“Facebook’u bırakmak sizi daha mutlu biri yapabilir”

Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Facebook kullanmayı bırakmanın daha iyi hissetmemizi sağladığını gösteriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz yıl yaşanan onca skandalın ardından hala birkaç milyar insan Facebook’ta günde ortalama bir saat harcıyor. Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma Facebook kullanmayı bırakmanın daha iyi hissetmemizi sağladığını gösteriyor. Bunun sebebi bağımlılık olabilir. Bazı uzmanlar, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarındaki ödül mekanizmalarının kumar ya da madde kullanımındaki krizlerle benzerlik gösterdiğini söylüyor. Facebook’un ilk yöneticilerinden Sean Parker, kullanıcı etkileşimini artıran düşünce sürecinin ‘küçük bir doz dopamin’ almakla benzer olduğunu söylüyor.

Herhangi bir alışkanlıkta olduğu gibi uzak kalmanın kişinin ruh halini iyileştirdiğini ve genel olarak iyi hissetmesini sağladığını düşünebilirsiniz. Stanford’ın çalışması, Facebook’u hayatlarımızdan tamamen çıkarmanın faydalarını gösteriyor.

Facebook’u kapatanlara para verildi

Sosyal Medyanın Refaha Etkileri adlı araştırmada Stanford ve NYU’dan araştırmacılar, 2844 Facebook kullanıcısı ile çalıştı. Bunların yarısına Facebook hesaplarını bir ay boyunca dondurmaları söylendi. Katılımcıların Facebook’u yeniden açmadıklarından emin olmak için araştırmacılar her bir katılımcıya aylık 30 Dolar verdi. Ayrıca Facebook hesapları sürekli kontrol edilerek herhangi bir aktivite olmadığından emin olundu.

Araştırma sonucunda katılımcıların Facebook kullanmadıkları bir ay içinde aileleri ve arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirdiği ve genel olarak daha iyi hissettiğini belirttiği kaydedildi. Öte yandan, Facebook kullanmayan kişilerin genel olarak haberler konusunda daha az bilgili olduğu görüldü. Katılımcıların aynı zamanda siyasi tartışmalardan uzak kaldığı ve dikkat aralıklarının genişlediği kaydedildi.

Katılımcılara her gün yazılı mesajla ulaşan araştırmacılar, bir ay boyunca kullanıcılara nasıl hissettiklerini sordu. Çok ciddi bir değişim olmasa da genel olarak katılımcıların daha iyi hissettiği görüldü.

Ruh halindeki gelişmeler bağımlılığı işaret ediyor

Araştırmanın ardından yazılan makalede “Hesabı dondurmak ruh halinde küçük ama önemli gelişmeler sağladı. Özellikle kişinin kendi ifadelerine göre mutluluğu ve yaşamdan memnuniyeti artarken depresyon ve anksiyetede azalma görüldü. Öznel ruh halinde günlük mesajlarla ölçülen yanıtlar olumluydu ancak değişim çok büyük değildi.” denildi. Ayrıca bazı kullanıcılar, çalışma bittikten sonra da Facebook hesaplarını aktif hale getirmediler.

Çalışmada Facebook’un ve diğer sosyal medya platformlarının genel olarak bazı faydaları olduğu da ifade edildi. Facebook tüm hatalarına rağmen hala insanlarla etkileşim kurmak, bilgi almak, topluluklara dahil olmak ve eğlenmek için önemli bir araç. Özellikle, sosyal olarak insanlardan uzak yaşayan kişiler için bu geçerli. Ancak araştırmacılar “Sonuçlarımız, olumsuz yönlerin de gerçek olduğunu gösteriyor. Dört hafta Facebook kullanmayan kişilerin kendini iyi hissetme oranının arttığını ve deney sonrası Facebook kullanma talebinin azaldığını gördük. Bu bilgiler bağımlılık ve yansıtma yanlılığı gibi sebeplerin insanları Facebook kullanmaya ittiğini işaret ediyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: The Guardian

Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma Facebook kullanmayı bırakmanın daha iyi hissetmemizi sağladığını gösteriyor. Bunun sebebi bağımlılık olabilir. Bazı uzmanlar, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarındaki ödül mekanizmalarının kumar ya da madde kullanımındaki krizlerle benzerlik gösterdiğini söylüyor. Araştırmacılar bir ay boyunca Facebook kullanmaması için 30 Dolar verdikleri katılımcıları her gün kontrol ettiler ve ruh halleri hakkında bilgi edindiler. Katılımcıların Facebook kullanmadıkları sürede kendilerini daha iyi hissettikleri, aileleri ve dostlarıyla daha fazla vakit geçirdikleri ifade edildi. Öte yandan Facebook kullanmayanların güncel haberlerden uzak kaldığı da kaydedildi.

1 Yorum

  • Sosyal medyada sadece facebooku kullanıyorum.ınstgram,tweter gibi diğer sosyal medya üyeliğim yok.bundanda şikayetçi değilim.tamam bazen gündemden uzak kalabiliyorum.ne kadar sosyal medya o kadar bağımlılık…

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği