Çin’de kahve savaşları kızışıyor

Çin'de Starbucks'ın hakimiyetine son vermek için çalışan Çin merkezli kahve şirketi Luckin Coffee ABD'de halka arz kararı aldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin’de gelişen kahve kültüründe baş rolü kapmak için Starbucks ile yarışan Luckin Coffee, ABD’de halka arz kararı aldı. Pekin merkezli şirket Nasdaq’ta LK kısaltması ile yer alacak. Halka arzdan 300 milyon Dolar civarında gelir elde edilmesi bekleniyor. Lucking geçtiğimiz hafta BlackRock ve diğer yatırımcılardan, 2,9 milyar Dolar değerlendirme ile 150 milyon Dolar yatırım almıştı.

Luckin her yıl milyonlarca dolar harcayarak Starbucks’ı tahtından etmek için yeni kahve dükkanları açıyor. Haziran 2017’de kurulduğu günden beri hızla büyüyen şirket 28 şehirde toplam 2 bin 370 dükkanla hizmet veriyor. Şirketin yatırımcıları arasında Singapur devlet fonu GIC Pte ve Çin Uluslararası Sermaye Kurumu da bulunuyor. Bu yılın sonunda Luckin, dükkan sayısı olarak Çin’deki en büyük kahve ağı olmayı planlıyor.

Starbucks 15 saatte bir yeni dükkan açıyor

Ancak Luckin, Starbucks’a karşı zorlu bir mücadele veriyor. Ülkeye 20 yıl önce giren Starbuck Çin’deki perakende kahve pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduruyor. Luckin’in pazar payı ise sadece yüzde 2,1. Starbucks’ın ülkede 3 bin 700’den fazla dükkanı bulunuyor ve şirket çok büyük bir hızla genişlemeye devam ediyor. Ortalama her 15 saatte bir yeni dükkan açan Starbucks, 2023’e kadar 6 bin dükkan sahibi olmayı hedefliyor.

Çin, kişi başına kahve tüketimi ve yükselen orta sınıfın zenginliği ile kahve satıcıları için gitgide daha önemli bir pazar haline gelebilir. Kahve tüketiminin 2023’e kadar her yıl yaklaşık yüzde 3 artması bekleniyor.

Daha hızlı, daha ucuz

Kolaylık ve ucuzluk odaklı Luckin, özellikle Starbucks’ın sunduğu geniş ortamlara ihtiyaç duymayan kentli ofis çalışanlarını hedef alıyor. Çoğu tüketici, şirketin ücretsiz kahve kuponları ile Luckin’i denemeye karar veriyor. Şirket indirimler ve yeni fırsatlara para yatırmaya devam etmeyi planlıyor.

Luckin’in dükkanlarında nakit kullanılmıyor. Hızlı teslimat için tasarlanmış dükkanlar, uygulama üzerinden gelen siparişleri 18 dakikada yerine ulaştırılabiliyor. Şirketin internet devi Tencent ile bir ortaklık anlaşması bulunuyor. Starbucks ise geçtiğimiz Ağustos ayında, Alibaba ile ortaklık yaparak ilk teslimat hizmetini başlattı.

Yılda 130 milyon Dolar zarar

Luckin’in güçlü rakibiyle mücadele etmesi şirkete çok büyük maliyet yaratıyor. Şirket yılda 130 milyon Dolar zarar ettiğini ve gelecekte de zararın devam edebileceğini açıkladı. Şirket 2018’de 241 milyon Dolar gidere karşılık sadece 125 milyon Dolar gelir elde etti.

Luckin’in ABD’de halka arzını Credit Suisse, Morgan Stanley, CICC ve Haitong International yüklenecek. Luckin gelirleri genel kurumsal amaçlar için kullanacağını söylüyor. Bu, yeni dükkanlar açılmasını da kapsayabilir.

Kaynak: Bloomberg

Çin'de gelişen kahve kültüründe baş rolü kapmak için Starbucks ile yarışan Luckin Coffee, ABD'de halka arz kararı aldı. Pekin merkezli şirket Nasdaq'ta LK kısaltması ile yer alacak. Halka arzdan 300 milyon Dolar civarında gelir elde edilmesi bekleniyor. Şirket bu parayı yeni dükkanlar açmak ve indirimli ya da ücretsiz kahveler satarak müşteri çekmek için kullanacak. Starbucks ise her 15 saatte bir yeni dükkan açarak Çin'deki büyümesini sürdürüyor. Starbucks'ın hedefi 2023'e kadar 6 bin adet dükkana sahip olmak.

2 Yorum

  • Starbucks’ın başarısının lezzet ve ucuzluktan öte, hizmet kalitesi ve insanların kendini evinde gibi rahat hissetmesi olduğunu düşünüyorum. Adamlar insan odaklı çalışıyor.
    Üniversitede okurken, bir starbucks’ı mekan edinmiştik, sabahları gider ödev yapardık, ama kahve içemezdik. Kütüphaneden daha rahattı sadece.
    Müşteriyi rahat bırakan kazanır

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği