Facebook’tan Hindistan’a yeni internet hizmeti

Daha önce Hindistan’da uygulamak istediği Free Basics programı ile tepki çeken Facebook, ülkeyi internete bağlamak için yeni bir yöntem geliştirdi.

Facebook’un dünyada henüz düzenli internet erişimine ulaşamamış kesimlere internet götürme çalışmaları pek çok farklı alanda devam ediyor. Bu girişimlerden birisi de ‘Free Basics’ adlı programdı. Bu programda Facebook, internet bağlantı hızı düşük olan bölgelerde, Wikipedia başta olmak üzere bazı popüler internet sitelerinin basitleştirilmiş versiyonlarına erişim sunmayı amaçlıyordu. Ancak Facebook bu programı Hindistan’da uygulamak isteyince beklemediği bir tepkiyle karşılaştı.

Hindistan’da bir milyonun üzerinde aktivist, Facebook’un bu programla internet erişimini kısıtladığını ve milyonların edineceği bilgiler konusunda tek otorite konumunda olacağını iddia ederek ‘Free Basics’ programının uygulanmasına karşı çıktı. Neticede Hindistan yöneticileri Free Basics programına izin vermedi.

Express WiFi India kabul gördü

Bu tepkilerden sonra çalışmalarının farklı bir şekilde sürdüren Facebook, bölge halkının taleplerini dikkate alarak, kullanıcılara ucuz ve sınırlandırılmamış internet hizmeti sunmak için çalıştı. Bu çalışmanın sonunda Express WiFi India ortaya çıktı. Bu servis, kullanıcıların internet erişiminde kullanmak üzere satın alabileceği tek kullanımlık kartlar üzerine kurulu. Dileyen kullanıcılar, herhangi bir GSM operatörünün internet hizmetine abone olmadan, ihtiyacı kadar internete bu kartlardan erişebilecek. Ayrıca bölgelere yerleştirilecek erişim noktaları ile sınırlı alanlarda da olsa hızlı internet erişimi elde edilebilecek.

Geçtiğimiz dönemde Facebook’un Free Basics programını eleştiren aktivistler, Express WiFi India girişimi konusunda oldukça memnun. Facebook’un hatalarından ders alıp kendisini geliştirmesini taktir eden aktivistler, ülkenin hala daha fazla internet yatırımına ihtiyacı olduğunun altını çiziyor.

Öte yandan Google da Hindistan’a internet sağlama konusunda girişimlerde bulunuyor. Ülkede 100 adet tren istasyonuna yüksek hızlı WiFi bağlantısı sağlayacak olan Google, bu girişimiyle 2016’nın sonuna kadar dünyanın en geniş WiFi ağını kuracak.

Daha geniş ağ, daha fazla müşteri

Daha fazla insanın internete erişmesi hem Facebook hem de Google için daha fazla müşteri anlamına geliyor. Bu sebeple bu yatırımlar aslında sadece insani yardım kapsamında yapılmıyor. İnternet erişiminin bir başka yan etkisi de kişilerin dijital kimliklerinin oluşması. Bu dijital kimlikler ile gerçekleştirilen hareketleri takip eden bankalar, kişilerin kredi notunu buna göre değerlendirebiliyor.

Free Basics rafa kaldırılmadı

Bu arada Free Basics uygulamasının aldığı tepkilere rağmen aslında başarılı bir sistem olabileceğine inanan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, diğer ülkelerde bu sistemi yerleştirmek için çabalarının sürdüğünü ve gelecekte bu ülkelerde elde edilecek başarı ile birlikte Hindistan’ın da bu programı kabul edebileceğini düşündüğünü belirtiyor.

Kaynak: Mashable


2 yanıt

Yorumunuz: