EKG kadar hassas ölçüm yapan mobil çözüm

Yeni geliştirilen bir akıllı telefon uygulaması kişilerin ciddi bir kalp krizi geçirip geçirmediğini EKG cihazı kadar isabetli şekilde tespit edebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yeni geliştirilen bir akıllı telefon uygulaması kişilerin ciddi bir kalp krizi geçirip geçirmediğini tespit edebiliyor. Uygulamanın isabet oranı ile ilgili yapılan testlerde, bu mobil sistemin neredeyse geleneksel elektrokardiyogram (EKG) kadar başarılı olduğu görüldü.

Sistem şu anda, ST artışı kalp krizi (STEMI) adı verilen ve ölümcül olabilen bir kalp krizini tespit etmeye odaklanmış durumda. Hayati tehlike yaratan bu kalp krizi bir ana arter tamamen tıkandığında gerçekleşiyor ve kısa sürede tedavi edilmezse ölümle ya da sakatlıkla sonuçlanabiliyor.

Araştırmanın yöneticisi J. Brent Muhlestein “Eğer biri göğüs ağrısı yaşarsa ve daha önce böyle bir ağrıyla karşılaşmadıysa bunun bir böcek ısırığı ya da gaz ağrısı olduğunu düşünebilir ve acil müdahaleye ihtiyaç duymadığını düşünebilir. Bu durum tehlikeli çünkü tıkanan artere ne kadar hızlı müdahale edersek hastanın durumu da o kadar iyi olacaktır.” diyor.

12 yerine 2 elektrotla çalışıyor

Geleneksel bir EKG’de, STEMI durumunu belirlemek için hastaya 12 adet elektrot bağlanması gerekiyor. Her bir elektrotun bağlandığı nokta önemli çünkü hastanın vücudunun farklı bölgelerindeki kalp aktivitesinin belirlenmesi gerekiyor. Yeni akıllı telefon sistemi ise sadece iki adet elektrot kullanarak ve uygulama üzerinden bu elektrotların yerlerinin değiştirilmesi için kullanıcıyı yönlendirerek STEMI tespiti yapabiliyor.

Yeni akıllı telefon sisteminin isabet oranı, akut göğüs ağrısı yaşayan 204 hastada test edildi. Tüm hastalara hem geleneksel 12 uçlu EKG hem de yeni iki uçlu EKG uygulandı. Çalışmada küçük, uygulama tabanlı sistemin de neredeyse geleneksel EKG kadar başarılı bir şekilde kalp krizlerini STEMI ya da ‘STEMI değil’ şeklinde sınıflandırabildiği görüldü.

Muhlestein “Uygulamanın kalp krizlerini etkili bir şekilde tespit etmemize yardımcı olduğunu gördük. Ayrıca kalp krizi yokken varmış gibi gösterdiği bir durumla da karşılaşmadık.” diyor.

AliveCor ile uyumlu

İki EKG ucunun yanı sıra sistem geçmişte kullanılan akıllı telefon uygulaması AliveCor ile de çalışabiliyor. Yıllardır, onaylı bir tıbbi teşhis sistemi olarak kullanılan AliveCor uygulaması, EKG uçlarını hastaların kardiyovasküler sistemlerini incelemek için kullanabiliyor.

Yeni akıllı telefon sisteminin ticari kullanıma ne kadar yakın olduğu henüz bilinmiyor. Ancak araştırmacılar EKG teşhis verilerine hem daha hızlı erişileceğini hem de doktorlara hızlıca aktarılabileceğini söylüyor. EKG makinelerine erişimin zor olduğu ülkelerde bir hasta göğüs ağrısı hissettiğinde bu cihazı kullanarak ölçümleri gerçekleştirebilir ve toplanan verileri incelemesi için doktoruna gönderebilir.

Çalışmanın sonuçları Amerikan Kalp Birliği’nin geçtiğimiz hafta Şikago’da yapılan Scientific Session adlı etkinliğinde tanıtıldı.

Kaynak: New Atlas

Yeni geliştirilen bir akıllı telefon uygulaması kişilerin ciddi bir kalp krizi geçirip geçirmediğini tespit edebiliyor. Uygulamanın isabet oranı ile ilgili yapılan testlerde, bu mobil sistemin neredeyse geleneksel elektrokardiyogram (EKG) kadar başarılı olduğu görüldü. Geleneksel bir EKG'de, STEMI durumunu belirlemek için hastaya 12 adet elektrot bağlanması gerekiyor. Her bir elektrotun bağlandığı nokta önemli çünkü hastanın vücudunun farklı bölgelerindeki kalp aktivitesinin belirlenmesi gerekiyor. Yeni akıllı telefon sistemi ise sadece iki adet elektrot kullanarak ve uygulama üzerinden bu elektrotların yerlerinin değiştirilmesi için kullanıcıyı yönlendirerek STEMI tespiti yapabiliyor. Sistem sayesinde, EKG makinelerine erişimin zor olduğu ülkelerde bir hasta göğüs ağrısı hissettiğinde bu cihazı kullanarak ölçümleri gerçekleştirebilir ve toplanan verileri incelemesi için doktoruna gönderebilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği