Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları bölgedeki zehirli gaz birikimini algılayıp veriyi bağlı bulunduğu bir mobil ya da giyilebilir akıllı cihaza gönderebilen yeni bir sensörü tanıttı. Zehirli gazlara karşı son derece duyarlı olan sensör, havada yüz binde bir oranında bulunan zehirli gazları bile algılayabiliyor. Zehirli gazlar belirlendiğinde sensörün içindeki karbon nanotüpler yalıtım malzemesinden kopuyor ve yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisini harekete geçiriyor. Böylece sensörün bağlı olduğu cihazda bir uyarı görünüyor.
MIT sensörü son derece hafif ve ucuz olacak şekilde imal etti ve bir sonraki adım olarak sensörün içine RFID etiketi yerleştirmeyi amaçlıyor.
Savaş alanında sensör-mobil cihaz kombinasyonu
RFID etiketleri orduda ve güvenlik şirketlerinde kimyasal silah kullanımına karşı uyarı amacıyla kullanılabilir. Ayrıca çalışanların kimyasallar kullandığı şirketlerde ve kirliliğin yüksek derece olduğu bölgelerde havanın zehirli olup olmadığını tespit etmek amacıyla kullanılabilir.
MIT Kimya Profesörü Timothy Swager “Askerler sürekli ağır ekipmanlar taşımak zorunda kalıyor ve bu durum zorluk yaratıyor. Biz kredi kartından bile daha hafif bir cihaz geliştirdik. Askerler zaten günümüzde kablosuz iletişim teknolojisini kullanıyor bu yüzden ürettiğimiz cihaz direkt olarak askerin üniformasına entegre edilip ona daha fazla koruma sağlayabilir.” diye konuştu.
Swager giyilebilir etiketin laboratuvar ekipmanlarıyla aynı yeteneklere sahip olduğunu ancak çok daha ucuz maliyetli ve taşınabilir olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu cihazın, araştırmacıların zehirli gazları algılayabilmek için üretebileceği en küçük sensör olduğu görüşünde.
MIT cihazın orduda kullanımına odaklanmış olsa da RFID etiketleri gaz kaçaklarını hatta lityum tiyonil klorür pillerdeki akıntıları algılamak için kullanılabilir.
Yorumunuz: