Ethereum tabanlı özgürlükçü sosyal ağ: Numa

Verilerimize sahip olan merkezi oluşumların aksine Numa, dağıtık bir sosyal ağ.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Veri güvenliği bugünlerde gündemimizi epeyce meşgul eden bir konu. Hiçbir merkezi oluşumun verilerinize sahip olmasına izin vermeyen Numa adlı dağıtık sosyal ağ da tam olarak bu konuya parmak basıyor. 

Ethereum üzerine kurulu, açık kaynak bir sosyal ağ olan Numa, Twitter’ın en çağdaş dağıtık teknolojilerle birleştirilmiş bir versiyonu şeklinde düşünülebilir. Numa, gönderilerinizi takip etmek için Ethereum’daki akıllı sözleşmeleri kullanıyor. Gönderilerinizin asıl içeriği dağıtık bir dosya paylaşım protokolü olan IPFS üzerinde depolanıyor.

“Peki neden blok zinciri kullanılıyor?” diye soracak olursanız cevap basit: şeffaflık için.

Kendi verinize sahip olmak

Bugünün sosyal medya ağlarına dair en yaygın şikayetlerden biri, kullanıcıların göreceği içeriği kontrol eden algoritmalar kullanmaları. Bunu yapmalarının sebebi ise kendi reklam çalışmalarını en iyi hale getirmek. Tabii bu durumda her zaman kullanıcı için en iyi seçeneği düşünerek hareket etmiyorlar.  Ne yazık ki bütün verilerimizi alıp başka bir uygulamaya geçmek de mümkün olmuyor. Verilerimiz merkezi bir oluşum tarafından tutuluyor. Numa’da ise bütün veriler herkese açık, dağıtık bir biçimde saklanıyor. Böylece herhangi bir oluşumun kendi verilerinize ulaşmanıza engel olması imkansız hale geliyor.

Nasıl çalışıyor?

Numara üzerinden hesabınızı güncellediğinizde veya bir mesaj oluşturduğunuz bu işlemin verisi öncelikle IPFS’e yükleniyor. Yüklendikten sonra herhangi bir IPFS ağı bu veriyi bulup indirebiliyor. Bu şekilde, tek bir merkezde bulunan depolama sistemine bağlı kalmamış oluyorsunuz.

Numa’yla etkileşim kurmak için az miktarda Ethereum harcamanız gerekiyor. Her bir işlem aşağı yukarı 0.00004 Ethereum gerektiriyor. Bu da Ethereum’un değerine bağlı olarak 0,01-0,10 Dolar arasında değişiyor.

Kaynak: Numa

Dağıtık bir sosyal ağ olan Numa, Ethereum ve IPFS (dağıtık bir dosya paylaşım protokolü) üzerine kurulu. Bu da, hiçbir merkezi otoritenin verilerinize sahip olamayacağı anlamına geliyor. Açık kaynak bir sosyal ağ olan Numa, Twitter'ın en çağdaş dağıtık teknolojilerle birleştirilmiş bir versiyonu şeklinde düşünülebilir. Numa'yla etkileşim kurmak için az miktarda Ethereum harcamanız gerekiyor. Her bir işlem aşağı yukarı 0.00004 Ethereum gerektiriyor. Bu da Ethereum'un değerine bağlı olarak 0,01-0,10 Dolar arasında değişiyor.

2 Yorum

  • Verimizi bir kişiyle değil binlerce kişiyle paylaşınca nasıl daha güvenli olacağız?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği