Dijital oyun şizofreni hastalarına umut olabilir mi?

Bir grup araştırmacı, şizofreni hastalarının deneyimledikleri sanrıların gücünü video oyunları sayesinde azaltabildiklerini keşfetti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Şizofreni hastalarının bilgisayar oyunu oynayarak beyinlerindeki işitsel sanrıları kontrol edebildiği keşfedildi. Yapılan araştırmada, bilgisayar oyununda bir roketi indirmeye çalışırken beyinlerinin konuşma ve insan sesine duyarlı bölgeleri incelendi. Zaman içinde hastaların bu tekniği kullanarak normal yaşamlarında deneyimledikleri sanrıların gücünü azaltabildikleri görüldü. Bu küçük bir pilot uygulama olduğu için elde edilen sonuçların tekrar kontrol edilmesi gerekiyor.

King’s College London Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü ve Roehampton Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu tekniğin ilaç tedavisine cevap vermeyen şizofreni hastalarında kullanılabileceğini söylüyor. Bu hastalığa sahip kişilerin beyinlerindeki ses korteksinin daha aktif olduğu biliniyor. Yani bu kişiler seslere ve konuşmalara daha duyarlılar.

Araştırmada yer alan 12 hastanın tamamı, her gün kendilerini tehdit eden ya da hakaret içeren konuşmalar duyuyordu. Bu belirti şizofreni hastalarında sıkça görülen bir durum. Belirtileri kontrol altına almak için hastalardan, kendi zihinsel stratejilerini geliştirerek bir bilgisayar oyununu oynamaları istendi. Bu sırada hastaların beyni MRI cihazı ile incelendi. Hastaların oyunu oynarken beyinlerindeki sesleri bastırabildiği görüldü.

King’s College London’ndan Dr. Natasza Orlov “Hastalar seslerin ne zaman başlayacağını hissedebiliyor. Biz de tam bu sırada hastaların bu seslerin etkisini azaltabilmesi ya da sesi tamamen bastırabilmesi için çalışıyoruz.” dedi. Araştırmadaki her hastanın dörder kez MRI makinesine bağlandığını belirten Dr. Orlov, hastaların sesleri dışarıdan değil içeriden geliyor gibi hissettiğini, böylece stresin azaldığını belirtti. Ayrıca hastalar seslerle başa çıkma konusunda daha başarılıydı.

Daha geniş bir grupla denenecek

Dr. Orlov “Çalışma grubumuz oldukça küçük olmasına ve bir kontrol grubu bulunmamasına rağmen elde ettiğimiz sonuçlar umut vadediyor. Şimdi bu çalışmayı rastgele seçilmiş, kontrollü çalışma şeklinde yeniden gerçekleştirmeyi ve bu tekniği daha geniş bir grupta denemeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Araştırmacılar, bu çalışmanın hastalara yardımcı olma konusunda yenilikçi bir yaklaşım sunduğunu söylüyor. King’s College London’dan Profesör Sukhi Shergill “Elde ettiğimiz veriler sadece bir başlangıç olsa da hastaların beyin aktivitelerini MRI cihazına bağlı olmadıkları zamanlarda da kontrol edebilmeye devam etmesi heyecan verici. Bu sonuçlar, MRI nörolojik geri bildirim eğitimi protokolünü izleyen hastaların, aynı stratejiyi normal yaşamlarında da kullanabileceğine işaret ediyor.” dedi.

Araştırma Translational Psychiatry dergisinde yayımlandı.

Kaynak: BBC

King’s College London Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü ve Roehampton Üniversitesi’nden araştırmacılar şizofreni hastalarının bilgisayar oyunu oynayarak beyinlerindeki işitsel sanrıları kontrol edebildiğini keşfetti. Araştırmada yer alan 12 hastanın tamamı, her gün kendilerini tehdit eden ya da hakaret içeren konuşmalar duyuyordu. Bu belirti şizofreni hastalarında sıkça görülen bir durum. Belirtileri kontrol altına almak için hastalardan, kendi zihinsel stratejilerini geliştirerek bir bilgisayar oyununu oynamaları istendi. Bu sırada hastaların beyni MRI cihazı ile incelendi ve hastaların oyunu oynarken beyinlerindeki sesleri bastırabildiği görüldü. Çalışmada bir kontrol grubu bulunmamasına rağmen elde edilen sonuçların kayda değer olduğunu söyleyen araştırmacılar çalışmayı daha geniş bir grupta denemeyi planladıklarını belirtti.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği