Dünya’nın oksijeni Ay’a gidiyor olabilir

Japon bilimcilere göre Dünya'nın atmosferinden çıkan oksijen iyonları, Ay'ın Dünya etrafındaki hareketinin kısa bir diliminde, uydumuza ulaşıyor olabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

384 bin kilometre uzaklığına rağmen Dünya ve Ay birbirlerini etkileyebiliyor. Ay’ın Dünya’daki denizler üzerindeki gel-git etkisi ve gezegenimizin yörüngesini sabitleme işlevi biliniyordu. Yeni yapıla bir araştırma, Dünya’nın da Ay üzerinde, daha önce bilinmeyen bir etkisi olduğunu gösterdi. Japon bilimcilere göre Dünya’nın atmosferinden çıkan oksijen iyonları, Ay’ın Dünya etrafındaki hareketinin kısa bir diliminde, uydumuza ulaşıyor olabilir.

Ay normalde, Güneş’ten gelen rüzgarlarla sürekli bir bombardıman halinde tutuluyor. Ancak Dünya, Ay ile Güneş arasındayken, birkaç günlük dönemde, Güneş rüzgarları Dünya tarafından engelleniyor. Bu dönemde, Dünya’nın atmosferinden çıkan oksijenin Ay’a ulaştığı sanılıyor.

SELENE keşfetti

Japonya’nın 2007’de fırlattığı -Kaguya adıyla da bilinen- Ay uydusu SELENE, son 1 yıl 8 aylık dönemde Ay’ı inceliyor. Bu inceleme sırasında, düzenli aralıklarla Ay’da oksijen iyonlarına rastlanmasının ardından uzay bilimciler bu verilere odaklandı. Dünya’nın Güneş’ten gelen rüzgarları kestiği sırada görüldüğü fark edilen bu oksijen iyonları, Dünya’nın atmosferinde bulunanlarla birebir aynı.

Dünya’daki oksijenin neredeyse tamamı, canlıların yaptığı fotosentez yoluyla üretiliyor. Görünüşe göre, Dünya üzerindeki hayat, milyonlarca yıldır Ay’ın yüzeyini de yavaş yavaş değiştiriyor. Bu oksijen iyonlarının Ay yüzeyindeki kayalarda hapsolmuş olabileceği düşünülüyor. Ancak araştırmacılardan Kentaro Terada Ay’ın yüzeyinde bulunacak oksijenin Dünya’nın geçmişine dair bir fikir edinmemize yardımcı olamayacağını çünkü bu oksijenin Dünya’dan mı yoksa Güneş’ten mi geldiğinin bilinemeyeceğini söylüyor.

Kaynak: The Verge

Japon bilimcilere göre Dünya'nın atmosferinden çıkan oksijen iyonları, Ay'ın Dünya etrafındaki hareketinin kısa bir diliminde, uydumuza ulaşıyor olabilir. Ay normalde, Güneş'ten gelen rüzgarlarla sürekli bir bombardıman halinde tutuluyor. Ancak Dünya, Ay ile Güneş arasındayken, birkaç günlük dönemde, Güneş rüzgarları Dünya tarafından engelleniyor. Bu dönemde, Dünya'nın atmosferinden çıkan oksijenin Ay'a ulaştığı sanılıyor. Keşif, Japonya'nın 2007'de fırlattığı -Kaguya adıyla da bilinen- Ay uydusu SELENE tarafından yapıldı.

1 Yorum

  • Sanırım ilginç bir haber. Sanırım diyorum, çünkü dili biraz karışık. Dolayısıyla neler olduğunu tam anlayamadım. Çeviri haberlerde birebir çeviri yapmaktansa, herkesin anlayacağı şekilde modifiye edilmiş cümleler kullanmak da iyi olabiliyor ki diğer haberlerinizde sık sık buna başvurduğunuzu görmüştüm. Biraz daha Bilal’e anlatır gibi hazırlarsanız sevinirim =) Kolay gelsin.
    NOT: Sayfayı ve haberleri çok beğeniyorum. Her sabah ilk işlerimden biri burayı açıp, arka arkaya 3-8 haber okumak oluyor. Keep up the good work =)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği