Chemtrails (kimyasal iz) iddiaları gerçek değil

Uçakların ardında görülen beyaz izlerin, gizli bir ilaçlama programı sebebiyle olduğu iddiaları üzerine bilimciler konu ile ilgili bir araştırma yaptı.

Yayın tarihi:

Kategori:

Yüksek irtifada, soğuk hava koşullarında seyahat eden uçakların motorlarından çıkan hava, dışarıdaki havanın çok soğuk olması sebebiyle anında donabiliyor. Bu olay, uçağın arkasında bulut benzeri bir iz oluşmasına sebep oluyor. Yoğunlaşma izi adı verilen bu izler, kimilerine göre geniş çaplı bir ilaçlama programının parçası. Son dönemde bu izlerin daha sık görülmesi ve havada daha uzun süre dağılmadan kalması, bu konuda şüphelerin de artmasına sebep oluyor.

Komplo teorisine bilimsel yanıt

Yoğunlaşma izlerine, ‘kimyasal izler’ (chemtrails) diyen komplo teorisyenleri, insan sağlığını ve çevreyi kötü etkilediğine inandıkları bu ‘kimyasalların’ bilinçli bir şekilde insanların üzerine serpildiğine inanıyor. Bu iddiaları incelemek için bu alanda uzman 77 bilimciyi bir araya getiren Carnegie Science, Kaliforniya Irvine Üniversitesi ve Near Zero adlı kar amacı gütmeyen organizasyon komplo teorilerine cevap aradı.

Sonuçları Environmental Research Letters dergisinde yayınlanan araştırmada, yoğunlaşma izleri konusunda uzman atmosfer kimyası ve jeokimya bilimcileri gizli bir ilaçlama programına dair herhangi bir kanıt bulunmadığı sonucuna vardı.

Toplam 77 uzmandan 76’sı, bu komplo teorisine inanan kişilerin sıradan yoğunlaşma izlerini gördüğünü ve yeterince veri toplanmaması sebebiyle bu izlerin yanlış yorumlandığını açıkladı. Diğer bilimcilere katılmayan bir bilimci ise, bir bölgede toprakta az seviyede baryum bulunmasına karşın atmosferde bu elementin yüksek seviyede bulunduğunu söyledi. Makalede son dönemde artan hava trafiğinin ve değişen iklim koşullarının gökyüzünde daha fazla yoğunlaşma izi görülmesine ve bu izlerin daha fazla havada kalmasına sebep olabileceği belirtildi.

Komplo teorisyenlerini ikna etmek imkansız

2011’de yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 17’si gizli bir geniş çaplı ilaçlama programının sürdürüldüğüne inandığını ifade etmişti. Son yıllarda böyle bir programın yürütüldüğüne dair kanıtlar sunduğunu iddia eden bazı web siteleri de ortaya çıktı.

Bilimciler bu araştırma sonuçlarıyla komplo teorisyenlerinin fikrini değiştirmeyi ummadıklarını belirtti. Bu kişilerin, kendi görüşlerinin aksine sunulan her bilimsel veriyi, gizli programı korumaya çalışan kişilerin bir oyunu olarak algılayacaklarını söyleyen bilimciler, bu konuda henüz bir fikri olmayan insanlar için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Kaynak: Science Daily


2 yanıt

  1. Serkan avatarı
    Serkan

    ve inanmamakta da gayet haklılar.

  2. Kemal ozsoy avatarı
    Kemal ozsoy

    Siz inanmayın bugün ve en az ayda bir ilaçliyorlar. Diğer zamanlar da seyrediyoruz havayı bunlar akşama kadar bulut şeklini alıyorlar var bunda bir isss inanmamak ayrı .olanı inkar ayri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir