Gözden Kaçanlar: Can Öz

"Bir şekilde kalbi kırılmayan, incinmeyen yazar görmedim şimdiye kadar."

Haber Özeti

Tam Sürüm

Gözden Kaçanlar” serimizde fotoğraftan kripto paraya, sinemadan gen düzenlemelerine kadar, akla gelebilecek her alandan farklı isimlere gözden kaçanlar hakkında 4 soru sorup kısa ve net cevaplar alacağız.

Yeni konuk, Can Yayınları, Socrates, Öykü Gazetesi gibi ‘nezih ortamlardan’ bildiğimiz Can Öz.

İlk kitabını bastırma hevesindeki -müstakbel- yazarlar bu süreçte neleri gözden kaçırıyor sizce? Hayal kırıklığı yaratan beklentiler, yapılan yanlışlar…

Zor bir soru. Bildiğiniz üzere ülkemizde vasatlık egemen. Bu elbet dosyasını yayınlatmak isteyen genç yazarlara da zaman zaman yansıyor. Dosyası reddedilince İngilizceden çeviri bastığımız için bizi vatan haini ilan edeninden tutun, yayınevinin ismini cinsiyetçi bulanına kadar tuhaf ve deli saçması tepkilerle karşılaşıyoruz zaman zaman. Bu deliliğe bir filtre çeker de gerçekten iyi okuyan ve samimi olarak iyi yazmayı hedefleyen kişilerden bahsedecek olursak, yaşanılan en büyük hayal kırıklığı ilgi / beğeni ekseninde yaşanıyor sanıyorum. Yeni yazar okurdan beklediği ilgiyi göremiyor ve bazen bu yazmaya devam etmesini zorlaştırabiliyor. Kitabı yayınlayan kötü bir yayınevi ise de bazen telifinin ödenmemesi, bu konuda tecrübesiz yazarın akıl almaz bir telif sözleşmesi imzalamak zorunda kalması ve bunları ileride fark etmesi gibi sorunlar da var. Sonuçta “yayıncı” diyerek güvenip eserini teslim ediyor ve bir süre sonra bu “yayıncı”nın beklediği gibi kültürlü, edebiyat bilen biri yerine tam anlamıyla ayının teki olduğunu görüyor mesela. Ancak bence en önemlisi şu: Sonuçta bir aşamada, yayıncısına, dostuna, sevdiği yazara, ama sonuçta bir şekilde kalbi kırılmayan, incinmeyen yazar ben görmedim şimdiye kadar. Belki en büyük hata bunun olmayacağını varsaymak.

Geriye dönüp bakınca, “Socrates’e başlarken hiç aklımıza bile gelmemişti” dediğiniz, hesapta olmayan sorunlar nelerdi? Onları nasıl aştınız?

Derginin bu kadar büyümesi hesapta yoktu. Bu çapta bir başarı beklemiyorduk. Henüz aştığımız söylenemez, ancak aşacağız.

“Basılı dergicilik öldü” diyenler neleri gözden kaçırıyor?

Türkiye’den bahsediyorlarsa haklılar :) Socrates’i bir dergiden daha fazlası olarak konumlandırarak bu işin içinden sıyrılıyoruz.

“Hak ettiği ilgiyi görmedi ama bence çok iyiydi” diye düşündüğünüz, son dönemde çıkan kitaplar veya yeni yazarlar var mı?

Çıkan iyi kitapların hemen hemen hepsi için bunu söyleyebiliriz. En son okuduğum: Gabriel Ba / Fabio Moon‘un yazıp çizdikleri Güngezgini. Vertigo Yayınları.

Yeni başladığımız "gözden kaçanlar" serimizde fotoğraftan kripto paraya, sinemadan gen düzenlemelerine kadar, akla gelebilecek her alandan farklı isimlere gözden kaçanlar hakkında 4 soru sorup kısa ve net cevaplar alacağız. Yeni konuğumuz Can Öz.

2 Yorum

  • Tamda kitap yazmaya atacağım şu günlerde bilgisayarımı açtığımda gelen bildirimle heyecanla okuduğum bir yazı oldu. Verilen her emeğin bir kitlesi vardır bence umarım tüm yazarlarımız kitlelerine ulaşarak ilk günkü heyecanı ile yazmaya devam ederler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği