Dünyanın en eski renkleri

Yeni bir araştırma ile bulunan 'dünyanın en eski renkleri' fosil kayıtlarındaki boşlukları tamamlamak adına önemli bir rol oynuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Avustralya, Japonya ve ABD’den araştırmacılar, Dünya’nın en eski renkleri olarak adlandırdıkları bir keşif gerçekleştirdi. Bir milyar yıldan daha eski olduğu belirtilen pembe pigmentlerin, okyanus zeminini kaplayan en erken mikroskobik organizmaların kalıntıları olduğu ve bu keşfin fosil kayıtlarındaki boşluğun doldurulmasında yardımcı olabileceği ifade edildi.

Bulunan renkler, moleküler klorofil fosilleri. Kolorofil bitkilerin güneş ışığını enerjiye dönüştürmesine yardımcı olan bir pigment. Deniz dibindeki çökeltilerde bulunan pigmentlerin Sahra çölü geniş bir okyanusken oluştuğu belirtiliyor. Zeminde fosiller kan kırmızısı ya da koyu mor olarak görünürken çıkarılıp parçalandığında ve seyreltildiğinde parlak pembe bir renk aldıkları görüldü. Ancak bu çalışma sadece tarih öncesi bir sanat projesi değil. Ekip bu kalıntılarla fosil kayıtlarındaki boşluğu doldurmayı hedefliyor.

Fosil kayıtlarını tamamlıyor

Yaşamın çok küçük canlılarla ortaya çıktığı ve zamanla bugünkü büyük canlıların evrildiği biliniyor ancak bu sürecin tam olarak nasıl işlediğine dair yeterli kanıt yok. 1.8 milyar yıl öncesi ile 800 milyon yıl öncesi arasındaki döneme dair çok fazla mikroorganizma fosili olmadığı için, bundan 600 milyon yıl önce daha büyük hayvanların nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor.

1,1 milyar yıl öncesine dayanan yeni keşif bu boşluğu doldurmak için önemli bir adım. Pigmentler, bu dönemde yoğun olarak bulunduğu düşünülen siyanobakteriler tarafından üretildi. Bu bakterilerin yeterince zengin bir gıda kaynağı olmaması, bu dönemde daha büyük organizmaların ortaya çıkmamış olmasının sebebi olabilir.

Evrim için yeterli besin yoktu

Araştırmanın yöneticisi Nur Güneli “Bu tarih öncesi pigmentlerin analizi, çok küçük siyanobakterilerin bir milyar yıl önce okyanus tabanındaki besin zincirinin tabanını oluşturduğunu doğruluyor. Hayvanların neden bu dönemde ortaya çıkmadığı da böylece açıklanmış oluyor.” diyor. Birkaç yüz milyon yıl sonra algler gelişip yayılmaya başladı böylece daha büyük yaşam formları desteklenebilir hale geldi.

Araştırmaya danışman olarak katkı veren Jochen Brocks “Algler de mikroskobik olmalarına rağmen siyanobakterilere göre binlerce kat daha büyüktü ve daha zengin bir besin kaynağıydı. Siyanobakterilerin bulunduğu okyanuslar 650 milyon yıl önce, algler hızla yayılıp karmaşık ekosistemlerin oluşmasına katkıda bulunduğunda yok olmaya başladı. Böylece büyük hayvanlar ve insanlar Dünya üzerinde gelişme şansı buldu.” diyor.

Kaynak: New Atlas

Avustralya, Japonya ve ABD'den araştırmacılar, Dünya'nın en eski renkleri olarak adlandırdıkları bir keşif gerçekleştirdi. Bir milyar yıldan daha eski olduğu belirtilen pembe pigmentlerin, okyanus zeminini kaplayan en erken mikroskobik organizmaların kalıntıları olduğu ve bu keşfin fosil kayıtlarındaki boşluğun doldurulmasında yardımcı olabileceği ifade edildi.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği