Estonya askerlerine siber eğitim vermeyi düşünüyor

Estonya, NATO üyesi ülkelerin orduları için işbirliği yaparak siber eğitime yönelmesi gerektiğini düşünüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Estonya ordusundan Askeri İstihbarat Şefi Albay Kaupo Rosin’in açıklamasına göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Estonya, NATO üyesi ülkelerin orduları için işbirliği yaparak siber eğitime yönelmesi gerektiğini düşünüyor.[/inlinetweet] Rosin, siber istihbarat ile edinilen bilginin (daha) faydalı olması gerektiğini, fakat şu anda askeri eğitim veren kurumların bununla ilgili yeterli olmadığını savunurken, NATO ülkelerinde siberin bir uzmanlık alanı olarak değerlendirildiğini ifade etti. Rosin, “Asıl önemli olan, içinde siber istihbarat bulunan bir askeri operasyonun nasıl idare edildiğidir. Müşterek savaş konseptinde o noktada mıyız, emin değilim. Bunun ciddi bir şekilde askeri eğitime dahil edilmesini öneririm. Aksi takdirde siber (istihbarat) sonunda işe yarayacak, fakat büyük ihtimalle çok acıya sebep olacak.” diyerek düşüncelerini belirtti.

Estonya’nın 2007 yılında yaşadığı ve ‘egemen bir ülkeye yapılan ilk büyük dijital saldırı’ olarak anılan siber saldırının ardından bu tarz savaşın tehlike ve faydasını gözlemleyebildiği düşünülüyor. Yaşanan saldırının ardından bunlardan korunmak için büyük yatırımlar yapan ülke, askeri açıdan siber saldırılara karşı diğer NATO üyelerinden daha iyi bir konuma geldi. Bu konuda diğer ülkelerin onlara yetişemeyecek olmasından endişelenen Rosin sözlerine şöyle devam etti: “Herkes kara, hava ve denizdeki hareketlerden haberdardır, fakat siberi göremezsiniz. Bunu düzgün kullanırsanız gücünüzü artırabilir. Ancak bunun operasyon planlamasıyla bağlantısı kurulmalı. İnsanlara ne kadar erken öğretmeye başlarsak o kadar iyi olur diye düşünüyorum.” Nitekim, Estonya ordusunun siber saldırılar için standart bir prosedürü bulunuyor.

Bundan sonraki çatışmaların sebebi: dijital saldırı

Pek çok askeri uzman bundan sonraki büyük çatışmaların dijital müdahalelerle başlayacağına inanıyor. Rosin, bu konuyla ilgili olarak da ilk saldırının siber olması durumunda müteşekkir olacaklarını, çünkü siber atağın kimseyi ele geçiremeyeceğini, dolayısıyla hayatta kalınabileceğini düşündüğünü söyledi.

Askeri İstihbarat Şefi Albay Kaupo Rosin’in açıklamasına göre Estonya, NATO üyesi ülkelerin orduları için işbirliği yaparak siber eğitime yönelmesi gerektiğini düşünüyor. Rosin, siber istihbarat ile edinilen bilginin (daha) faydalı olması gerektiğini, fakat şu anda askeri eğitim veren kurumların bununla ilgili yeterli olmadığını savunurken, NATO ülkelerinde siberin bir uzmanlık alanı olarak değerlendirildiğini ifade etti. Pek çok askeri uzman bundan sonraki büyük çatışmaların dijital müdahalelerle başlayacağına inanıyor. Rosin, bu konuyla ilgili olarak da ilk saldırının siber olması durumunda müteşekkir olacaklarını, çünkü siber atağın kimseyi ele geçiremeyeceğini, dolayısıyla hayatta kalınabileceğini düşündüğünü söyledi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği