İki yeni uygulama, yapay zekayı kullanarak görme engellilerin çevresindeki nesneleri algılayabilmesini ve yaşam kalitesini artırabilmeyi amaçlıyor.
Mısır’da geliştirilen iPad uygulaması EyeSense, kullanıcıları tarafından kullanıldıkça çevresindeki nesneleri ‘öğrenme’ yeteneğine sahip. Görme engelli birisi cihazı bir nesnenin bulunduğunu düşündüğü bir noktaya doğru tutuyor, daha sonra bir ses uygulamanın bu nesneyi algıladığını söylüyor. Uygulamanın geliştiricisi ID Labs adına konuşan Joanna Marczak “Uygulamanın en önemli becerisi göz kırpma ya da gülümseme gibi yüz ifadelerini de algılayabilmesi. Bu insanlarla etkileşimi kuvvetlendiren bir durum” şeklinde özetliyor.
Önce eğitim görüyor
Uygulamayı ‘eğitmek’ için, cihazın kamerasına bazı nesneleri çeşitli açılardan gösterip nesneleri algılamasını sağlıyorsunuz. Daha sonra aynı işlemi nesneleri ortadan kaldırarak gerçekleştiriyorsunuz. Böylece uygulama farkı algılayabiliyor. Daha sonraki durumlarda uygulama bir anahtarlığı başka bir anahtarlıktan ayrıt edebiliyor. Marczak “yeni doğmuş bir bebek gibi gösterdiğiniz her objeyi öğreniyor” diyor. Muhtemelen öğretme aşaması bir aile üyesi ya da bir arkadaş tarafından gerçekleştirilecektir.
Aipoly adlı ikinci uygulama da benzer bir şey yapıyor. Bu uygulamanın özelliği ise soyut sanat eserlerindeki kıyafetleri ve renkleri bile algılayacak kadar gelişmiş olması.
Marczak ID Labs’in EyeSense uygulamasını geliştirmek için görme engelliler destek grubu ile çalıştığını söylüyor. Uygulama Apple Appstore üzerinden ücretsiz olarak indirilebiliyor. Android ve diğer telefonlar için de yeni versiyonların geliştirildiği belirtiliyor. Uygulama gerektiğinde çevrimdışı olarak da çalışabiliyor.
Yorumunuz: