Dünyanın ilk sıtma aşısı 2018’de denenecek

Dünyanın ilk sıtma aşısı, 2018'den itibaren Gana, Kenya ve Malavi'de kullanılacak. RTS,S aşısı, bağışıklık sistemini sıtma parazitine karşı eğitiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünyanın ilk sıtma aşısı, 2018’den itibaren Gana, Kenya ve Malavi’de kullanılacak. RTS,S aşısı, bağışıklık sistemini, sivrisinek ısırıklarıyla bulaşan sıtma parazitine karşı eğitiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu aşının on binlerce yaşamı kurtarabileceğini söylüyor. Ancak aşının dünyanın en fakir bölgelerinde kullanılmasının ne kadar mümkün olacağı henüz netlik kazanmış değil.

Aşının üç ay boyunca ayda bir kez ve 18 ay sonra bir kez daha olmak üzere toplam dört kez vurulması gerekiyor. Bu yöntem, sıkı bir şekilde kontrol edilen klinik deneyler sonucunda elde edildi ancak gerçek hayatta, sağlık hizmetinin sınırlı olduğu bölgelerde nasıl uygulanabileceği henüz belirlenebilmiş değil.

Bu sebeple WHO ilk olarak üç ülkede sıtma aşısı programının nasıl başlatılabileceğini deneyecek. Ayrıca aşının güvenliği ve etkinliği ile ilgili çalışmalara da devam edilecek. WHO Afrika Bölgesel Müdürü Dr. Matshidiso Moeti sıtma aşısının sunduğu olasılıkların çok iyi haber olduğunu dile getirdi ve “Pilot programdan elde edilecek veriler aşının daha geniş alanlarda kullanımı ile ilgili bize fikir verecek. Mevcut sıtma önleme çabaları ile birlikte kullanıldığında böyle bir aşının on binlerce kişinin yaşamını kurtarma ihtimali var.” şeklinde konuştu.

750 bin çocuğa uygulanacak

Pilot programa, yaşları 1,5 ila 5 arasında değişen 750 bin çocuk dahil edilecek. Bu çocukların yaklaşık yarısına bu aşı verilerek aşının gerçek dünyadaki etkinliği incelenecek. Bu yaş grubunda, dört doz sıtma aşısı vurulmasının her 10 sıtma vakasından dördünü engellediği görüldü. Bu oran, diğer hastalıklar için onaylanan başarı oranlarına göre çok daha düşük. Aşının ayrıca en ciddi durumlarda üçte bir oranında etkili olduğu ve hastanede tedavi görmeye ya da kan nakline ihtiyaç duyan çocukların sayısını azalttığı belirtildi.

Ancak dördüncü doz vurulmazsa aşının faydalarında ciddi bir düşüş oluyor. Gana Kenya ve Malavi, halihazırda sıtmayı engellemek üzere çalışmalar yürütmelerine rağmen halen yüksek oranda sıtma vakasına sahip oldukları için seçildi. Her ülke, pilot aşı programlarını nasıl yürüteceğini kendisi belirleyecek ancak yüksek risk taşıyan bölgelerin öncelikli olması kararlaştırıldı.

Her yıl 429 bin kişi ölüyor

Sıtma tedavisi konusunda ciddi ilerlemeler kaydedilmiş olsa da halen yılda 212 milyon yeni sıtma vakasına rastlanıyor ve her yıl 429 bin kişi sıtma sebebiyle yaşamını kaybediyor. Afrika hastalıktan en çok etkilenen bölge ve en fazla çocuk ölümü de burada yaşanıyor.

Pilot çalışmalar; Gavi, the Vaccine Alliance (Gavi Aşı Birliği), the Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria (Küresel Aids, Verem ve Sıtma ile Savaş Vakfı), Unitaid, Dünya Sağık Örgütü ve GSK tarafından destekleniyor.

Gavi Yöneticisi Dr. Seth Berkley “Dünyanın ilk sıtma aşısı, 30 yıllık bir çalışmanın ardından elde edilmiş gerçek bir başarı. Bu pilot çalışma, aşıyı küresel anlamda kullanıma sunmak için önemli bir adım. Sıtma her yıl binlerce kişinin ölümüne sebep olarak ve ekonomilerin gelişmesini engelleyerek dünyanın en fakir ülkelerinin sırtına büyük bir yük yüklüyor. Pilot çalışmalar bu etkileri azaltmak için çok büyük öneme sahip.” şeklinde konuştu.

Kaynak: BBC

Dünyanın ilk sıtma aşısı, 2018'den itibaren Gana, Kenya ve Malavi'de kullanılacak. RTS,S aşısı, bağışıklık sistemini, sivrisinek ısırıklarıyla bulaşan sıtma parazitine karşı eğitiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu aşının on binlerce yaşamı kurtarabileceğini söylüyor. Ancak aşının dünyanın en fakir bölgelerinde kullanılmasının ne kadar mümkün olacağı henüz netlik kazanmış değil.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği