Ebola salgını Kongo’da 1000 kişinin ölümüne yol açtı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yaşanan Ebola salgınında ölü sayısı 1000'in üzerine çıktı. Sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar tedaviyi engelliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde son dokuz aydır devam eden Ebola salgınında ölü sayısı 1000’i aştı. Bölgede yabancı sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar sebebiyle hastalığı kontrol altına alma çabaları yeterince hızlı ilerlemiyor. Bu salgın, Ebola virüsünün en fazla ölüme yol açtığı ikinci salgın olarak tarihe geçti. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Dünya Sağlık Organizasyonu (WHO) salgının Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusuna doğru ilerleyeceğini tahmin ediyor. Johnson & Johnson tarafından geliştirilen yeni bir aşı ile salgının ilerleyişinin önlenmesi planlanıyor. WHO halihazırda Ebola’ya karşı, Merck tarafından üretilen bir aşıyı kullanıyor.

“Ocak ayından beri 119 saldırı oldu”

WHO Sağlık Krizleri Programı Yöneticisi Michael Ryan ellerinde yeterli malzeme olduğunu ancak sağlık çalışanlarına yönelik düşmanca yaklaşımın, virüsten etkilenen topluluklara yardımcı olmayı zorlaştırdığını söylüyor. Cenevre’de gazetecilerle konuşan Ryan, Ocak ayından beri sağlık çalışanlarına yönelik 119 saldırı kaydedildiğini ve bu durumun devam etmesini beklediklerini söylüyor.

Şu ana kadar 100 binden fazla kişinin aşılandığını belirten WHO, tedavinin oldukça etkili olduğunu belirtti. Merck aşısı halen ‘halka aşılama’ yöntemi ile virüse maruz kalan insanlara ve onların yakınlarına uygulanıyor. Ryan WHO’nun aynı zamanda ellerindeki malzemeleri daha fazla kişide kullanabilmek için tek doz aşı seçeneğini değerlendirdiğini belirtiyor.

Johnson & Johnson’ın aşısı çevredeki bölgelerde insanların virüsten etkilenmesini engellemek için uygulanabilir. Ryan böylece virüsün yayılmasının önüne bir bariyer çekilmiş olacağını söylüyor.

Batı Afrika salgınından sonra en ölümcül salgın

Kongo Sağlık Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada 14 kişinin daha Ebola’dan hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Böylece Ebola sebebiyle öldüğü bilinen ya da tahmin edilen kişi sayısı 1008’e çıktı. Sadece 2013-16 arasında Batı Afrika’daki Ebola salgınında daha fazla ölüm kaydedilmişti. O dönemde 28 bin kişi virüse maruz kalmış, bunların 11 bini yaşamını yitirmişti.

O dönemden bu yana, aşılar ve deneysel tedavi yöntemleri ile birlikte tıpta yaşanan önemli gelişmelere rağmen sağlık görevlileri mevcut salgını kontrol etmeyi başaramadı çünkü Kongo’nun doğusunda sağlık görevlilerine yönelik güvensizlik ve şiddet olayları devam ediyor. Bölgede düzinelerce silahlı militan grup sağlık görevlilerine saldırıyor. İki hafta önce bir WHO epidemoloğu militanlarca öldürüldü, iki sağlık çalışanı da yaralandı.

Bölge halkının desteği şart

Bulaşıcı hastalık uzmanı ve küresel sağlık yardımları derneği Wellcome Trust’ın kurucusu Jeremy Farrar “Rakamlar dehşet verici. Bu salgın, tepkilerde önemli bir değişiklik olmadığı sürece kontrol altına alınamayacak. Topluluğun güveni ve emniyetinin yanı sıra topluluğun etkileşimi ve alınan önlemleri sahiplenmesi oldukça kritik.” dedi.

Perşembe günü bir Ebola tedavi tesisine bir saldırı gerçekleşti. Saldırıda kimse yaralanmadı ve saldırganlar tutuklandı.

Kaynak: Reuters

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde son dokuz aydır devam eden Ebola salgınında ölü sayısı 1000'i aştı. Bölgede yabancı sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar sebebiyle hastalığı kontrol altına alma çabaları yeterince hızlı ilerlemiyor. İki hafta önce bir WHO çalışanı militanlarca öldürüldü. Ocak ayından beri bölgede sağlık çalışanlarına 119 saldırı düzenlendi. Bu salgın, Ebola virüsünün en fazla ölüme yol açtığı ikinci salgın olarak tarihe geçti. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği