarılı çalışabilmesini sağlayan bir algoritma geliştirdi. Hayranlık ve endişe arasında gidip geldiğimiz gelişmelerden biri daha. Mutlaka izleyin.

  • Sadece MIT’den oluşan haberlerle bir özet de yapmak mümkün ama bu hafta 2 taneyle yetinelim. Üniversitenin yoğun şekilde üstünde çalıştığı robotlarla ilgili bir diğer önemli gelişmeyse engellerden atlayabilen çita robotlar oldu. Saatte 8 km hızda koşu bandından yüzde 70, normal sahada ise yüzde 90 başarı payına sahipler. Bunun ne kadar kusursuz bir mühendislik gerektirdiğini izleyince daha iyi anlayabiliyoruz.

  • Bu da yeterli gelmediyse kendi kendini onaran robotlarla tanıştırayım sizi. Hasar aldığında bunu hisseden ve eski işlevine kavuşmak için yöntemler düşünen yapay zekalı ‘yaratıklar’. (bu konuyla ilgili bir başka tartışma kendini onaran robotların durdurulamaz bir sürecin başlangıcı olacağını savunuyor ki hiç de mantıksız sayılmaz. Bunları tartışmak için artık çok geç kaldığımızı söyleyenler de yok değil)

Nature_potential_cover

  • Robot ve yapay zeka bir araya gelince ortaya ilk çıkan sonuç ‘öğrenme’. Bu konuda haklı bir şöhrete sahip Baxter bir yana Berkley Üniversitesi tarafından kişisel kullanıma yönelik geliştirilen ve öğrenme yeteneğine sahip robot BRETT PR2 çocukları seyrederek LEGO ile objeler yapmayı öğrenmiş. Aşağıdaki videoda yapmaya çalıştığı obje için her hamlede 92 bin olasılık hesaplıyor (Diğer videolarını da izleyin derim). Bir tane alayım diyorum ama 280 bin dolarlık fiyatıyla -şimdilik- benim menzilimin dışında.

  • Biz yine de makinalara olan güvenimizde toleransı düşük tutalım. Abarttığımız zamanlarda otomotiv güvenliğiyle özdeş Volvo’nun bu hafta kayıtlara geçen otomatik yaya algılama demosu aklımıza gelsin (bu Volvo’nun ilk vukuatı da değil üstelik). Şirket yaptığı açıklamada demoda kullanılan XC90’ın yaya algılama özelliği bulunmadığını, bunun opsiyon olarak sunulduğunu belirtti. Güler misin ağlar mısın?

  • En iyisi makinenin hassasiyet ve gücünü insan zihniyle kullanmak gibi görünüyor. Onu da Castrol yapmış. Virtual Drift ile!

https://www.youtube.com/watch?v=WJyG76Izk8M

  • DARPA yeni bir tank konsepti üstünde çalışıyor. Daha hızlı, daha öldürücü.

  • İsviçreli ilaç devi Novartis, Google tarafından da desteklenen robotik hap konusunda geliştirici firma Rani Therapeutics ile stratejik işbirliğine gittiğini açıkladı. Robotik haplar özellikle diyabet, romatizma, MS gibi sürekli iğne ile ilaç enjeksiyonuna ihtiyaç duyan hastaların hap ile tedavisini mümkün kılıyor.
  • Kansere karşı ilk viral terapi uçuk virüsü kullanılarak yapıldı. Dünya genelinde 64 araştırma merkezinde 426 kanser hastası üstünde denenen yöntemde Talimogene Laherparepvec (T-VEC) olarak bilinen uçuk virüsü kanser hücrelerini koruyan ‘zırh’ tabakasını alt etmeyi başardı. En olumlu sonuçlar erken dönem cilt kanserinde alındı.

  • Google’ın en büyük yıllık etkinliği I/O bu hafta gerçekleştirildi (video arşivi). Verge 10 dakikalık güzel bir özet çıkarmış. Özetin özeti: Geçen sene piyasaya sürülen 15 yeni telefonun 10’unda yer alan Android işletim sistemi şu an 4 bin farklı cihazda çalışır durumda. Yeni sürümü tanıtılan sistemde Android Pay ismiyle bir mobil ödeme çözümü de bulunuyor. Şeylerin internetini yönetmek adına Brillo adlı yeni bir platform da var. 17 milyon adet Chromecast satan Google bu küçük cihaza özel 20 bin uygulamaya ulaşmış. Google Photos gibi yeni arayollar da cabası (buna bir sonraki kategoride yeniden değineceğim). Şahsen en ilgimi çeken ayrıntılardan biri bellek kartları içine yerleşen Project Vault oldu.

  • Google’dan bir de üzücü haber: artık takvim hatırlatma SMS’leri yok :(

takvim-sms

  • Cep telefonlarımız akıl sağlığımıza iyi geldiğini savunan birileri sonunda çıktı (o kadar kötü bir şeyin bu kadar çılgınca sahiplenilmesi mantıklı olmamalıydı çünkü!). Bu hafta yayınlanan araştırma sonucuna göre özellikle depresyona karşı sosyal paylaşımlar ve görüntülenen içerik pozitif etki yapıyor.

mobile

6a0168e68320b0970c01b7c78f3b84970b-800wi

  • Google’ın oyuncaklara yönelik yeni patentiyse “sen konuş, kulağım sende” diyor.

goog2

  • Sadece bize has olan şeyler parmak izimiz, DNA’mız ya da göz yüzeyimiz değil. Yürüyüşümüz, diş yapımız; hatta parmaklarımızı kullanma şeklimiz dahi bize has. Dijital takipte sınır tanımayan NSA’in hedeflerinden biri de bu olmuş. Akıllı telefon ve tabletlerdeki parmak (ve kalem) hareketlerini takip ederek kimin kullandığını tespit edebilmek için Lockheed Martin ile çalışmışlar.
  • Alarm ile uyanmanın hoşa gidebilecek bir hali yok. Sonuçta bedeninizin değil, kurallarına uymak zorunda olduğunuz kişi ve kurumların istediği bir zamanda uyanıyorsunuz (daha doğrusu uyanmak zorunda kalıyorsunuz). SensorWake adlı yeni bir girişim konuyu biraz daha katlanılabilir hale getiriyor. Horoz gibi böğüren bir alarm yerine hoşunuza giden bir kokuyla uyanmak her şeyi değiştirebilir mi dersiniz?

https://www.youtube.com/watch?v=lblN2TMUk1g

İnternet / Girişimler

  • Bir uygulama ya da site tasarlarken aklınızda bulunması gereken 10 altın kural. Benim ilk kuralım: fontu büyüt! BÜYÜT! BİRAZCIK DAHA!!! (o yazıyı beğenen bunu da beğendi)
  • Bir internet girişiminiz var. Herkes yazsın ki potansiyel müşterilerinizin (hadi kullanıcı diyelim) haberi olsun istiyorsunuz. İşte kapısını aşındırmanızda fayda olan dağıtım depoları.
  • Usercard: Farklı sosyal ağlarda istediğiniz kullanıcı isimlerini araştıran ve raporlayan site.
  • Hacker kütüphanesi (öyle sandığınız türden değil ama. Programlamaya meraklıların okumasında fayda olan ücretsiz e-kitap arşivi). Güzel derleme.
  • Phind: fotoğrafını çektiğiniz mekanı algılayıp Wikipedia, Foursquare, Google gibi kaynaklardan onunla ilgili bilgileri derleyip ekranınıza getiren bir uygulama.

  • Meerkat’ten sonra sonunda Periscope da Android’de yerini aldı.
  • Yeni çağın en garip huylarından biri yok olan marka ve hizmetlere yönelik coşku. Ortaya çıkan bazı şeylerden heyecan duyuyoruz ama olmayan şeyleri meydanda kurduğumuz dev ateşte seyrederken coşkudan, heyecandan ağlıyoruz. Google+ çıktığı günden beri bu coşkunun yoğunlaştığı alanlardan biri. Olmadı, tutmadı, yakında kapanır beklentileri arasında fotoğraf içeriğini Google+ Fotoğraflar adı altında ayrı (ve sınırsız depolama alanlı) bir hizmete dönüştürmesi akbabaları sevindirdi. Evet Google+ mayası tutmadı ama Google yöneticileri kapatılmayacağı konusundaki iddiasını sürdürüyor.
  • İnternete sızan fotoğraflarıyla büyük merak uyandıran, benim de önceki özetlerde paylaştığım gizemli Apple araçlarının sırrı ortaya çıktı. Meğer onlar Apple araçlarının prototipleri değil; şirketin harita hizmetinin yeni sürümü için veri toplayan araçlarıymış.

apple-van

  • İnternete dair KPCB imzalı, karşılaştırmalı, taptaze 196 sayfalık bir sunum.

  • BuzzFeed yeni medya alanında rüştünü ispatladı, endüstriyel standartları oluşturdu, şimdi de hevesliler için açık kaynaklı bir yeni medya akademisi kuruyor.
  • Dışarıda yemek yiyenlerin gayet yakından bildiği bir ‘ortak’ dert: gelen toplu hesaba göre bahşişi hesaplama ve kimin ne kadar ödemesi gerektiğini bulma. Bunun için bir mobil uygulama yapmışlar: Tab.
  • Girişimi için kitle fonlaması (crowd funding) kullanacaklara 6 tavsiye:
    1. Fiziksel ürünler her zaman daha çok ilgi çeker.
    2. Belgeseller, kısa filmler, müzik albümleri genelde tutmaz.
    3. İyi kampanyalar kısa süreli fon toplar.
    4. Ürünü 50 dolara mal edebiliyorsan şansın artar.
    5. Yılın ilk aylarında başlayan kampanyaların fon toplaması daha olasıdır.
    6. Çok yüksek bütçeye ihtiyaç duymayan projeler daha fazla ilgi görür.
  • Yaklaşan seçimlerde kafası hala karışık olanlara kararsız kalma diyen bir site.
  • Instagram’da takip ettiklerini inceleyen, seni takip etmeyi bırakanları ihbar eden; kısacası gereksiz yere huzursuzluk veren bir site: unfollowgram. Cehalet mutluluktur.

Tasarım / İnovasyon

  • Kitap, kütüphane; bunlar kimseye faydası olmayan boş işler. Mesele güzel şeyler giyinebilmekte; değil mi? LENA da tam bu kafada. O bir moda kütüphanesi. Kütüphanelerin kitap kiralaması gibi o da kıyafet kiralıyor. Gelsin layklar, gitsin favlar.

  • Tipografiye meraklıyım. Kendimi elimden geldiğince bu konuda eğitmeye çalışıyorum. En sevdiğim karakterlerden biri olan (ve blogumda epeydir bir türevini kullandığım) Roboto bu hafta açık kaynaklı hale geldi. Eti de kemiği de sizin. Hayırlı, uğurlu olsun.
  • Not tutmayı değil ama defterleri bıraktım. Ama yine de güzel notlarla dolu -özellikle tasarımcılara ait- defterler her gördüğümde ilgimi çekiyor (Not defterinin küresel fenomeni Moleskine’in yeni iOS uygulamasını gördünüz mü?).
  • Tipografi dünyasından bir diğer sevindirici gelişme de e-kitaplarını Kindle’ın iPad uygulaması üstünden okuyanlara geldi. Yeni yazı karakteri Bookerly hizmetinizde.

bookerly

kirmizi

  • Çoğu kişi tarafından pek ciddiye alınmasa da Google’ın Cardboard adlı aksesuarının çok önemli bir inovatif tasarım olduğunu düşünüyorum. Yeni sürümüyle yeni kuşak 6 inçlik telefonlarla da uyumlu hale geldi. Satın al ya da planını indir, yazdır, katla, yapıştır ve yapay gerçeklik dünyasına adım at!

  • Tasarıma ait bir Google detayı daha. Özellikle Google ürünleri ya da Android sistemli bir cihaz kullanıyorsanız Material Design (materyal tasarım da deniyor) akımına da aşinasınızdır. Dijitalin yeni arayüzü olma yolunda ilerleyen bu yapının öyküsüne ait harika bir video yayınlandı. Felsefesini algılama adına izlenesi. Kağıt detayı harika bir metafor olmuş. Fiziki dünyadan ilhamla dijital tasarımın şahikası.

  • Daha önceki özetlerimde bahsettiğim Londra’daki köprü dönüşümünü hatırlarsınız. Bir benzer çaba Hollanda’da meyvesini verdi. 250 metre uzunluğundaki tarihi Paleisbrug köprüsü yeni tasarımıyla hem bir yaya yolu hem de 2 bin 500 metrekarelik bir parka dönüştürüldü. Detayları mimarlık ofisinin sitesinden takip edebilirsiniz.

kopru

  • Güncel değil ama yukarıdaki gelişme ilginizi çektiyse önemli. Bu akımı küresel bir fenomene dönüştüren New York’ta kullanılmayan ve yıkılmak istenen High Line isimli bir metro hattıydı. Amanda Burden’ın TED konuşmasından öyküsünü izlemenizi tavsiye ederim.

  • Bir ‘çılgın’ tüp geçit projesi de ABD’de filizleniyor. Hyperloop (Elon Musk’ınki değil) kodlu yapı deniz seviyesinin üstünden ve altından geçecek bir tüp geçit içinde saatte 500km hızla yol alarak Los Angeles – San Francisco arasını 30 dakikaya indirmeyi hedefliyor (Elon Musk’ın hedefi saatte 1.200km!). Tahmin edeceğiniz gibi bu hedef sadece bir başlangıç olacak. Benzer şekilde Elon Musk da aynı hedefle kendi testlerini sürdürüyor. En büyük sıkıntı havası boşaltılmış bir kanal içinde seyredecek aracın tünelindeki en ufak bir hava kaçağının herkesi öteki dünyaya taşıyacak olması.
  • Bentley ve Rolls-Royce’un ardından Lamborghini de ruhunu şeytana sattı ve SUV kategorisindeki aracını duyurdu (ipuçlarını önceki özetlerde vermiştik). 2018’de yollarda olması hedeflenen yeni serinin yıllık satış hedefi 3 bin adet. Fiyatının mümkün olan en ulaşılmaz noktada olacağına şüphe yok.
  • Gündelik hayatta yapabileceklerimizin ne kadar kısıtlı olduğunu alışveriş merkezlerine olan ilgimizden anlamak mümkün. Birçok şehir için AVM’ler oksijen tüpü, tema parkı gibi bir etkiye sahip. Peki çoğu alabildiğine sıradan tasarımlarıyla karşımıza çıkan bu yapılar nasıl farklılaşabilir? Örneğin ‘sürdürülebilir AVM’ diye bir şey mümkün mü? Yani doğaya saygılı, enerjisini kendi üreten ve çevreyi kirletmeyen. Vincent Callebaut Mimarlık Ofisi mümkün olduğunu savunuyor. Bir de ispatı var.

woodenorchids_pl01

  • Konut tasarımında mazrufa değil zarfa bakanlardansanız bir müjdem var: Michael Jackson’ın meşhur Neverland Çiftliği bu hafta 100 milyon dolardan açık arttırmayla satışa çıktı. Jackson, 1.100 hektar alana yayılan bu çiftliği 1987’de 19,5 milyon dolara almıştı. İçinde hayvanat bahçesi, birkaç istasyonlu tren hattı, luna parkı ve bolca gizemli, buruk anılar var.

  • Imblue benim gibi çay tiryakileri için ilginç bir çözüm. Tek bir ünitede hem çayı demliyor hem de içiyorsunuz. Özellikle her seferinde farklı oranlarda farklı karışımları, tatları denemek isteyenler için de ideal. 20 bin dolara ihtiyaç duyarken 250 bin dolardan fazla fon toplaması boşa değil anlayacağınız. Ben bile dayanamayıp aldım bir tane. Ekim’de teslim.

Imbue-Hold-1030x644

  • Kulaklıklar aksesuar dünyasının yeni altın madeni. Üstelik bazıları ucuna bağladığımız cihazlardan bile pahalı. Peki o kadar iri olmaları şart mı? Maxime Loiseau değil diyor. Lityum-iyon pilli, bluetoothlu ve incecik formlu Roll to Roll adlı modelle de bunu ispatlıyor. İşin sırrı kablolar yerine baskı devre kullanmak ve parça sayısını azaltmak. Yani akıllı tasarım.

kulaklik

  • BMW yeni tur modeli Concept 101‘i tanıttı. Hiç benlik değil ama turcu heyeti gayet iyi bilir ki BMW iki tekerleklilerin dünyasında pek çok şeyin zirvesidir. Bu da bir istisna değil. 1.649cc ile çırpınan 6 silindiri zaptetmek kolay olmasa gerek.

201505-P90184380-zoom-orig

  • Elektrikli otomobil seçeneklerine -pahalı- bir seçenek daha eklendi: Audi R8 e-tron. Bu hafta tanıtılan araç 170kW gücünde bir elektrikli motorla 456 beygir güç üretiyor. 0-100km/s deparını 3,9 saniyede tamamlıyor. Hızı 250km/s ile sınırlandırılmış. Detaylarında kayboldum desem yeridir.

  • Paramıza kıydık, meşrebimizce bir araba aldık, bindik, vardık, park ettik, işimize baktık. Ama bir de döndük ki o da ne? Yanımızdaki fütursuz araç sahibi kapısını öyle bir açmış ki bizim kapıyı berbat edip bırakmış. İşte böyle tatsızlıklar yaşamamak için Dent Bot hizmetimizde.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • Beyazperdeye yansımak için gün sayan Warcraft filminin Yönetmeni Duncan Jones’tan filme dair 6 ipucu.
  • Hong Kong’da Pizza Hut siparişleriniz gözlerinize de ziyafet çekiyor. Pizzanın kutusundan projektör yaparak!

  • Ressam Vincent van Gogh’un 1888 yılında çizdiği ‘The Night Cafe‘ adlı tablosu en popüler sanat eserleri arasında yer alıyor. 3 boyutlu yaklaşımı, keskin renkleri ve ilginç perspektifiyle teknik olarak da dikkat çekicidir. New Yorklu oyun geliştiricisi Mac Cauley tarafından ele alınan bu eser sanal gerçeklik ile içinde gezilebilen bir başka -dijital- esere dönüştürüldü. Üstelik diğer van Gogh eserleriyle harmanlanarak. Bu yepyeni bir remix akımının da habercisi aynı zamanda. Aynı tadı vermeyecek olsa da videosuyla fikir edinelim.

  • Sanata dair tek popüler tartışma sanatın sanat için mi yoksa halk için mi olduğu değil. Sanatın sanatçının elinden çıkmadığı bir çağda çok daha önemli meselelerimiz var. Sanat algoritmaları çok düşündürücü ayrıntılarla bezeli bir haber ortaya çıkartıyor.

BN-IN352_ALGOAR_P_20150520145322

  • Birçok unvanı arasında sanatçılığı da anasının ak sütü gibi hak ederek taşıyan Leonardo da Vinci hakkında pek bilinmeyen bir dizi enteresan bilgi.
  • İranlı Eylemci ve Sanatçı Morehshin Allahyari, Taliban ve IŞİD’in yok ettiği kültürel eserleri 3D yazıcılarla yeniden üretiyor.

1432326817445853

  • Sanatçı Vartan Garnikyan, dünyaca ünlü tabloları Batman karakterlerine uyarlıyor. Galerisine bir göz atın derim.

VGarnikyan_AmericanGotham_1000pxls__880

  • İllüstratör Jazz Hutchison ise aynı yorumu kertenkeleleri merkeze alarak uyarlamış.

Illustrator-Jazz-Hutchison-Gets-Creative-With-Chameleons6__880

  • Çizimin, tasarımın yapıtaşı kalem. Peki kalemin kendisi tasarım ve çizimin objesi olursa? Litvanyalı Sanatçı Jolita Vaitkute’ın aşağıdaki eserine dikkatle bakarsanız tamamen kalemlerden oluştuğunu fark edeceksiniz. Hem de bin adet kalemden. Yapım aşamasına ait bir video da var.

We-Made-This-Famous-Portrait-Of-Einstein-From-1000-Pencils__880

  • Türk Sanatçı Korhan Erçin ise meyve ve sebzeleri sanat ile buluşturuyor.

salatalik

  • Müzik dünyasına ait çok ilginç bir dizi bilgi (ve bence Türkçeleştirilmeye ihtiyacı var).
  • Sinemaseverlere bir hatırlatma: film odaklı mobil sosyal ağ Tinq çok yakında iOS sürümüyle hizmette. Erken kayıt avantajından faydalanın ;) (Not: bu girişimin ortaklarından biriyim)

Haftayı Coca-Cola’nın yeni reklamıyla kapatayım. Unuttuğumuz; ama hiç aklımızdan çıkartmamamız gereken bir şeyi hatırlatıyor. Bu vesileyle bir kere daha rica ediyorum: Sen yine de gül kardeşim.

https://www.youtube.com/watch?v=839sF-RdvcI

Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dileklerimle.

Bu derleme hoşunuza gittiyse hemen altta yer alan sosyal medya düğmeleri aracılığıyla paylaşarak ilgilenebilecek diğer arkadaşlarınızı haberdar edebilirsiniz. Yeni yazılardan öncelikli haberdar olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı ise aşağıdaki yorum bölümünden iletebilirsiniz. Benim için son derece yol gösterici ve fikir verici olduklarını bilmenizi isterim.

19 Yorum

  • Serdar Bey naçizane tavsiyem şu ki bazen hakkında yazdığınız şeyin içeriğine değinmeden yorumunuzu yazıyorsunuz ve bize bu yorum veya fikrin dayanağı içeriği görmek için atıflar veriyorsunuz. Ancak zaten çok dolu olan içerik bizi onlarca “yeni sekmede aç” yapmaya götürüyor. Yazı kopmasın diye devam edince zaten, daha sonra onlarca yeni sekmenin her birini hangi bağlamda açtığımızı unutuyor ve okumadan kapatıyoruz. Bu durum, yazınızın gerekli alanlarına ulaşamadığım hissini doğurarak rahatsız ediyor beni :) özetle, yalnız yorum ve atıftan oluşan ve bahsettiğiniz şeyin neye ikşkin olabileceği hakkında ipucu içermeyen parçalara yer vermememenizi tavsiye ederim. Sevgiler.

    • Mehmet Ali Bey ilgilendiğiniz maddelerin linkli yazılarını okumadan diğer maddeye geçmezseniz sorun çözülür. Dediğiniz tarzda yapsam özet, özetlikten çıkar; okunabilir olmaktan uzaklaşır. Öte yandan bu halini derlemek için bile günde en az 3 saat harcıyorum, ötesini hayal bile edemiyorum.

      Bilgi uğruna emek harcandıkça anlamlı. Bu özetleri hazırlarken dahi içimden ‘insanları tembelliğe mi alıştırıyorum’ diye endişe duyuyorum.

  • AutoShow 2015’te Tasarım adına yenilik olmaması sizi de benim gibi üzmüş sanırım. Değinecek nokta görmemişsiniz. Benim gözüme çarpan bir Fiat Egea var (sadece burada üretilecek olmasından mütevellit) o da süpriz bir tasarıma sahip değil. Bir de yerli ONUK markası var. Dikkate değer. http://www.onuk.com/road/

  • Komplo teorilerinden nefret ediyor olabiliriz ama FIFA meselesinin politik bir mesele olabileceğini düşündünüz mü hiç? Yani bunlar ABD’nin oyunu diye Rusya’nın çıkışını alaya almak için yeterli argümanınız var mı? Yoksa komplo teorilerine karşıtlık da whisful thinking’e mi dönüşüyor?

  • amirim, ex-machina filmi bu kadar yapay zeka içeren özetiniz ardından mutlaka izlenmeli.Spoiler vermeden şunu diyeyim, filmin sonu bahsettiğiniz tüm tartışmaları yeniden hem de korkunç derece alevlendirir.

  • Amirim marka değeri belirleme, sıralama , bunları haber yapıp gazetelere koyma biraz lüzümsuz değil mi? Sonuçta marka temsil ettiği üründen bağımsız bir meta olarak alınıp satılamaz ki ! Mesela Coca Cola markasını diyelim ki ana firma satmaya karar verdi. Kendi adını Zart Cola yaptı, alan da bu markayı alakasız bir üründe kullandı. Sonuç hüsran olmaz mı ? Yani bu yüzlerce milyar dolarlık değerlemeler ne işe yarayacak ?

  • Bu derlemeleri okuyunca nedense ilkel zamanlarda, üstlerinde çalı çırpı ile toplayıcılık geliyor.

    Toplayıcı Serdar, yoksa içinde sıkışıp kalmış bir kız mı var? Hiç düşündün mü, neden beyaz, ince ve ufak sigarayı bırakıp, koca, iri, uzun ve damarlı purolar içmeye başladın? Kim bilir, belki de güzel birşeydir.

  • Ayılarla ilgili konuyu (ayı görünce yapılması / yapılmaması gerekenler’ başlıklı belge) ya şaka olarak ya da gönderdiğiniz linkleri kimler ne kadar inceliyor anlayabilmek için gönderdiniz diye düşünüyorum :)

  • Kararsız Kalma muhtemelen LDP’nin bir çalışması, çoğu farklı seçimde LDP ilk 3 sırada çıkıyor..

  • serdar abi paylaştığınız ingilizce paylaşımları çok okumak istiyorum ama arada bilmediğim kelimeler olduğu için okuyamıyorum. bana bir tavsiye verin nasıl geliştirebilirim.

  • serdar bey yazınızda rusların ukraynada öldürdükleri diye belirtmişsiniz ama bu tam anlamıyla öğle değil, rusya ayrılıkçılara askeri yardımda bulunduğu anlaşılmasın diye kendi ölen asker ve ajanlarını yakmak için krematoryumları kullanıyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği