Dünyanın en büyük güneş santrali

Fas, 6 bin dönüme yayılan ve 1,1 milyon kişiye elektrik sağlayacak Ouarzazate Güneş Enerjisi Santrali'ni 2018’e kadar tamamlamayı hedefliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Fas, geçtiğimiz günlerde Ouarzazate Güneş Enerji İstasyonu‘nun ilk panellerini tamamlayarak kullanıma sundu. Yeni paneller şimdiden 160 megawatt enerji üretiyor. Toplam maliyetinin 9 milyar dolar olması beklenen santral 2018’de tamamlandığında 6 bin dönüm araziye yayılacak ve dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali olacak (hizmete giren ilk bölümün adı: Noor 1. Sırada Noor 2, 3 ve 4 fazları var).

Sahra Çölü’ne yerleştirilen panellerin enerji üretme yöntemi basit bir temele dayanıyor. Güneşe dönük paneller gün boyunca çöl ikliminde yüzeyin kaplayan boruların içindeki yağı 393 derece santigrat’a kadar çıkartıyor. Bu ısı ardından elektriğe dönüştürülüyor. Isınan yağ gece soğuyarak tekrar kullanıma hazır hale geliyor.

Tamamlandığında ülkenin Başkenti Rabat’tan daha geniş bir alana yayılacak santral üreteceği 580 megawatt enerjiyle 1 milyon 100 bin kişiye elektrik sağlayacak.

BONUS BİLGİ: Projenin öncelikli hedefi Avrupa’ya enerji sağlamaktı. Ancak bazı ortakların geri çekilmesi nedeniyle Fas Hükümeti santrali Afrika Gelişim Bankası’nın desteğiyle tamamlama ve ulusal sınırlar içinde kullanma kararı aldı.

Fas'ta inşa edilmekte olan dünyanın en büyük güneş enerjisi santralinin ilk fazı hizmete girdi. 2018’de kadar 6 bin dönüme yayılacak santral 1 milyondan fazla kişinin elektriğini güneşten üretecek.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği