Giyilebilir beyin tarayıcısı

Sabit şekilde durmayı gerektiren geleneksel beyin tarayıcılarının aksine, kişiye hareket imkanı sağlayan giyilebilir bir beyin tarayıcısı üretildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kişi hareket halindeyken beyni görüntüleyebilen taşınabilir ve kişiselleştirilmiş beyin tarayıcısı sayesinde, artık bebeklerin ve çocukların beyin aktivitesi rahatça ölçülebilecek. Bu tarayıcı, hareket bozukluğuna sahip bireylerin ya da geleneksel tarayıcılarda hareketsiz şekilde durmalarını engelleyen başka hastalıklara sahip kişilerin beynini görüntülemek için de kullanılabilir.

Magnetoensefalografi (MEG) beyindeki elektriksel aktiviteyi, bu aktivitenin kafatasının hemen dışında ürettiği manyetik alan vasıtasıyla analiz ediyor. Ancak magnetoensefalografi bu zamana dek tarayıcının içinde son derece sabit bir şekilde durulmasını gerektiriyordu. Bu da cihazın çocuklar üzerinde kullanımını sınırlıyor ve elverişsiz kılıyordu.

Bu yüzden Nottingham Üniversitesi’nden Richard Bowtell ve meslektaşları, bir kask gibi giyilebilen, taşınabilir, tarama işlemi esnasında insanların rahatça hareket etmesine imkan sağlayan bir MEG cihazı tasarladı. Araştırmacılar bu cihazı o esnada parmaklarını oynatan dört kişi üzerinde test etti ve geleneksel MEG cihazı kullanılarak elde edilen sonuçlara benzer bir sonuç aldı. Daha sonra da cihazı çay içen ya da topla oynayan gönüllüler üzerinde denediler.

Minik sensörler kullanıldı

Bowtell ve meslektaşları, ağır ve hacimli bir soğutma sistemine sahip geleneksel sensörleri beynin manyetik alanını farklı şekilde tespit edebilen küçük sensörlerle değiştirerek tarayıcıyı taşınabilir hale getirdi. Bu sensörler, herhangi bir kafa şekline göre kişiselleştirilebilecek üç boyutlu yazıcıda yazdırılmış kask vasıtasıyla direkt şekilde kafa derisine bağlanabiliyor.

Ancak bu beyin tarayıcısını takan kişi tamamen istediği gibi hareket edemiyor. Tarayıcının Dünya’nın doğal manyetik alanını etkisiz hale getirmeye yarayan özel olarak tasarlanmış bir odanın içindeyken giyilmesi gerekiyor. Ancak Bowtell tarayıcının birçok farklı uygulaması olduğunu söylüyor: “Mesela insanlar seyir halindeyken beyin aktivitelerini analiz etmek için kullanılabilir ya da birer tarayıcı giymiş iki insan yüz yüze konuşurken aralarındaki doğal etkileşim gözlemlenebilir. Ayrıca bu cihaz, bebeklerin ve yeni yeni yürüyen çocukların sinirsel gelişimini gözlemlemeyi mümkün kılıyor.”

Kaynak: New Scientist

Günümüzde kullanılan beyin tarayıcıları sabit bir şekilde durmayı gerektirdiği için, hareket bozukluğuna sahip kişilerin bebeklerin veya küçük çocukların beyin aktivitelerini ölçme konusunda pek işe yaramıyor. Bu soruna çözüm getirme amacıyla işe koyulan Richard Bowtell ve meslektaşları, kask gibi giyilebilen, taşınabilir, tarama işlemi esnasında insanların rahatça hareket etmesine imkan sağlayan bir beyin tarayıcısı geliştirdi. Cihazı o esnada parmaklarını oynatan dört kişi üzerinde test eden araştırmacılar, geleneksel beyin tarama cihazı kullanılarak elde edilen sonuçlara benzer bir sonuç aldı. Ancak bu yenilikçi beyin tarayıcısının getirdiği hareket kapasitesi sınırlı. Tarayıcının, Dünya'nın doğal manyetik alanını etkisiz hale getirmeye yarayan özel olarak tasarlanmış bir odada giyilmesi gerekiyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği