Çin’de 12 bin kan plazmasına HIV bulaştı

Çin'de büyük bir parti insan kanı plazmasında HIV bulunduğunun tespit edilmesinin ardından ülke bu sağlık skandalıyla çalkalanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin’de büyük bir parti insan kanı plazmasında HIV bulunduğunun tespit edilmesinin ardından ülke bu sağlık skandalıyla çalkalanıyor. Bu damar içi immunoglobulin (kan plazmasında bulunan antikorlardan yapılan bir bağışıklık tedavisi) partisi, Çin’in en büyük ikinci tıbbi kan ürünleri üreticisi olan devlete ait Shanghai Xinxing Pharmaceutical Company tarafından üretilmişti.

Salı günü Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan (USK) yapılan açıklamada hastaneler bu partiye ait plazmaların kullanımını derhal durdurmaları gerektiği konusunda uyarıldı. Açıklamada “Bölgesel sağlık komisyonu ve Jiangxi’de bulunan hastalık kontrol merkezinin bu partide HIV izlerine rastladığı tespit edildi.” denildi.

Jiangxi Bölgesel Hastalık Kontrol Merkezi, Beijing News’e yaptığı açıklamada, Shanghai Xinxing’e ait partinin USK’ya bildirildiği ve henüz hastalarda herhangi bir HIV izine rastlanmadığı belirtildi. Hatalı partide toplam 12 bin 229 adet 50 mililitrelik plazma şişesi bulunuyordu. Bu plazmaların 2021’e kadar kullanılması gerekiyordu.

USK’nın yaptığı açıklamada hastanelerin stoklarında bu partiden ne kadar plazma kaldığını bildirmesi ve bu plazmaların kullanıldığı hastaları yakından kontrol etmesi istendi.

“Daha fazla inceleme yapılmalı”

Shaanxi bölgesi sağlık komisyonu, Salı günü USK’nın uyarısını aldıklarını ve bu partiden ellerinde kalan plazmaları tekrar test edeceklerini belirtti. 10 hastanenin de hastalar üzerinde inceleme yaptığı ve HIV izine rastlanmadığı belirtildi. Çin’in orta böglesinde bulunan Henan bölgesinde ve Shanghai’da da hastaneler Salı günü yapılan uyarının ellerine ulaştığını belirttiler.

Shanghai’da bir hastanenin hematoloji başkanı ise eline bir uyarının ulaşmadığını söyledi. Doktor “Eğer bu doğruysa bu oldukça basit bir hata demektir. Şu anda yapmamız gereken bu problemin bir kan bağışçısından mı kaynaklandığı yoksa ürünün mü sorunlu olduğunu belirlemek. Hatalı partinin nerelere gönderildiğini belirlemeli, bu partiyi geri çağırmalı ve yeniden teste tabi tutmalıyız.” dedi.

Doktor, hatalı plazma ile tedavi edilen hastalara HIV bulaşmasının kesin bir sonuç olmadığını çünkü bu ürünlerin hazırlanmasında anti-virüs tedavisi kullanıldığını belirtti. Doktor yine de kan nakli yapılan kişilerin yeniden test edilmesi gerektiğini söyledi.

Benzer skandallar yaşanmıştı

Bu olay, geçtiğimiz ay Çin’in Jiangsu bölgesinde 145 çocuğa son kullanma tarihi geçmiş çocuk felci aşısı yapılmasının ardından gerçekleşti. Geniş tepkiye yol açan bu olayda 17 yetkili hakkında inceleme başlatılmıştı. Ancak Çin’in son dönemde yaşadığı en büyük sağlık skandalı bu değil. Geçtiğimiz Temmuz ayında 252 bin 600 adet hatalı kuduz aşısının Çin’in en büyük aşı şirketlerinden biri tarafından binlerce bebeğe uygulandığı belirtildi.

Kasım ayında devlet aşı yönetim yasasının ilk sürümünü tartışmaya açtı. Bu yasa vatandaşların hatalı ilaçlar ve aşılar sebebiyle yaşanan ölümlerde ilaç şirketlerine dava açmasını sağlıyor.

Kaynak: South China Morning Post

Çin'de büyük bir parti insan kanı plazmasında HIV bulunduğunun tespit edilmesinin ardından ülke bu sağlık skandalıyla çalkalanıyor. Bu damar içi immunoglobulin (kan plazmasında bulunan antikorlardan yapılan bir bağışıklık tedavisi) partisi, Çin'in en büyük ikinci tıbbi kan ürünleri üreticisi olan devlete ait Shanghai Xinxing Pharmaceutical Company tarafından üretilmişti. Uzmanlar bu plazma ile tedavi edilen herkese HIV bulaşmasının söz konusu olmadığını belirtse de yine de bütün partinin toplanıp yeniden incelenmesi gerektiğini belirtiyor. Çin'de son dönemde son kullanma tarihi geçmiş ve hatalı aşılar sebebiyle de benzer sorunlar yaşanmıştı.

2 Yorum

  • Kuduz aşısı rutin bir aşı değildir. Temmuz ayında Uygulanan aşı DPT(Difteri, boğmaca, tetanoz aşısıdır. Saygılar

    • Haberin orijinalinde bu aşıların kuduz aşısı olduğu yazılmış. Yorumunuz üzerine incelediğim diğer kaynaklar bu aşıların belirttiğiniz gibi DPT aşısı olduğunu doğruluyor. Uyarınız için teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği