Geleceği dönüştüren 20 kişi

Wired tarafından hazırlanan Next List 2017, geleceğe yön vermesi beklenen 20 kişiyi tanıtıyor. Listedeki vizyonerler geleceği kapınıza kadar getirecekler.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Wired tarafından hazırlanan Next List 2017, geleceğe yön vermesi beklenen 20 kişiyi tanıtıyor. Listedeki teknik, yaratıcı ve idealist vizyonerler, geleceği kapınıza kadar getirecekler. Şimdi isimlerini bilmiyor olabilirsiniz ancak çok yakında hepsinden haberdar olacaksınız. Bu kişiler, geleceğin getireceği en iyi şeyleri temsil ediyor.

  • Parisa Tabriz – Google Chrome: “Bu tarayıcıyı 2 milyar kişi kullanıyor. Bunların çoğu İngilizce bilmiyor ya da internetin nasıl çalıştığına dair bir fikirleri yok.” diyen Tabriz, Chrome kullanıcılarını zararlı sitelerden korumak için algoritmalar geliştiren ekibi yönetiyor. Eskiden ‘kullanıcı hatası’ olarak kabul edilen sorunlar Tabriz sayesinde tarayıcı tarafından önlenebiliyor.
  • Richard Craib – Numerai: Herkesin birbirinin kuyusunu kazarak para kazanmaya çalıştığı bir dünyaya, iş birliğini aşılamaya çalışan Güney Afrikalı yazılımcı, tüm dünyadan yazılımcılarla geliştirdiği serbest yatırım fonunun başarısını yine bu yazılımcılarla paylaşıyor. Böylece herkes yaptığı iyi işin ödülünü alıyor, bu yüzden herkes elinden gelenin en iyisini yapmaya gayret gösteriyor.
  • Kait Schoeck – Microsoft: Microsoft’un belki performans anlamında Apple’dan geri kalır bir yanı yok ancak yıllardır Apple’ın bilgisayarları, Microsoft’unkilerden çok daha güzel görünüyordu. Kait Schoeck, bir sanatçı olma arzusuyla başladığı tasarım macerasında kendisini Microsoft’ta buldu ve şirketin yıllardır başaramadığı bir şeyi yaparak, en az Apple’ınkiler kadar güzel bilgisayarlar üretmeye başladı.
  • Manu Prakash – Foldscope Instruments: Yüksek teknolojili ürünler, steril laboratuvar ortamlarında işe yarasa da sahaya inildiğinde durum çok daha farklı olabiliyor. Özellikle hastalık araştırmaları, dünyanın en fakir bölgelerinde yapıldığı için çevre şartları hassas cihazların kullanılmasına izin vermiyor. Bunu fark eden Manu Prakash, görüntüyü 2 bin kat büyütebilen ve tanesi 1 dolardan daha ucuza üretilebilen pratik mikroskoplar geliştirdi. Böylece sahada çalışmak pek çok bilimci için çok daha kolay hale geldi.
  • Jeff Lucas – Snap: Snap hızlı büyüyüşünü bu yıl gerçekleştirdiği halka arz ile taçlandırdı. Ne var ki şirketin büyüme rakamları gün geçtikçe azalıyor. Bu durumu düzenlemesi için, endüstrinin tecrübeli isimlerinden Jeff Lucas göreve getirildi. Medya devleri ile görüşen Lucas’ın 100 ila 200 milyon Dolar’lık anlaşmalar ayarladığı belirtiliyor. Facebook’un Snapchat’i bitirme çabalarına engel olabilirse Lucas sosyal medyanın geleceğini de değiştirebilir.
  • John Brooks – Ricochet: Günümüzde çoğu mesajlaşma uygulamasının sunduğu uçtan uca şifreleme özelliğini güvenlik için yeterli bulmayan John Brooks Ricochet adlı uygulamayı geliştirdi. Uygulamanın özelliği sadece mesajları değil, kullanıcıların kimliğini de gizlemesi. Böylece mesajın içeriğinin yanı sıra, kimin kime mesaj attığı da belirlenemiyor.
  • Leslie Miley – Venture for America: Teknoloji şirketlerini Silikon Vadisi’nden çıkarıp ABD’nin daha az ilgi gören eyaletlerine ulaştırmayı amaçlayan Leslie Miley, başlatacağı bir proje için Venture for America’da misafir yönetici olarak görev aldı. Miley’nin amacı, sektörde önemli yere sahip yöneticilerin, ülkenin dört bir yanındaki girişimlerle buluşup fikir alışverişinde bulunmasını sağlamak.
  • Beth Holmes, Farah Houston, Michelle Riggen-­Ransom – Alexa: Amazon’un milyonlarca kişi tarafından kullanılan Alexa yapay zeka asistanı, farklı alanlarda uzmanlıkları bulunan üç kadın tarafından daha insansı bir hale getiriliyor. Yaratıcı yazarlık eğitimi alan Michelle Riggen-Ransom, cihazın yanıtlarını kaleme alıyor. Psikoloji eğitimi alan Farah Houston, bu yanıtların insanların beklentilerini karşılamasını sağlıyor. Doğal dil işleme uzmanı Beth Holmes ise Alexa’nın gündemdeki konular hakkında yeterli bilgiye ve kelime dağarcığına sahip olduğundan emin olmak için çabalıyor.
  • Laura I. Gómez – Atipica: Büyük şirketlerde işe alımlar genellikle şirketteki diğer kişilerin önerileri ile gerçekleşiyor. Bu da adam kayırmaya sebep oluyor. Laura Gomez bunu engellemek için, başvuruları sadece yeteneklere göre sıralayan Atipica’yı geliştirdi. Böylece kişilerin kimleri tanıdığı değil, tam olarak ne yapabildiği önemli hale geldi. Bu durum, Silion Vadisi’nde pek çevresi olmayan göçmenlerin çok daha kolay iş bulmasını sağladı.
  • Steve Lacy – Müzisyen: Gitarını iPhone’una bağlayıp, aklına gelen melodileri kaydeden Steve Lacy, ücretsiz iPhone uygulaması GarageBand üzerinde ürettiği şarkılarla büyük beğeni topladı. Müzik üretmek için bir stüdyoya erişimi olmasına ihtiyaç duymayan Lacy, Kendrick Lamar gibi başarılı sanatçılardan da destek görüyor.
  • Christina Agapakis – Ginkgo Bioworks: Christina Agapakis, sıradan bir biyologdan çok da farklı bir iş yapıyor. Gingko Bioworks şirketinde üretilen düzenlenmiş bakterilerin ne gibi amaçlarla kullanılabileceğini belirlemeye çalışan Agapakis geçtiğimiz günlerde şirketinin bir parfüm firmasıyla ortaklık kurmasını sağladı. Gül yağı kokusu üretebilen bakteriler geliştiren şirket parfüm üreticilerine yeni esanslar sunuyor. Agapakis’in aklına gelecek bir sonraki fikir, kolay bir şekilde gelecekte bizim satın alacağımız bir ürüne dönüşebilir.
  • Maciej Ceglowski – Pinboard: Teknoloji aktivisti olarak nitelendirilebilecek Maciej Ceglowski, Silikon Vadisi’ne yönelttiği sert eleştirilerle biliniyor. Ceglowski, teknoloji şirketlerinin çalışanlarının daha fazla güç kazanarak kötü gidişata bir dur diyebileceğini düşünüyor. Aktivist, daha önce Neveragain ve Tech Solidarity gibi organizasyonlarda teknoloji çalışanlarını bir araya getirmeyi başarmıştı.
  • Connie Chan – Andreesen Horowitz: Çinli teknoloji şirketlerinin genellikle batılı şirketleri taklit ettiğine dair bir algı var. Bu durum geçmişte geçerli olsa da günümüzde Çin bazı alanlarda batılı ülkelerden çok daha ileride. Teknoloji, pek çok Çinli’nin hayatına, ABD vatandaşlarından bile çok daha fazla yerleşmiş durumda. Connie Chan, Çinli şirketlerin bu uygulamalarını inceleyerek ABD’li şirketlere yeni fikirler sunuyor; bir nevi Çin’den ABD’ye teknoloji ihraç ediyor.
  • James Lu – Helix: Bizi biz yapan en önemli şeylerden birisi genetik kodumuz. Vücudumuzun şeklinden farklı yiyeceklere verdiğimiz tepkilere ve hastalıklara yakalanma ihtimalimize kadar pek çok değişkeni belirleyen genlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, hayatta karşımıza çıkabilecek pek çok soruna karşı daha hazırlıklı olmamızı sağlayabilir. Bu düşünceyle yola çıkan James Lu, kullanıcıların genetik özelliklerine uygun sonuçlar sunan Helix adlı şirketi kurdu. Şirketin gelecekte pek çok sektöre yön verebileceği düşünülüyor.
  • Matt Cutts – US Digital Service: ABD seçimlerinin ardından, teknoloji konusunda eski başkan Barack Obama ile neredeyse taban tabana zıt görüşlere sahip olan Donald Trump Beyaz Saray’a yerleşti ve Obama döneminde teknoloji görevlerinde bulunan pek çok kişi görevinden istifa etti. Matt Cutts ise başkan kim olursa olsun, ofisinde kalıp ülkesini ve dünyayı değiştirebileceğine inandığı için eski iş arkadaşlarının yaptığını yapmadı.
  • Gerd Manz – Adidas: Adidas’ın fabrikalarını tamamen robotlarla dolduran Gerd Manz, böylece yeni nesil müşterilerine daha hızlı ve kişisel hizmet verebilmeyi amaçlıyor. Yakın gelecekte müşteriler kendilerine özel tasarlanan (ya da kendi tasarladıkları) ayakkabıların fabrikada üretilişini bile izleyebilecek. Ayarlanabilen robotlar sayesinde bir ayakkabıdan 1 tane üretmekle bin tane üretmek arasında bir fark olmayacak.
  • Lily Peng – Google Brain: 2012’de Google’ın yapay zeka ekibi, videolardaki kedileri tespit edebilen bir algoritma geliştirdi. Bu haliyle anlamsız görünen teknoloji günümüzde Lily Peng tarafından hastalıkları tespit etmek için kullanılıyor. Hastaların retina taramalarını inceleyen yapay zeka, gelecekte körlüğe sebep olabilecek semptomları tespit ediyor. Teknoloji doktorların yerini alacak durumda değil ancak çok yardımcı olacağı açık.
  • Will Marshall – Planet: Uzaydan çekilmiş dünya görüntüleri ilginç olsa da büyük uydular, tek seferde dünyanın sadece küçük bir kısmını fotoğraflayabiliyor. Planet ise bu yıl uzaya gönderdiği ayakkabı kutusu büyüklüğünde bir çok uydu sayesinde, tüm dünyayı her gün fotoğraflayarak anlık değişiklikleri kayıt altında tutabiliyor.
Kaynak: Wired

Wired tarafından hazırlanan Next List 2017, geleceğe yön vermesi beklenen 20 kişiyi tanıtıyor. Listedeki teknik, yaratıcı ve idealist vizyonerler, geleceği kapınıza kadar getirecekler. Şimdi isimlerini bilmiyor olabilirsiniz ancak çok yakında hepsinden haberdar olacaksınız. Bu kişiler, geleceğin getireceği en iyi şeyleri temsil ediyor.

  • Parisa Tabriz - Google Chrome
  • Richard Craib - Numerai
  • Kait Schoeck - Microsoft
  • Manu Prakash - Foldscope Instruments
  • Jeff Lucas - Snap
  • John Brooks - Ricochet
  • Leslie Miley - Venture of America
  • Beth Holmes, Farah Houston, Michelle Riggen-­Ransom - Alexa
  • Laura I. Gómez - Atipica
  • Steve Lacy - Müzisyen
  • Christina Agapakis - Ginkgo Bioworks
  • Maciej Ceglowski - Pinboard
  • Connie Chan - Andreesen Horowitz
  • James Lu - Helix
  • Matt Cutts - US Digital Service
  • Gerd Manz - Adidas
  • Lily Peng - Google Brain
  • Will Marshall - Planet

5 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği