Haftanın Özeti: 23

30 Mart - 5 Nisan 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • Yapay olarak üretilen etin kullanıldığı ilk hamburgerin maliyeti 250 bin dolar olmuştu. 2 yıl içinde kilosu 80 dolardan et ‘üretebileceğiz‘ (Hayvan yetiştirip kesmeden, laboratuvarda üretmekten söz ediyorum. Küçücük bir kas dokusundan 10 ton et üretilebiliyor).
  • Çin uzayda dev bir güneş enerjisi istasyonu kurmaya hazırlanıyor.

  • Uzaydan söz etmişken Youtube’da ilgiyle takip ettiğim Smarter Everyday kanalının geçen hafta paylaşmayı unuttuğum muhteşem bir videosunu eklemek isterim. Rokete binip kilometrelerce ötedeki bir uzay istasyonuyla birleşmenin nasıl bir şey olduğunu -kabaca da olsa- bildiğimi sanırdım. Meğer hiçbir şey bilmiyormuşum. (Şunların Türkçesi de olsa elbette güzel olurdu ama bu pek mümkün değil. Bence ne yapın edin İngilizce öğrenin. Bugünün insanının en temel ihtiyacı bu sanırım).

  • Önceki özetlerde detaylarını paylaştığım sadece güneş enerjisiyle ilerleyen uçak Solar Impulse 2 dünyayı turlama hedefinde ilerlemeye devam ediyor. Bu haftaki rotası Myanmar – Çin arasıydı. Airbus A380 uçakların 80 dakikada aldığı bu mesafeyi 19 saatte tamamladı. Çoğu başlangıç böyle mütevazıdır.
  • Avrupa Birliği’nin ortak emniyet teşkilatı Europol’un başındaki Rob Wainwright terörizmle mücadelede en büyük engellerden birinin şifreli / kriptolu cep telefonları olduğunu iddia etti. Evlerimize de kalıcı gözlemci gönderin tam olsun bari.
  • IAB Türkiye’deki dijital reklam pazarına yönelik güncel rakamları paylaştı (PDF). Buna göre 2014’te dijital reklam bütçesi yüzde 20,5 oranında artarak 1 milyar 409 milyon lira olarak gerçekleşti. En büyük artış mobil ve videoda.
  • Elektrikli otomobil çağının Apple’ı olarak adlandırabileceğimiz Tesla, Türkiye yapılanması için hazırlıklarını sürdürüyor. Vergiydi, oydu, buydu derken dünyanın en pahalı Tesla’sını elbette biz kullanacağız.
  • Rocky filminin unutulmaz müziği Eye of the Tiger’ı bir de nokta vuruşlu yazıcıdan dinleyelim.

  • Akıllı saat akımını başlatan Pebble ilk serisinde 68 bin 929 kişiden 10 milyon 266 bin 845 dolar toplamıştı. Özetlerde de birkaç kere değindiğim ikinci seri Pebble Time bu hafta kendisinin ve sitenin tüm rekorlarını kırarak kapandı: 78 bin 471 kişiden 20 milyon 338 bin 986 dolar topladı!

pebble-time

  • Apple Watch’un gizli tarihini harika bir derleme ve sunum halinde okuyun.
  • The New York Times gazetesi Apple Watch kullanıcıları için 1 cümlelik (yani kadrana sığacak) haberler yazacak.
  • iPhone 6C dedikoduları hız kesmiyor. Hatta fotoğraflarının sızdığını iddia edenler var.

iphone-6c-rear-housing-1

  • Intel, yeni işlemcisi Xeon Phi ile 60 çekirdek dönemini başlatacak.
  • İnternetin dahi mucidi olan DARPA uyduları kullanmayan yeni ve daha hassas bir GPS sistemi üstünde çalışıyor.
  • Google’ın Chrome OS işletim sistemi yeni launcher uygulamasıyla Google Now benzeri bir yapıya kavuştu.
  • İngiltere’deki Manchester Üniversitesi çağın en büyük buluşlarından sayılan (2010’da kaşiflerine Nobel Ödülü kazandıran) grafen maddesini ampule yerleştirdi. Bu yapı çok daha az enerji harcıyor ve daha uzun ömürlü aydınlatma sunuyor.
  • Johns Hopkins tarafından geliştirilen şeker molekülü ve MR (manyetik rezonans) tabanlı bir teşhis metodu sayesinde biyopsi yapmadan da kanser teşhisi yapılabilecek.
  • Chlorin e6 temelli bir göz damlası sayesinde insanoğlu gece görüş yeteneği kazandı! Üstelik çok yüksek bir başarı oranıyla. Hack edilecek son kale bedenimiz!
Kabul ediyorum biraz ürpertici geliyor ama yapılan sadece göze sıvı damlatmaktan ibaret.
Kabul ediyorum biraz ürpertici geliyor ama yapılan sadece göze sıvı damlatmaktan ibaret.
  • Intel ve Micron işbirliğiyle geliştirilen yeni flaş depolama tekniği sayesinde flaş belleklerde 3,5 terabayt (TB), SSD alanındaysa 10 TB kapasiteye ulaşıldı. Silikonun sınırlarına dayanan mevcut teknolojinin barajını yıkan gelişmeyse verileri şimdiki gibi 2 boyutlu değil; 3 boyutlu olarak yazması.

3D_NAND_Die_with_M2_SSD

  • The Phase One’ın tanıttığı iXU 180 kodlu kamera insansız hava araçları (drone) için 80 megapiksel çözünürlükte kayıt imkanı sağlıyor.
  • IndieGoGo’da karşıma çıkan Lumo adlı etkileşimli projektör çocuklar için gördüğüm en keyifli oyuncaklardan biri. Kendi sanal evrenlerinizi yaratmak da mümkün. 550 dolarlık fiyatı benim için ürkütücü oldu. Alıp almamak arasında kaldım.

https://www.youtube.com/watch?v=0gQm7ggTvEI

  • İlkokullara kodlama dersi koymayı düşünen Türkiye için fikir verebilecek ilginç bir girişim de Codie. Basit arayüzlerle programlama öğretiyor ve sonucunu gözlemletiyor. Çocukluğumun meşhur elektronik setleri geldi aklıma. Alabilecek kadar paramız olsaydı belki bugün başka bir hayatım olabilirdi (ve mevcut hayatımdan fazlasıyla memnunum).

https://www.youtube.com/watch?v=Jj5GKCavdeM

  • LG 28 Nisan’da yeni bir telefon tanıtacak diyorlar.
  • Artık Bitcoin hesabınızı kullanan ve dünyanın bütün ATM ve POS cihazlarında kullanabileceğiniz bir kartımız var: e-coin.

ecoin

  • Masanızdan memnun musunuz bilmiyorum. Düzenli ve dağınık mıdır onu da bilmiyorum. Ama eminim Ideum kadar akıllı ve kapasiteli değildir. 4K çözünürlüklü, kapasitif dokunmatik ekranlı, 3D destekli bir LED yüzeye sahip. 24 terabayt kapasitesi var ve sadece 1 inç kalınlığa sahip. 24 bin dolarlık fiyatıyla ona ‘Masaların Şahı’ da diyebiliriz. Üstünde kahve içerken dikkat edin!

16749992110_89ff1f3716_z

  • Mobil dünyadaki başarısızlığını kabullenmekte en zorlanan marka tartışmasız Microsoft. 15 senedir girdiği her platformda çuvallayan (yetmez gibi tepeüstü inişe geçen Nokia’yı satın alıp işleri daha da karıştıran) markanın yeni hedefi Xiomi işbirliğiyle Android dünyasına sızmak (Ben olsam One Drive gibi kusursuz bir ürün ortaya çıkarmışken bütün enerjimi ona verip her platformda liderliğe oynardım. Bir diğer stratejimse Spotify ve Netflix’i satın alıp xbox’a entegre ederek küresel bir stream hizmeti ortaya çıkartmak olurdu. Toplam maliyeti mevcut zarardan da az olurdu).

mi-4-on-windows-10

  • Deep Web olarak adlandırılan karanlık sokakların en karanlık noktalarından Silk Road sitesine yönelik operasyonu yürüten ekipten 2 kişi 1 milyon dolarlık Bitcoin’i bu çalışma sırasında ‘iç ettiği’ gerekçesiyle tutuklandı.
  • Google’ın ana odak noktaları arasında Chrome platformu önemini korumaya devam ediyor. ASUS tarafından üretilecek 100 dolarlık Chromebit ailenin dikkat çekici üyelerinden biri olmaya aday.

Asus Chromebit

  • Google Science Fair etkinliğindeki büyük ödülü kazanan Mark Pavlyukovskyy ve Shree Bose’un hayata geçirdiği Piper çocukların elektronik dünyasını tanıması ve bir şeyler üretmesi için çalışıyor. Raspberry Pi 2 temelli seti birleştirdiğinizde özel bir Minecraft evreninde bir robotu tamir edip gezegenine dönmesine yardımcı oluyorsunuz (Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu satırları okuyan var mıdır acaba?)

  • İnanması zor gelse de teknoloji dünyası patentlerden beslenen hırsını epey törpülemiş durumda. Birçok dev yapı patent ve girişimlerini açarak herkesle paylaşmaya ve ortak geliştirme modelini benimsemeye başladı. The New York Times’ın konuyla ilgili blog yazısında alıntılanan (bütün patentlerini herkese karşılıksız açan) Tesla Motors’un Kurucusu Elon Musk’ın cümlesi dikkate değer “Teknolojik liderlik sahip olunan patentlerle değil, en iyi mühendislerin sende çalışmasını arzulatarak ve onları motive edebilmekle olur”.
  • Microsoft xbox’ın medarı iftiharı Halo oyununun beşinci buluşması Guardians adıyla Ekim ayında çıkacak. O zamana kadar fragmanlarla avunmaya devam.

https://www.youtube.com/watch?v=9rd8FWUCCZk

  • Teknolojik cihazlar sayesinde birçok şeye ulaştık, kavuştuk ama birbirimizden de koptuk. Avustralyalı sos üreticisi Dolmio bu sorunu karabiber değirmeniyle çözmüş. Bulunduğu yerdeki televizyonları kapatan, wifi bağlantısını kesen ve mobil cihazları çalışmaz hale getiren bir değirmenle…

  • Periscope ve Meerkat gürültüsü yeri göğü tuttu ama onlar ancak amatörü eğlendirir. Profesyonele en yakın canlı yayın çözümü için Broadcaster Mini‘yi incelemekte fayda var (295 dolar).
2 saat pil ömrüne sahip cihazla (yeterli bant genişliği bulduğunda) Full HD'ye kadar yayın aktarmak mümkün.
2 saat pil ömrüne sahip cihazla (yeterli bant genişliği bulduğunda) Full HD’ye kadar yayın aktarmak mümkün.

36 Yorum

  • İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca kampüse yapılması planlanan cami için “talep gelirse sinagog da yaparız” demişti. Bunun üzerine bir kampanya başlatan İTÜ öğrencileri budist tapınağı için 18 binden fazla imza topladı. Al sana zamanın ruhu.

    Amirim buna karşılık bizlerde change.org’da İTÜ ye cami yapılsın diye bir kampanya başlattık. Şu anda 18 binin on katından fazla imza toplandı. Saygılar .. (:

    https://www.change.org/p/it%C3%BC-rekt%C3%B6rl%C3%BC%C4%9F%C3%BC-it%C3%BC-ye-cami-yap%C4%B1ls%C4%B1n

    • itüye cami için 187.000 imza toplandı
      itüye budist tapınağı için 19,000 imza toplandı
      niçin bilinçli bir şekilde yönlendirme yaparak camiden hiç bahsetmiyorsun da,
      sanki Budist tapınağı çok oy almış gibi gösteriyorsun!!!!!!!!11
      seni daha objektif davranmaya davet ediyorum….!!!!!!!!!!!!
      Müslüman bir ülke de yaşayıp her türlü nimetlerinden yararlanıpta
      Müslümanları öteleme yada yadırgama !!!!!!!!!!! Müslümanlara destek olmayacaksan köstekde olma
      objektif ol, böyle bi olayda tüm oy verenlerin hepsinin oranını eşit şekilde göster!!!!!!!!!!!
      sen Müslüman olmayabilir ya da Müslümanları sevmeyebilirsin
      ama bu ülkede bari bunu yapma, sana saygı duyulmasını istiyorsan başkalarına da saygı duy…..
      inşallah yayınlarsın

  • Amirim ellerinize sağlık, yine harika bir özet olmuş. Sizin yazmanız ne kadar sürüyor bilmiyorum ama(bir fikrim var!) bizim hakkını vererek okumamız bir haftayı buluyor.

  • Zamanın ruhu sadece ibadet etmek için ihtiyaç duyulan cami talebini trolleyip okuldan tapınak istemek mi gerçekten? Umarım ben yanlış anlamışımdır.

    Bu hafta da çok lezzetliydi, teşekkür ederim.

  • Uzay istasyonu ile birleşme videosu muhteşem. Kullanılan teknolojileri, bu insanlardaki zekayı, çalışkanlığı, vizyonu gördükçe aklıma bir devlet büyüğümüzün bulut bilişim hakkındaki insanı kahreden yorumları aklıma geliyor. Umudu yitiriyorum.

  • “Evliliklerin yüzde 40’a yakını ilk 5 yılda bitiyor” derken tüm evliliklerin mi? yoksa boşanma ile sonuçlanan evliliklerin oranı mı?

  • koşuşturmalı bir hafta! nedir bu acele? :))

    Tüm Türkiye’de kesilen elektrik kesintilerinin Diyarbakır’da bile ya kedi girdi ya da siber saldırı olabileceği teorisi üzerinde duruldu. Doğrusunu söylemek gerekirse milyonlarca lira zararın benim için bir önemi yok! Nefes alsın kapitalizm :)

    İTÜ’de ki cami-budist tartışması kötüye gidecek gibi!

    40,4 B tweet atmış biri için kitap okuyun demesi manidar bana göre…

    8 milyon 179 bin depresyonlu… hükümetin aile içi, iş de ve sosyal çevresinde sorun yaşayan vatandaşlar için herhangi bir program yapmadığının ispatıdır.

  • Ellerine sağlık amirim DE şu ingilizce siteleri okumak için bildiğin bir yöntem var mı? Şu ingilizce öğrenmeyi psikolojik olarak kolaylaştıran uygulama ya da bi yöntem var mı. Yıllardır deniyorum, olmuyor olmuyor! Saygılar, sevgiler.

  • Serdar Bey, marine etler hakkındak, çeviriniz yanlış olmuş, kanserojen etki göstermiyorlar, kanserojen etki gösteren kimyasalların oluşumunu engelliyorlar. Kontrol edip düzeltirseniz sevinirim :)

  • Serdar Bey, rektörün kampüse bir ‘ihtiyaç’ olan cami yapılmasını ‘mübah’laştırmak üzere sinagog da yaparız şeklindeki talihsiz açıklamasından yola çıkarak bunu budist tapınağı gibi ülkemizde pek görmediğimiz ihtiyaçlara yöneltmeye çalışarak bu konunun içini boşaltıp, bunu adeta siyasi bir oyuna çeviren günümüz ‘samimiyetsiz’ gençleri gerçekten de zamanın ruhu mu sizce? Ve bu ruh mu dünyamızı daha güzel bir yere dönüştürecek? Özgürlük.. Ne kadar da büyüleyici ve dürüst bir kavram.

  • Hocam oyle bir giris yapiyorsun ki allah razi olsun lutfedip yaziyi yazdin diye sukur namazi kildiracaksin bize. Tamam anladik yogunsunda bundan banane :) o kadar yogunsan biz engel olmayalim. Yazacaksan da sikayet etme be mubarek sonucta sadece bizim icin yazmiyorsun ya.

    • Kişisel bir blogda hafta özeti çıkaran yazar kendi hayatına ait kesitlerden söz etmeyecekse ne anladım ben öyle blog yazısından? Burası haber sitesi değil ki?

      Bu özetlere eklediğim gelişmeleri hafta boyu ekranlardan zaten fazlasıyla takip ediyorum; buraya ayrıca emek verip derlememe ne gerek var? Yani -ima ettiğiniz aksine- kesinlikle ve elbette hepsini sadece sizler için yazıyorum. Henüz karıncalar, kaktüsler ya da dünya dışı varlıklar okumuyor blogumu.

      Ama o günler de gelecek elbet.

      • Oncelikle yorumu yayinladiginiz icin tesekkurler. Ben artik bu sitenin blog mu yoksa teknoloji haber sitesi mi oldugunu anlamayamiyorum. Kisisel yogunlugununuza bakilirsa bilgi satarak geciniyorsunuz ve blogunuza katki saglamak size dolayli olarak katki sagliyor ve bu sebeble bu yazilari sadece bize degil oncelikle kendinize yaziyorsunuz. Ancak sadece blog sitesinin fark yaratmadigini bildiginiz icin icine haber tadida ekliyorsunuz. Ne kadar isminiz bilinirse bilinsin surekli arkadan yeni jenerasyon hizla geliyor ve sizin bu siteye haddinden fazla ihtiyaciniz var. Bence dogru olani yapiyorsunuz. Anlattiginiz yogunluk bile kendi reklam ve pazarlama stratejiniz :) Sadece daha projesyonel yapabilirsiniz. :) Sevgiler

      • Serdar Bey bakmayın siz gereksiz konuşan ukala ergenlere. Biz sizin tüm hafta koşuşturmalarınızı merak ediyor ve yazılarınızı zevkle takip ediyoruz. Elinize emeğinize sağlık. Allah sağlık sıhhat versin. Başarılar dilerim.

  • Adam ne yorum yazmış be! : )) @volkaN küçüK

    Bu arada ertesi güne bırakılan, tekrar ateş görerek ısıtılan yemeklerin romatizma, mide rahatsızlıkları gibi hastalıkları tetiklediği yönünde araştırmalar var.

  • Rusya’daki troll’lerden söz ederken “Süreç Türkiye’de de hemen hemen aynı şekilde yürütülüyor.” demişsiniz. Aradan geçen bir haftaya karşın bu konuda hiç bir yorum gelmemiş. Şehir efsanesi halinde bu konuda bir şeyler dolanıp duruyor ortalıkta. Ama sözlerinize bakılırsa bu konuda bildikleriniz bizim bildiklerimizden fazla. Bu konuda aydınlanmak için “sizi izlemeye devam” edelim mi?

  • su mercedes bisikletin fari/lambasi bana hazneli, ipli, yakitli bisey gibi gorundu. yaniliyor muyum?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği