Kripto para dolandırıcı çetesi yapay zeka sayesinde çökertildi

Güney Kore'de M-coin adlı kripto para ile kurulan ve yaşlıları dolandıran saadet zinciri, yapay zeka sayesinde çökertildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Güney Kore’de bir araştırma birimi, yapay zekayı kullanarak 56 bin kişiyi toplam 18,7 milyon Dolar dolandıran bir kripto para saadet zinciri şebekesini çökertti. Dolandırıcıların genellikle kripto paralar hakkında çok bilgisi olmayan insanları hedef alarak onlara ücretsiz kripto para ya da bonus verdiği ve bu şekilde ağlarına düşürdüğü belirtildi.

Dolandırıcılığın ardındaki 12 kişinin tutuklanmasının ardından Seul Kamu Güvenliği Özel Adli Polis Bürosu, hedeflenen kişilerin çoğunun yaşlarının 60 ila 70 yaşları arasında olduğunu söyledi. Saadet zincirinin CEO’ları sadece Lee ve Bae olarak açıklandı. Yapay zeka, saadet zincirini belirli anahtar kelimeleri takip ederek tespit etti.

Anahtar kelimeler ve reklam düzenleri incelendi

Yapay zekanın nasıl çalıştığını anlatan polis bürosu şefi Hong Nam-ki şunları söyledi: “Ponzi (saadet zinciri), kredi ve üye alımı gibi bazı anahtar kelimeleri kullanarak yapay zekaya saadet zinciri örüntülerini öğrettik. Program ayrıca reklam düzenlerini de algılayarak söz konusu şirketi tespit etti. Daha sonra adı açıklanmayan bir muhbirin sunduğu kanıtlarla suçlular yakalandı.”

Mayıs 2018’de başlayan saadet zincirinin 201 ofisi olduğu ve tıpkı klasik saadet zincirlerinde olduğu gibi yöneticilere ve sisteme yeni üye kazandıran diğer üyelere çok büyük teşvikler sunduğu belirtildi. Lee ve Bae kazandığı paraların çoğunu, listelenmemiş M-coin adlı bir kripto paranın satışından elde etti. Bu kripto paranın değeri 0,87 Dolar’dı ve üyelere bu sahte kripto paranın değerinin 52 Dolar’a kadar yükseleceği ve yatırımlarının 600 kat değer kazanacağı söylendi.

Saadet zinciri aynı zamanda farklı seviyelere göre 287 Dolar’dan 863 Dolar’a kadar ulaşan üyelik ücretlerinden de gelir elde ediyordu. Üyelikler cenaze, düğün ve konaklama hizmetlerinde indirim imkanı sunuyordu. Saadet zincirini tavsiye edenlere, getirdikleri her yeni üye için 100 Dolar’a kadar para teklif ediliyordu.

Kurucular mümkün olduğunca gözden uzak durdu

Diğer saadet zinciri yöneticilerinin aksine Lee ve Bae mümkün olduğunca ortalıkta görünmemeye gayret etti. Zincirin para akışı ve üyeleri hakkındaki bilgiler özenle saklandı. Hatta yöneticiler tüm mali bilgilerini Japonya’daki bir sunucuda saklıyorlardı ve polis tarafından arandıklarını öğrenince bir özel eve taşınmışlardı. Kurucular her şeye rağmen, sistemin mümkün olduğunca uzun süre çalışması için uğraştı.

Sistemin sadece üyelere özel bir alışveriş sitesi de bulunuyordu. Bu site muhtemel kurbanlara daha ikna edici bir görüntü sunmak için tasarlanmıştı. Sistemin, Seul’ün popüler bölgesi Gangnam’da da bir kripto para alışveriş noktası bulunuyordu.

Yapay zeka, kripto para düzenlemesini kolaylaştırabilir

Bu olay, küresel kripto para düzenlemesi konusunda da değişiklikler getirebilir. Devletler genellikle kripto paraları yasal olarak tanıyıp düzenlemelerle uğraşmak yerine bu para birimlerini tanımamayı hatta yasaklamayı tercih ediyor. Bu gibi dolandırıcılık olayları da devletlerin kripto paralara karşı daha ön yargılı olmasına sebep oluyor. Ancak yapay zekanın dolandırıcılık olaylarını kolayca tespit edebilmesi ile birlikte kripto para düzenlemeleri çok daha kolay hale gelebilir. Bu da daha fazla ülkenin kripto paraları tanımasını ve bu sayede kripto paraların yaygınlaşmasını sağlayabilir.

Kaynak: CCN

Güney Kore'de M-coin adlı kripto para ile kurulan ve yaşlıları dolandıran saadet zinciri, yapay zeka sayesinde çökertildi. Yapay zekayı saadet zincirinin anahtar kelimelerini ve reklam yöntemlerini öğrenmesi için eğiten polisler daha sonra bu özelliklere uyan bir sistem keşfetti. Üyelerine M-coin satan ve getirilen her yeni üye için para veren sistem özellikle 60-70 yaş arasındaki kişileri hedef alıyordu. Yapay zekanın bu tarz dolandırıcılıkları tespit edebilmesi, devletlerin kripto paralara düzenleme getirmesini kolaylaştırarak kripto para kullanımını yaygınlaştırabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği