“Bilinçsiz bir gelecek inşa ediyoruz”

Avustralyalı felsefeci ve bilişsel bilimci David Chalmers, yapay zekanın gelişiminin, bilinci olmayan bir dünya yaratabileceği endişesini taşıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen ‘Süperzeka: Bilim mi? Kurgu mu?’ adlı konferansta bilim ve teknoloji dünyasının önemli isimleri bir araya geldi. Elon Musk, Demis Hassabis Sam Harris, Nick Bostrom, Jaan Talinn gibi sektörlerinin lider isimleri, Ray Kurzweil, Stuart Russell, Bart Selman, Max Tegmark ve David Chalmers gibi bilimcilerle, insanüstü yapay zekanın faydaları ve riskleri üzerine tartıştı.

Herkes yapay zekanın hayatlarımızın önemli bir parçası haline geleceği ve yapay zekanın insanlardan daha zeki olacağı konusunda fikir birliğine varırken, Elon Musk günümüzde de pek çok konuda teknolojiye bağlı olduğumuz için bu durumun hayatlarımızda çok büyük bir değişikliğe yol açmayacağını savundu.

Robotların bilinç kazanması kötü olmayabilir

Avustralyalı felsefeci ve bilişsel bilimci David Chalmers ise yapay zekanın gelişiminin, bilinci olmayan bir dünya yaratabileceği endişesini taşıyor. Bilim kurgu eserlerinde hep yapay zekanın bilinç kazanması konusu işlendi. Ancak Chalmers, bu durumun asla gerçekleşmeme ihtimali bulunduğunu ve gelecekte yapay ve bilinçsiz insanlar üretilebileceğini belirtti.

Öznel deneyimlerden ve bilinçten uzak bir şekilde geliştirilen insanüstü yapay zekanın tehlikelerine değinen Chalmers, bu makinelerin hayatta anlam ya da değer bulabilmek için bilince ihtiyacı olacağını savundu. Bilimcinin bu konuya sunduğu çözüm ise yapay zekaya bilinç kazandırmaya çalışmak. Chalmers düşüncelerini şu şekilde ifade etti:

“Bence insan benzeri bir bilinç yaratma konusunu en azından en azından göz önünde bulundurmalıyız. Bilincin tam olarak ne olduğunu anlamıyor olabiliriz ya da tamamlanmış bir bilinç teorisi oluşturamamış olabiliriz ancak bu konuda en iyi bildiğimiz şey olan insan bilincine yakın bir yapay zeka yaratmayı deneyebiliriz”

Ruhsuz makinelerden kurtulmanın yolu

Yapay zekalı makineleri, mümkün olduğunca insanlara benzetmeye çalışarak ve tüm insan özelliklerini onlara yerleştirmeye çalışarak, gelecekte ruhsuz makinelerden oluşan bir dünyaya mahkum olmaktan kurtulabiliriz. Bu uyarı ve önerilen amaç, hala elimizde bir şans varken değerlendirmemiz gereken fikirler. Ancak Chalmers’ın sözlerine bakılırsa, bilincin tam olarak ne olduğunu anlayamamamız, bu hedefe ulaşmayı imkansız hale getirebilir.

Kaynak: Big Think

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen 'Süperzeka: Bilim mi? Kurgu mu?' adlı konferansta bilim ve teknoloji dünyasının önemli isimleri bir araya geldi. Avustralyalı felsefeci ve bilişsel bilimci David Chalmers yapay zekanın gelişiminin, bilinci olmayan bir dünya yaratabileceği endişesini taşıyor. Bilim kurgu eserlerinde hep yapay zekanın bilinç kazanması konusu işlendi. Ancak Chalmers, bu durumun asla gerçekleşmeme ihtimali bulunduğunu ve gelecekte yapay ve bilinçsiz insanlar üretilebileceğini belirtti.Öznel deneyimlerden ve bilinçten uzak bir şekilde geliştirilen insanüstü yapay zekanın tehlikelerine değinen Chalmers, bu makinelerin hayatta anlam ya da değer bulabilmek için bilince ihtiyacı olacağını savundu. Bilimcinin bu konuya sunduğu çözüm ise yapay zekaya bilinç kazandırmaya çalışmak. Ancak bilincin ne olduğunu tam olarak anlayamadığımız için bu hedefe hiçbir zaman ulaşamayabiliriz. Ruhsuz robotlardan oluşan bir geleceğe mahkum olmamız kaçınılmaz gibi.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği