Elektrikli araçlar konusunda yaşanan en büyük endişe, araçların menzilinin kullanıcılara yetersiz gelme ihtimali. Tesla gibi yüksek menzilli araçlar, benzinli araçlara göre oldukça pahalı. Ortalama fiyatlara sahip Nissan Leaf ya da Ford Focus Electric gibi araçların menzili ise kullanıcıları tedirgin edecek kadar düşük seviyede kalıyor. Peki bu tedirginlik için kullanıcıların geçerli sebepleri var mı? Elektrikli araçlar ortalama bir kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayabilir mi?
Endişeler yersiz
MIT’den araştırmacıların 4 yıllık bir sürede toplanan verileri kullanarak gerçekleştirdiği araştırmaya göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]ABD’de sürücülerin yüzde 90’ı elektrikli araçlara geçtiğinde hiçbir problem yaşamayacak.[/inlinetweet]
Araçlara yerleştirilen GPS takip cihazları ile 4 yıl boyunca takip edilen kullanım alışkanlıklarına bakıldığında, otomobil sahiplerinin elektrikli araç satın alıp bu aracı da sadece günde bir kez geceleri ya da iş yerinde çalışırken şarj etmesi durumunda sürüş alışkanlıklarından vazgeçmek zorunda kalmayacak.
#BugünÖğrendimKi Porsche'nin 1898'de ürettiği ilk otomobil (P1) elektrik motorluymuş. Maks. hızı inanılmaz: 80km/s! pic.twitter.com/2D5niO4DXD
— M. Serdar Kuzuloğlu (@mserdark) February 16, 2014
Ayrıca elektrikli otomobillerin yakıt tüketimi ve bakım masraflarının daha düşük olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ucuz benzinli otomobil kullanan sürücüler, biraz daha pahalı olan elektrikli arabaları alsalar da masrafları belirli bir süre sonra dengelenecek.
Yerleşim yoğunluğu sorun yaratmıyor
Sürücülerin yüzde 90’ının, gün içinde elektrikli araçların menzilinden daha fazla seyahat etmediğini bildiren araştırmacılar, Bu durumun New York gibi yerleşimin yoğun olduğu şehirlerde de, Houston gibi daha seyrek yerleşimli şehirlerde de geçerli olduğunu ifade ediyor. Arada sırada ortaya çıkan uzun mesafe seyahat etme ihtiyacının da araç kiralayarak ya da araç paylaşım hizmetlerini kullanarak giderilebileceği belirtiliyor.
Araştırmacılar ayrıca benzinli araçların yüzde 90’ının elektrikliye dönüşmesi durumunda ülkenin karbon salınım hedeflerini de kolaylıkla yakalayabileceğini belirtiyor. Araştırmada karbon salınımının önemli bir kısmının özel amaçla kullanılan küçük araçlardan kaynaklandığı ifade ediliyor.
Yorumunuz: