Çocukların ödevlerine yardım etmek anne babaların çocuklarını ne kadar önemsediğinin bir göstergesiyse Hindistanlı ebeveynler dünyada çocuklarını en çok sevenler konumunda. Yeni yapılan bir araştırmaya göre gelişmekte olan ekonomilerde ebeveynler çocuklarına ödevlerinde zengin ülkelere göre daha fazla yardım ediyor.
Varkey Vakfı’nın 29 ülkeden yaklaşık 27 bin 500 katılımcı ile gerçekleştirdiği araştırmada elde edilen sonuçlar şu şekilde:
Küresel olarak daha iyi eğitimli aileler çocuklarına yardım etme konusunda daha istekli. Öte yandan sadece ilkokul mezunu ebeveynlerin yüzde 39’u çocuklarının ödevlerine hiçbir şekilde yardım etmiyor.
[tweetshare tweet=”Tüm dünyada ebeveynlerin yüzde 25’i her hafta çocuklarının ödevlerine 7 saatten daha fazla süre harcıyor. Bu oran Kolombiya’da yüzde 39’a Vietnam’da yüzde 50’ye Hindistan’da yüzde 62’ye çıkıyor.” username=”dunya_halleri”]
Ancak gelişmiş ekonomilerde çocukların ödevlerine verilen destek oranı ciddi oranda düşüyor. Birleşik Krallık’ta oran yüzde sadece 11, Fransa ve Japonya’da yüzde 10 Finlandiya’da ise yüzde 5.
Hindistanlı ebeveynler haftada ortalama 12 saati çocuklarının ödevine yardım ederek geçiriyor. Vietnam’da bu rakam 10,2 saat.
Türkiye’den kesitler
Türk ebeveynler çocuklarının ödevlerine haftada 8,7 saat ayıyarak dünya üçüncüsü olmuş durumda.
Türkiye’deki anne-babaların yüzde 33’ü çocuklarının geleceği için en büyük tehdidi ‘terör’ olarak tanımlıyor. Böylece bu başlık altında Türkiye yüzde 34’lük Almanya’nın ardından ikinci sıraya yerleştiriyor.
Ebeveynlerin yüzde 44’ü çocuklarının okuldaki güvenliğiyle ilgili endişe duyduğunu beyan etmiş. Bu da yüzde 34’lük dünya ortalmasından 10 puan yüksek.
Çocuğunu devlet okuluna yollayan Türk ailelerin yüzde 82’si bütçesi elverse çocuğunu paralı okula yazdırmayı isteyeceğini belirtmiş. Bu oran da dünya ortalaması olan yüzde 55’in epey üstünde ve Türkiye’yi bu başlıkta ikinci sıraya taşıyor.
[tweetshare tweet=”Türkiye’de devlet okulların iyi eğitim verdiğini düşünen ailelerin oranı yüzde 24. Bu, dünya ortalamasının epey altında bir sonuç olarak dikkat çekiyor.” username=”dunya_halleri”]
Cemaat ve dini vakıfların okul açmasını onaylayan ebeveynlerin oran yüzde 27. Karşı çıkanlarsa yüzde 47.
Çocuğunun hayatta başarılı olması için mutlaka üniversiteye gitmesi gerektiğini düşünen velilerin oranı yüzde 80 ile dünya ortalamasıın (yüzde 65) üstünde yer alıyor.
Genel anlamda geleceğe bakış konusundaysa Türkiye’de veliler yüzde 49 oranında umutlu, yüzde 22 oranında umutsuz olduğunu belirtmiş. Dünya ortalamasında yüzde 60 umutlu, yüzde 13 umutsuz çıkmış. İlginç bir detay olarak gelecekten adına Singapur, İspanya, İtalya, Almanya, Güney Kore, Fransa ve Japonya Türkiye’den daha umutsuz. Gelecekten en umutlu olan ülkelerse Peru, Kenya, Endonezya, Kolombiya, Meksika ve Finlandiya şeklinde sıralanıyor.
Tüm dünyada ortalama okul dışı eğitim çalışmaları haftada 6,7 saat olarak ölçülürken Afrika Asya ve Latin Amerika bu ortalamanın üzerinde kaldı.
ABD ve Polonya’da ebeveynler çocuklarına haftada 6,2 saat yardım sunarken Birleşik Krallıkta bu süre 3,6 saat, Finlandiya’da 3,1 saat Japonya’da ise 2,6 saat olarak belirlendi.
Mutlu ve mutsuz
Ankete katılan çoğu ebeveyn çocuklarının aldığı eğitimin kalitesinden memnun olduğunu belirtti. Küresel olarak çocuğunun aldığı eğitimi iyi ya da çok iyi olarak nitelendiren ebeveynlerin oranı yüzde 78. Öte yandan çoğu ebeveyn ülkelerindeki ücretsiz devlet okullarının kalitesinden emin olmadığını ifade etti. Devlet okulunda okuyan çocukların ebeveynlerinin yüzde 55’i imkanları olsa çocuklarını paralı bir okula göndereceklerini söyledi.
Küresel olarak genç ve iyi eğitimli ebeveynler, imkanları olması durumunda çocuklarını paralı okullara gönderme konusunda daha istekli. Bu ebeveynler ayrıca ücretsiz okulların ebeveynler, öğretmen grupları, özel şirketler ya da dini kurumlar tarafından işletilmesine de sıcak yaklaşıyorlar.
Düşük beklenti yüksek sonuçlar
Ancak ebeveynlerin ülkedeki eğitime dair görüşleriyle ülkedeki öğrencilerin PISA skorları arasında çok az ilişki var. Örneğin Güney Kore’de ebeveynlerin yüzde 43’ü Japonya’da ise yüzde 60’ı eğitim kalitesine güvenmediklerini dile getirdi. Bu ülkelerden gelen öğrenciler PISA’da daima en yüksek skorları alıyorlar.
Yorumunuz: