Geleceğe en hazır 10 şehir

EasyPark Group adlı girişim, hangi şehirlerin geleceğe en hazırlıklı olduğunu görmek adına 500 şehri inceleyerek bir sıralama yaptı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

2017 yılında ‘akıllı şehir’ denince akla tek gelen hızlı bir internet bağlantısı olmuyor. Dünyanın her yerindeki yetkililer şehirlerini daha güvenli, sağlıklı ve verimli hale getirmek için trafik, kirlilik seviyesi ve enerji kullanımı gibi konularda çeşitli veriler topluyor. ‘Akıllı şehir’ tanımı, çevresel sürdürülebilirliği, ekonomik ve güvenilir toplu taşımayı, eğitime erişimi ve girişimciliği kapsıyor.

Şehirlerdeki otopark verilerini takip eden EasyPark Group adlı girişim, hangi şehirlerin geleceğe en hazırlıklı olduğunu görmek adına bir sıralama yaptı. Yayımlanan raporda, “‘Geleceğin şehri’nin 4G, birçok noktada Wi-Fi bağlantısı ve yüksek oranda akıllı telefon kullanımı gibi özelliklerle dijitalleştirilmiş olması gerekiyor. Toplu taşımada ise akıllı park sistemleri, trafik sensörleri ve araç paylaşım uygulamaları kullanılmalı. Akıllı bir şehir, temiz enerji ve çevre odağı ile ‘sürdürülebilir’ olmalıdır. Ayrıca, devlet hizmetlerine çevrimiçi erişim sağlanabilmesi ve vatandaşların şehre katkıda bulunması çok önemli.” yazıyor.

Dünya genelinde 500 şehri inceleyen şirket, şehirleri toplu taşıma, temiz enerji, atık tasfiyesi, eğitim, Wi-Fi noktalarının sayısı, devlet hizmetlerine çevrimiçi erişim ve çevreyi koruma gibi 18 farklı kategoride sınıflandırdı. İşte geleceğe en hazır 10 şehir;

  1. Kopenhag. Oldukça verimli bir girişimcilik sistemi olan şehrin birçok yerinde Wi-Fi noktası var. Temiz enerjiye yatırım yapan Kopenhag, 2025 yılına kadar şehrin karbon salınımını 0’a düşürmeyi amaçlıyor.
  2. Singapur. 2014 yılında Siemens’in yaptığı bir araştırmaya göre Singapur, dünyanın en düşük maliyetli toplu taşıma ağlarından birine sahip.
  3. Stockholm. İsveç’in başkenti Stockholm’deki otobüslerin ve trenlerin büyük çoğunluğu temiz yakıt kullanıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları, İsveç enerji üretiminin yüzde 52’sini oluşturuyor.
  4. Zürih. İsviçre’nin en büyük şehri Zürih, yeşil alanlara büyük pay verilen bir kentsel plana sahip.
  5. Boston. Boston, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard gibi 2018 yılı Dünya Üniversite Sıralamasında başlarda yer alan okullara ev sahipliği yapıyor.
  6. Tokyo. Japonya’nın başkenti Tokyo’da 100’den fazla tren hattı var. Bu hatlarda her yıl 14 milyar yolcu seyahat ediyor.
  7. San Francisco. Dünyanın teknoloji merkezi sayılan Silikon Vadisi’ne ev sahipliği yapan San Francisco da girişimcilik konusundaki başarısıyla listede yer alıyor.
  8. Amsterdam. Şehir, StartupDelta ve StartupAmsterdam gibi başarılı programlar ve iyi yapılandırılmış girişim topluluklarıyla ön plana çıkıyor.
  9. Cenevre. Şehirdeki binalarda ve toplu taşıma sistemlerinde enerji tasarruflu altyapıya öncelik veriliyor.
  10. Melbourne. Şehir 4G bağlantısının verimliliği sayesinde listeye girmeye hak kazandı. Ekim ayında yapılan milyonlarca hız testi temel alınarak, ülke çapında mobil internetin indirme hızının 47,49 mbps olduğu anlaşıldı.
Kaynak: Business Insider

2017 yılında 'akıllı şehir' denince akla tek gelen hızlı bir internet bağlantısı olmuyor. 'Akıllı şehir' tanımı, çevresel sürdürülebilirliği, ekonomik ve güvenilir toplu taşımayı, eğitime erişimi ve girişimciliği kapsıyor. Şehirlerdeki otopark verilerini takip eden EasyPark Group adlı girişim, hangi şehirlerin geleceğe en hazırlıklı olduğunu göstermek adına bir sıralama yaptı. Dünya genelinde 500 şehri inceleyen şirket, şehirleri toplu taşıma, temiz enerji, atık tasfiyesi, eğitim, Wi-Fi noktalarının sayısı, devlet hizmetlerine çevrimiçi erişim ve çevreyi koruma gibi 18 farklı kategoride sınıflandırdı. İşte geleceğe en hazır 10 şehir;

  • Kopenhag. Temiz enerjiye yatırım yapan Kopenhag, 2025 yılına kadar şehrin karbon salınımını 0'a düşürmeyi amaçlıyor.
  • Singapur. Şehir, dünyanın en düşük maliyetli toplu taşıma ağlarından birine sahip.
  • Stockholm. Yenilenebilir enerji kaynakları, İsveç enerji üretiminin yüzde 52'sini oluşturuyor.
  • Zürih. İsviçre'nin en büyük şehri Zürih, yeşil alanlara büyük pay verilen bir kentsel plana sahip.
  • Boston. Boston, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard gibi 2018 yılı Dünya Üniversite Sıralamasında başlarda yer alan okullara ev sahipliği yapıyor.
  • San Francisco. Tokyo'da 100 binden fazla tren hattı var. Bu hatlarda her yıl 14 milyar yolcu seyahat ediyor.
  • Amsterdam. Şehir, başarılı programlar ve iyi yapılandırılmış girişim topluluklarıyla ön plana çıkıyor.
  • Cenevre. Şehirdeki binalarda ve toplu taşıma sistemlerinde enerji tasarruflu altyapıya öncelik veriliyor.
  • Melbourne. Şehir 4G bağlantısının verimliliği sayesinde listeye girmeye hak kazandı. Ekim ayında yapılan milyonlarca hız testi temel alınarak, ülke çapında mobil internetin indirme hızının 47,49 mbps olduğu anlaşıldı.

2 Yorum

  • Merhabalar, ufak bir hatayi duzeltmek istiyordum: ¨Japonya’nın başkenti Tokyo’da 100 binden fazla tren hattı var ¨ bin fazla olmus sanirim, 100 den fazla olmaliydi.
    Bir de bu bir katki ve yorum degil diye dusunerekten; bir oneri: bu tarz yorumlari direk yazmak icin bir opsiyon konsa. Sadece sizlere giden?
    …bu bahane ile tum emekleriniz icin tesekkurler. sevgiler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği