Çin’deki ‘yatay gökdelenin’ yapımı tamamlanmak üzere

Moshe Safdie tarafından tasarlanan ve yatay gökdelen olarak adlandırılan Raffles City Chongqing altı yıllık çalışmanın ardından tamamlanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Altı yıllık inşaatın ardından Moshe Safdie tarafından tasarlanan Raffles City Chongqing sonunda tamamlanıyor. Etkileyici bir mühendislik başarısını temsil eden ‘yatay gökdelen’, yan yana dizilmiş sekiz gökdeleni birleştiren yatay bir gökyüzü köprüsünden oluşuyor. Geliştirici şirket CapitaLand dış yapının tamamlandığını ve artık sadece iç kısımların tamamlanması gerektiğini söylüyor. Resmi açılış töreni 2019’un ikinci yarısında yapılacak.

Safdie’nin Marina Bay Sands eserinden izler taşıyan bu yapı çok daha iddialı. Raffles City Chongqing ayrıca mühendislik şirketi Arup’un da çalışmaları ile gerçekleştirildi. Alışılmadık tasarımı, şehrin içinden geçen nehirlerde bir zamanlar ticaret yapan Çinli tüccarların gemilerinin yelkenlerinden esinlenilerek hazırlanmış.

Dış yapı tamamlandı

Projenin ölçeği toplamda 817 bin metrekarelik bir alana yayılmış sekiz kule ile oldukça geniş bir alanı kaplıyor. Crystal adı verilen eğimli gökyüzü köprüsü odak noktasında yer alıyor ve toplamda dört adet 250 metre uzunluğunda gökdelenin üzerinde duruyor. Ayrıca iki küçük köprüyle, arkadaki 350 metre uzunluğunda iki gökdelene de bağlanıyor. Crystal 300 metre uzunluğunda. eğer dikey olarak inşa edilseydi neredeyse Eyfel kulesi kadar yüksek olacaktı. 3 bin civarı cam panelden oluşan yapısı 5 bin adet alüminyum panelle destekleniyor.

Crystal’ı yerine yerleştirmek için mühendisler yatay kuleyi dokuz parça halinde yaptı. dört parça kulelerin üzerine inşa edildi. Üç ara segment önce yerde hazırlandı ve daha sonra 250 metre yukarıya taşındı. sonlardaki parçalar da yerde tamamlandıktan sonra yukarı çıkarıldı.

Crystal’ın iç kısmında iki yüzme havuzu, bir galeri, içinde ağaçlar bulunan geniş bahçeler ve restoranlar yer alıyor. Ayrıca manzarayı izlemek için özel noktalar da belirlenmiş. Raffles City Chongqing’in geri kalanı rezidanslar ve ofisler için ayrılmış. Yapıda bir alışveriş merkezi ve 9,2 hektarlık geniş bir bahçe de yer alıyor.

Kaynak: New Atlas

Altı yıllık inşaatın ardından Moshe Safdie tarafından tasarlanan Raffles City Chongqing sonunda tamamlanıyor. Etkileyici bir mühendislik başarısını temsil eden 'yatay gökdelen', yan yana dizilmiş sekiz gökdeleni birleştiren yatay bir gökyüzü köprüsünden oluşuyor. Yapının odak noktasında bulunan gökyüzü köprüsüne Crystal adı verildi. 300 metre uzunluğundaki bu köprü, 4 adet 250 metrelik gökdelenin üzerinde uzanıyor. Köprü ayrıca arkadaki iki adet 350 metrelik gökdelenle de birleşiyor.

2 Yorum

  • Ben bu binaya neden gökdelen dendiğini anlamadım. 20, 30 veya daha çok katlı binalara gökdelen diyoruz. Bu bina katlı değil?

  • Yatay gökdelen demek kulağa ne kadar hoş gelse de bu yapıya gökyüzü köprüsü veya gökdelenler arası köprü demek daha doğru olur. Statik açıdan güzel bir tasarım olmuş.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği