“Çalışırken müzik dinlemek yaratıcılığı kısıtlıyor”

Müzik dinlemenin yaratıcı performansa etkilerini inceleyen bilimciler, çalışırken müzik dinlemenin performansı düşürdüğünü tespit etti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Arkadaşlarınıza yaratıcı işler yaparken müzik dinlemenin performanslarını nasıl etkilediğini sorsanız hem olumlu hem de olumsuz etkilere dair yanıtlar almanız mümkün. Araştırmacılar bu durumu test etmek için bir deney hazırladı. Deneyde katılımcılara bazı kelimeler arasındaki ilişkiyi bulmaları söylendi. Bu görevi gerçekleştirirken müzik dinleyen katılımcıların daha düşük performans gösterdiği, ortam sesi dinleyen katılımcılarda ise ciddi bir etkiye rastlanmadığı ifade edildi.

Deneyde katılımcılara el, laptop ve pazar gibi üç kelime verildi. Bu örnekte bu üç kelimeyi birleştiren kelime olarak çanta kelimesinin bulunması gerekiyor. Ortak kelimeyi bulmaya çalışan katılımcılar önce bu işlemi tamamen sessiz bir ortamda gerçekleştirdi. Ana dili İngilizce olan katılımcılara önce İspanyolca sözlü daha sonra İngilizce sözlü ve son olarak enstrümantal şarkılar dinletildi. Daha sonra katılımcılar aynı görevi bir de kütüphane ortamı sesi dinleyerek gerçekleştirdi.

Müzik performansı düşürüyor

Deneyin sonucunda katılımcıların müzik dinlerken çok daha düşük performans gösterdiği görüldü. Müziğin sözlerinin dili ya da enstrümantal olması durumunda performansta bir değişim olmadığı ifade edildi. Her tür müzikte performans düşüşü tespit eden ekip, ortam sesinin ise performansa bir etkisi olmadığını belirledi.

Araştırmacılar müziğin sık sık ton ve perde değiştirmesi sebebiyle dikkat dağınıklığına sebep olduğunu, ortam sesinin ise daha durağan olduğu için performansa etki etmediğini düşünüyor. Araştırmacılar deney sonucunda, müziğin yaratıcılığı artırdığı yönündeki inanışın gerçeği yansıtmadığını ve yaratıcı işler yapılırken müzik gibi sıkça değişiklik gösteren seslerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Kaynak: New Atlas

Müzik dinlemenin yaratıcı performansa etkilerini inceleyen bilimciler, çalışırken müzik dinlemenin performansı düşürdüğünü tespit etti. Katılımcılara, verilen kelimeler arasındaki bağlantıyı bulmalarını söyleyen araştırmacılar bu işlemi müzik çalarken, ortam sesi varken ve tamamen sessiz ortamda tekrarladı. Katılımcıların müzik dinlerken çok daha düşük performans gösterdiği görüldü. Dinlenen müziğin dilinin anlaşılması ya da müzikte söz olup olmaması performansta değişikliğe yol açmadı. Her halükarda müziğin performansı düşürdüğü tespit edildi. Ortam sesinin ise performansa olumlu ya da olumsuz bir etkisi olmadığı görüldü.

5 Yorum

  • İlginç, birçok insan kitap okurken, ders çalışırken dinler müzik. Bense hiç dinleyemem, odaklanamam çünkü. Ama resim yaparken örneğin; dinlenilebilir olduğunu düşünürdüm fakat o da yaratıcılığı kısıtlıyormuş :)

  • Kesinlikle müziğin türü ve yapılan işin ne olduğu sonucu değiştirir. Deneye katılan kişilerin müzik seçimi kendilerinin yapamıyor oluşu ve deneyde kullanılan yöntem, müzik yaratıcılığı kısıtlıyor sonucunu vermiş olabilir. Ben uzun süredir çizim yapan biriyim ve çizim yaparken dinlemeyi sevdiğim müzikler kesinlikle yaptığım işe katkı sağlıyor ve daha üretken oluyorum.

  • Budur işte :) Tamamen katılıyorum. Ben de odaklanamam. Öte yandan; anne olduktan sonra; bebeklerde ve çocukların küçük yaşlarında, konuşma çağı öncesinde izlettirilen müzik kanallarının değişen ritim, görüntü, renk, ses düzeyi nedeniyle otizme neden olabileceğini de öğrenmiştim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği