Güney Afrika’da bir HIV mucizesi yaşanıyor

Şu anda dokuz yaşında olan, doğuştan HIV taşıyıcısı bir çocuğun hayatının çoğunu herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan sürdürdüğü açıklandı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Güney Afrika’dan bir grup doktor, doğuştan HIV taşıyıcısı çocuğun hayatının çoğunu herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan sürdürdüğünü açıkladı. Kimliği gizlenen çocuk doğumundan kısa süre sonra bir dizi tedavi görmüştü. Ardından sekiz buçuk yıl boyunca herhangi bir aktif virüs belirtisi göstermemişti. Aile bu durum karşısında oldukça şaşkın.

Çoğu insan HIV virüsünün bağışıklık sistemine zarar vererek AIDS’e yol açmasını önlemek için her gün tedavi görmek zorunda. Çocuğun nasıl korunduğunu anlamak, HIV’i engelleyebilmek için yeni ilaçların ya da aşıların üretilmesine vesile olabilir. Çocuk, 2007 yılında HIV ile doğdu. Kanında yüksek oranda HIV virüsü tespit edildi. Erken antiretroviral tedavi o zamanlar yaygın değildi fakat klinik denemenin bir parçası olarak dokuzuncu aydan itibaren çocuğa uygulandı. Virüsün seviyesi tespit edilemez hale geldi, kırkıncı haftadan sonra tedavi sonlandırıldı. Fakat araştırmadaki diğer insanların aksine çocuktaki virüs tekrarlamadı.

Başka örnekler de var

Virüsü, tamamen yerleşme fırsatı bulamadan etkisiz hale getiren erken terapi, daha önce iki defa daha çocuk tedavisinde kullanıldı. ‘Mississippi Bebeği‘nin doğumunun ardından 30 saat içinde tedavisine başlanarak HIV virüsü kanında yeniden ortaya çıkmadan 27 ay geçirmesi sağlandı. Fransa’da da 11 yıldan fazla süredir ilaç kullanmadan yaşayabilen bir hasta var.

Johannesburg’daki Perinatal HIV Research Unit’te çalışan Doktor Avy Violari, “Virüsün gerilemesindeki tek etkenin antiretroviral tedavi olduğuna inanmıyoruz. Virüsün gerilemesinin nasıl gerçekleştiğini tam olarak bilemiyoruz. Ya genetik olduğunu ya da bağışıklık sistemiyle ilgili bir durumdan kaynaklandığını düşünüyoruz.” dedi.

Bazı insanlar doğuştan HIV enfeksiyonuyla mücadele etmede daha yetenekli. Onlara ‘elit kontrolörler’ deniyor. Ne olursa olsun bu çocukta yaşanan durum bu zamana kadar yaşananlardan tamamen farklı. Çocuğun vücudunda aktif HIV virüsü yok, bağışıklık hücrelerinde mevcut. HIV bu hücrelerin içinde uzun süreler boyunca saklanabiliyor, buna gizli (latent) HIV deniyor. Bu yüzden çocuğun gelecekte ilaç tedavisine ihtiyacı olabilir. Johannesburg’daki ekip, araştırmayı Birleşik Krallık’taki MRC Clinical Trials Unit ile birlikte gerçekleştirdi.

Sıradan bir durum değil

Profesör Diana Gibb, “Böyle vakalar görmek oldukça heyecan verici. Fakat bunun tek bir çocuk için geçerli olduğunu hatırlamakta fayda var. HIV, dünya genelinde hala çok büyük bir sorun. Bu yüzden bunun gibi mucizevi bir vakaya takılıp kalmak yerine Afrika’nın daha büyük sorunlarına odaklanmalıyız.” dedi. Dünyada 36,7 milyon insan HIV virüsü ile yaşıyor ve sadece yüzde 53’ü antiretroviral tedavi alabiliyor.

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) müdürü Doktor Anthony Fauci, “HIV virüsüne sahip çocukları küçük yaşta kısa bir süre tedavi etmenin onları ömür boyu tedavi görme yükünden kurtarabileceğine dair ümidimiz var.” dedi.

Kaynak: BBC

Şu anda dokuz yaşında olan, doğuştan HIV virüsü taşıyan bir çocuğun hayatının çoğunu herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan geçirdiği açıklandı. Kimliği gizli tutulan çocuk 2007'de doğduğunda HIV virüsü taşıyordu. Erken antiretroviral tedavi o zamanlar yaygın değildi fakat klinik denemenin bir parçası olarak dokuzuncu aydan itibaren çocuğa uygulandı. Virüsün seviyesi tespit edilemez hale geldi, kırkıncı haftadan sonra tedavi sonlandırıldı. Fakat araştırmadaki diğer insanların aksine çocuktaki virüs tekrarlamadı. Johannesburg'daki Perinatal HIV Research Unit'te çalışan Doktor Avy Violari, "Virüsün gerilemesindeki tek etkenin antiretroviral tedavi olduğuna inanmıyoruz. Virüsün gerilemesinin nasıl gerçekleştiğini tam olarak bilemiyoruz. Ya genetik olduğunu ya da bağışıklık sistemiyle ilgili bir durumdan kaynaklandığını düşünüyoruz." dedi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği