“Dünya kötüye gitmiyor, sadece bilgimiz artıyor”

Ray Kurzweil, Postback konferansında yaptığı konuşmada mobil teknolojilerin geleceğimizi nasıl değiştireceğine dair fikirlerini açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yazar, mucit, bilgisayar bilimcisi, fütürist ve Google çalışanı Ray Kurzweil geçtiğimiz Perşembe günü Postback konferansında konuştu. Kurzweil’in konusu mobil teknolojinin geleceğiydi. Bizim için sadece taşınabilir akıllı cihazlar anlamına gelen mobil teknoloji Kurzweil için insanlığın geleceği demek. Konuşmanın önemli noktaları şu şekildeydi:

Modern bilgi çağının etkileri üzerine: “İnsanlar dünyanın daha kötüye gittiğini sanıyor. Bu aslında sadece algımızla alakalı. Aslında olan şey, dünyada problemli olan şeylere dair bilgimizin artması. Yüz yıl önce komşu köyde gerçekleşen bir savaş köyü yerle bir etse bundan haberimiz olmayabilirdi. Şimdi ise dünyanın öbür ucunda olan bitenleri sadece duymuyoruz, ayrıca deneyimliyoruz.”

İnsan genetiğinin potansiyelleri üzerine: “Genetik sadece hayatın sürekli artan kodlarını toplamak değil, aynı zamanda bu kodları ters mühendislik ile anlayıp benzerlerini oluşturmak. En önemlisi de bu vakti geçmiş yazılımı yeniden programlayabilmek. Genler yazılım programlarıdır. Bunu bir benzetme olarak söylemiyorum. Gerçekten genler aslında veri dizileridir. Ancak bu programlar on binlerce yıl önce, şartlar çok daha farklıyken evrimleşmiştir.”

Teknolojinin coğrafi ihtiyaçları değiştirmesi üzerine: “Şu anda kalabalık hissetmemizin tek sebebi kendimizi kalabalık şehirlere doldurmamız. ABD, Avrupa ya da Asya’yı boydan boya geçen trenlere binin. Toprakların yüzde 90’ının kullanılmadığını göreceksiniz. Şu anda bu toprakları kullanmamamızın sebebi diğer insanlardan uzaklaşmak istemememiz. Ancak bu durum şimdiden değişiyor. Pek çok iş grubu uzaktan iletişim yöntemi ile bir araya gelmeye gerek duymadan çalışıyor. En sonunda sinir sistemimizi kullanarak erişebildiğimiz bir sanal gerçekliği kullanıyor olacağız.”

Beynimizi direkt olarak bulut sistemine bağlamak üzerine: “Henüz direkt beyin uzantılarına sahip değiliz. Ancak dolaylı beyin uzantılarımız bulunuyor. Akıllı telefonlarımız birer beyin uzantısıdır. Gelecekte bunları direkt olarak beynimize yerleştireceğiz. Ancak sadece arama yapmak ya da dil çevirisi yapmak için değil, diğer mobil uygulamalarla yapabildiğimiz şeyleri de sadece beynimizi kullanarak yapabileceğiz.”

Makineler neden insanların yerini alamayacak?: “Makinelerle birleşerek kendimizi daha akıllı hale getireceğiz. Bunu zaten yapıyoruz. Kullandığımız mobil cihazlar bizi daha akıllı hale getiriyor. Bu beyin uzantıları olmadan yapmamız mümkün olmayan şeyleri rutin olarak yapabiliyoruz.”

Kaynak: Geekwire

Ünlü bilgisayar bilimci ve fütürist Ray Kurzweil geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada mobil teknolojilerin geleceğimize etkilerini anlattı. Kurzweil'e göre tüm dünyadaki gelişmelerden anında haberdar olmamız, dünyanın daha kötü bir yer haline inanmamızı sağlıyor.

Mobil cihazları birer beyin uzantısı olarak tanımlayan Kurzweil gelecekte bu uzantıların beynin içine yerleştirileceğini ve böylece kendimizi daha akıllı hale getireceğimizi savunuyor. Bu şekilde makine ve insan birleşimi yaşam formları olacağımız için aslında makinelerin bizim yerimizi asla almayacağını ifade ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği