Ukrayna ulusal haber ajansı Ukrinform‘un Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, NATO yetkilileri ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko’nun bu hafta Kiev’de yaptığı toplantıyla birlikte, siber güvenlik çalışmalarında bir sonraki aşamaya geçildi. Ajansın haberine göre ‘NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukrayna ile yapılan işbirliğindeki en önemli alanlardan birinin siber güvenlik sektörü olduğunu ve Ukrayna’ya yapılan siber saldırıların ardında kimlerin olduğunun araştırılacağını’ belirtti. Elbette bunların arasında son dönemde tekrar hortlayan NotPetya virüsü de giriyor.
NATO ve Rusya için jeopolitik açıdan önem taşıyan Ukrayna iki taraftan da etkilenmeye çalışılıyor. Her iki taraf da Kırım haricinde ülkenin hiçbir yerinin askeri müdahaleye açık olmasını istemiyor ve sonuca bakılırsa [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Ukrayna siber savaş için hazırlanıyor.[/inlinetweet] Bu noktada NATO’nun hedefinin ülkenin bağımsızlığını güçlendirmek olduğu söyleniyor.
Ukrayna‘nın geneli siyasi olarak Batı’ya yönelmiş durumda ve NATO üyeliği ön plana konulduğu için her türlü işbirliğine sıcak bakılıyor. Bu da Ukrayna’nın siber savaşta Rusya’nın elebaşı olduğunu düşündüğünü gösteriyor. Buna karşı Rusya tarafından yönetildiği iddia edilen siber savaşla ilgili olarak pek çok güvenlik araştırmacısı ülkenin ‘hakkını yememeye’ çalışsa da 2015 yılı Noel tatilindeki güç kesintileri ve NotPetya fidye virüsü salgını akla geliyor. NotPetya’nın, dünya çapında yayılmadan önce, Ukrayna’daki Medoc isimli bir şirkette ortaya çıktığını hatırlatmakta yarar var. Virüs, ‘ülkenin elektrik hattı, madencilik ve demiryolu sistemlerine yönelik birçok saldırıyı başlatan grubunun eylemi’ olarak yorumlanmıştı.
NATO tarafından siber güvenlik için fon oluşturuldu
Ülkede demokrasinin sağlanmasıyla Avrupa-Atlantik güvenliğinin garanti altına alınacağı düşünülürken 2014 yılından bu yana, Rusya-Ukrayna çatışmasının yaşandığı kritik bölgelerde işbirliği yoğunlaştı. Siber güvenlik de bu kritik alanlardan biri. NATO, Aralık 2014’te Ukrayna’ya siber güvenlik olaylarını soruşturmak ve gerekli desteği sağlamak için fon oluşturdu. Haziran 2016’ya dek Estonya’dan ABD’ye sekiz ülke 965 bin Avro katkıda bulundu.
Yorumunuz: