Güneş enerjisiyle çalışacak otonom uçak Odysseus

10 yıl süren geliştirme aşamasının ardından Aurora Flight Sciences, güneş enerjisi ile çalışan, tam ölçekli otonom hava aracı Odysseus'u tanıttı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

10 yıl süren geliştirme aşamasının ardından Aurora Flight Sciences, güneş enerjisi ile çalışan, tam ölçekli otonom hava aracı Odysseus’u tanıttı. Aylarca havada kalabilecek şekilde tasarlanan Odysseus ilk test uçuşunu 2019’da yapacak. Bu hava aracı, şu anda geliştirilmekte olan bir dizi Yüksek İrtifa Yalancı Uydu (HAPS) tasarımlarından sadece biri.

HAPS’lar geleneksel insansız hava araçları ile uydular arasındaki boşluğu doldurmak için geliştiriliyor. Teoride bu tam otonom hava araçları sonsuza dek uçabilir. Güneş enerjisi ile çalışan ve 20 km irtifada uçan araçlar bulutlardan, rüzgardan ve ticari uçaklardan etkilenmiyor.

Aurora Flight Sciences HAPS üretme planlarını 2008’de açıklamış, o dönemde Odyssesus DARPA’nın Vulture programının bir parçası olarak tanıtılmıştı. O zamanlar Odyssesus’un konsept formu oldukça radikal, Z şeklinde bir kanada sahipti. Şimdi tam 10 yıl sonra tam ölçekli prototip hazırlandı ve Z şeklindeki kanatlardan vazgeçilerek daha klasik bir tasarım izlendi. Bu tasarım şu an geliştirilmekte olan diğer HAPS’larla da benzerlik gösteriyor.

Z şeklinde tasarlanan ilk konsept

“Rakiplerinden daha iyi”

Aracın tüm özellikleri şu anda bilinmiyor ancak Aurora, Odysseus’un şu anda geliştirilmekte olan diğer HAPS’lara göre daha uzun bir yıl boyu çalışma alanı olduğunu ve sınıfındaki diğer hava araçlarından daha fazla yük taşıyabildiğini iddia ediyor. Ağırlığı en düşük seviyede tutmak için hava aracı genellikle karbon fiber kirişlerden üretildi. Bu kirişler morötesi ışınlara dayanıklı Tedlar adı verilen bir maddeden üretildi. Üst kısma yerleştirilen güneş hücreleriyle üretilen elektrikler hava aracının motorlarını çalıştırıyor. Ayrıca aracın gece de uçmasını sağlamak için elde edilen elektriğin bir kısmı bataryalarda saklanıyor.

Odysseus ve diğer HAPS araçları uzun süreli iklim ve hava durumu gözlemleri, istihbarat toplama ve askeri uygulamalar gibi amaçlarla kullanılabilir. Bir diğer alternatif kullanım alanı da internet erişimi olmayan alanlara internet sağlanması olabilir. Facebook bu amaçla başlattığı Aquila programını yıllar süren çalışmanın ardından durdurmuştu. Facebook şimdi benzer projelerde uçak üreticisi Airbus ile birlikte çalışıyor.

“Dünyayı değiştirecek”

Aurora Başkanı ve CEO’su John Langford “Odysseus diğer güneş enerjili hava araçlarında göremeyeceğiniz bir devamlılık sunuyor. Bu yüzde araştırmacılar için oldukça yetenekli ve gerekli bir platform. Odysseus dünyayı değiştirecek.” diyor.

Tabii dünyayı değiştirmeden önce Odysseus’un ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmesi gerekiyor. Deneme uçuşunun 2019’un ilk yarısında gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Kaynak: New Atlas

10 yıl süren geliştirme aşamasının ardından Aurora Flight Sciences, güneş enerjisi ile çalışan, tam ölçekli otonom hava aracı Odysseus'u tanıttı. Aylarca havada kalabilecek şekilde tasarlanan Odysseus ilk test uçuşunu 2019'da yapacak. HAPS adı verilen bu araçlar, uzun süreli iklim ve hava durumu gözlemleri, istihbarat toplama ve askeri uygulamalar gibi amaçlarla kullanılabilir. Bir diğer alternatif kullanım alanı da internet erişimi olmayan alanlara internet sağlanması olabilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği