Dişinizin arasına kaçan casus

Araştırmacılar diş yüzeyine yapışan ve lokmalarınızı takip eden bir sensör geliştirdi. Sensörün faydalı kullanımları olabileceği gibi yemeklerle aramızdaki sağlıksız ilişkiyi daha da kötüleştirmesi mümkün görünüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Tufts Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, her lokmanızı (ve içerdiği şeyleri) takip eden, dişe yerleştirilen bir sensör geliştirdi. Bu tür bir cihaz bazı açılardan faydalı olabilir ancak aynı zamanda besinlerle zaten sorunlu olan ilişkimizi daha da kötüleştirebilir.

Geliştirilen sensör 2 milimetre kare ve dişinizin yüzeyine yapışıyor. Sensörün işleyişi son derece basit; merkez katmanı farklı kimyasallarla (tuz, alkol) karşılaştığında elektrik özellikleri değişiyor ve farklı tür radyo dalgaları yayıyor. Yapılan basın açıklamasına göre, bu küçük sensör şu anda mobil cihaza kablosuz şekilde glukoz, tuz ve alkolle ilgili verileri transfer edecek şekilde düzenlendi ancak ürünün geliştiricileri sensörü çeşitli besin maddesi, kimyasal ve fizyolojik durumla ilgili olmak üzere daha farklı verileri denetleyecek şekilde ayarlamayı düşünüyor.

Sensör, bu kadar basit ve ucuz bir tasarımla kendine geniş çaplı bir kullanım alanı bulabilir. Örneğin bir çalışma kapsamında besin maddelerini takip etmek için ucuz bir yol bulmak isteyen araştırmacılar ya da diyetini kontrol altında tutmak isteyen insanlar tarafından kullanılabilir. Nihayetinde birçoğumuz yediğimiz şeyleri ya da yediğimizin miktarını hatırlama konusunda pek iyi değiliz.

Yeme bozukluklarını kötüleştirebilir

Böyle bir takip cihazının bazı olumsuz yan etkileri de olabilir. Günümüzde kullanılan kalori ve egzersiz takip etme uygulamaları insanların her bir öğününü sürekli olarak takip etmesini sağlıyor. Bu durumun obsesif kompulsif bozukluğu ya da yeme bozukluklarını artırdığına dair bazı kanıtlar var. Klinik Psikolog Lara Pence, bu tür takip cihazlarının, kullanıcı alınması gereken kalori miktarını aştığına, suçluluk duygusu yarattığını söylüyor. 2017’de yapılan bir araştırma, genel anlamda fitness takip cihazlarının üniversite öğrencileri arasında yeme bozukluğu belirtileriyle ilişkilendirildiğini ortaya koydu. (İşin ilginç tarafı, aynısı kalori hesaplama uygulamaları için geçerli değil.) Ne yazık ki fitness takip cihazlarının daha geniş çaplı etkilerine dair yeterince klinik araştırma yok.

Modern kültür, dış görünüş ve vücut tipiyle ilgili zaten sağlıksız bir takıntı oluşturmuş durumda. Dişe yerleştirilen bir sensör muhtemelen insanlarda yeme bozukluklarına sebep olmayacaktır ancak halihazırda yeme bozukluğu olan kişilerin belirtilerini daha da kötüleştirebilir.

Kaynak: Futurism

Tufts Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, her lokmanızı (ve içerdiği şeyleri) takip eden, dişe yerleştirilen bir sensör geliştirdi. Geliştirilen sensör 2 milimetre kare ve dişinizin yüzeyine yapışıyor. Sensörün işleyişi son derece basit; merkez katmanı farklı kimyasallarla (tuz, alkol) karşılaştığında elektrik özellikleri değişiyor ve farklı tür radyo dalgaları yayıyor. Oldukça basit ve ucuz bir tasarıma sahip olan bu küçük sensör, kendine faydalı kullanım alanları (örneğin bilimsel çalışmalarda kullanılması) bulabileceği gibi yeme bozukluğuna sahip kişilerin durumunun kötüleşmesine de sebep olabilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği